​La gastronomia serà el tema central de la 7a Fira d'Oficis i Menestrals de Rialp

A part de la vintena d'oficis artesans i la trentena de parades, la doma natural del cavall serà un altre dels atractius de la Fira

per Redacció, 1 de juny de 2016 a les 10:36 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de juny de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Rialp acull aquest cap de setmana multitud d'actes. Foto: Jordi Ubach


Un any més, aquest proper cap de setmana torna la setena Fira d'Oficis i Menestrals a Rialp amb la voluntat que els visitants puguin reviure aquells oficis antics dels pobles de muntanya que han anat desapareixent a causa del progrés i per mostrar productes d'elaboració artesanal. El certamen pretén ser un tribut a la nostra recent historia i una motivació perquè en un futur algun jove pugui tirar endavant noves iniciatives artesanals.


La setena edició està dedicada la gastronomia al municipi i s'hi organitzarà un seguit d'activitats relacionades amb aquest tema. Al poble de Rialp, com en la resta del Pirineu lleidatà, hi ha molt bona cuina, bons restaurant i cuiners, però sobretot una excel·lent matèria primera de qualitat. Els visitants podran gaudir tot el cap de setmana de demostracions i tallers d'oficis antics que realitzaran pel centre històric del poble. Un total de 21 mestres artesans i 36 parades amb productes de proximitat. 

Entre les activitats programades destaca una exposició fotogràfica sobre la gastronomia del Pallars, passejades a cavall, jocs infantils i animacions al carrer, un sopar popular, concerts de violí i dansa, així com demostracions i xerrades culinàries. A més, els restaurants de Rialp tindran un menú a un preu especial de 14,50 euros per aquests dies de fira.


La fira s'ha presentat aquesta setmana a la Diputació de Lleida amb la participació del diputat Joan Ubach i l'alcalde de Rialp, Gerard Sabarich, acompanyats per Toni Bergua, organitzador oficial del dotzè col·loqui del maneig natural de cavall, i Guillon Ramírez i Chico Ramírez, experts a nivell mundial d'aquesta disciplina, que mostraran a Rialp els seus dots en la doma del cavall.
 

Presentació de la Fira a la Diputació de Lleida. Foto: Diputació de Lleida


El diputat Joan Ubach ha assegurat que la fira es consolida com a referent turístic de la comarca del Pallars Sobirà per la seva àmplia oferta de qualitat. Així mateix, el diputat ha afirmat que la Diputació de Lleida dóna suport a totes aquestes iniciatives firals que s'organitzen en els pobles de la demarcació.

Durant els anys 40, 50 i 60, Rialp era el punt de trobada dels pobles de la comarca del Pallars. Tal i com ha explicat l'alcalde, Gerard Sabarich, la fira pretén ser el mostrador dels oficis que es realitzaven antigament en els pobles del Pirineu i que han anat desapareixent, com els terrissaires, els picapedrers, els sabaters o els forners.

Finalment, Toni Bergua ha agraït l'Ajuntament de Rialp l'aposta feta per segon any consecutiu d'acollir dins de la fira el col·loqui sobre la doma natural del cavall que realitzaran Chico Ramírez i el seu fill, Guillon, màxims experts en aquesta disciplina. Aquest sistema de doma natural del cavall consisteix en aconseguir que el cavall per la seva pròpia voluntat, sense pressions, realitzi allò que abans no volia fer.

La música d'Animal i el ràfting, activitats complementàries

Sabarich també ha destacat una de les novetats d'enguany, que és la festa de celebració del tercer aniversari de Pallars Digital, que portarà a la població pallaresa un dels grups amb més projecció dins el panorama musical català: Animal. Els barcelonins portaran a Rialp les cançons del seu primer treball, Més enllà de les paraules, on hi figura Només amb tu, una de les cançons del moment.
 

Animal posarà la música pel tercer aniversari de Pallars Digital. Foto: Animal


La Fira d'Oficis i Menestrals de Rialp també coincideix aquest any amb la primera edició de la Eurocup Ràfting Noguera Pallaresa, la primera competició oficial de la IRF (Federació de Ràfting Internacional) que se celebrarà a l'Estat espanyol. Aquest esdeveniment esportiu consisteix en quatre proves que es distribuiran en tres dies consecutius els dies 3, 4 i 5 de juny de 2016. L'organització preveu la participació d'una vintena de barques en competició.
 

PROGRAMA D'ACTES: 7a Fira d'Oficis i Menestrals de Rialp

 

Participació