Creen una comissió internacional de municipis i associacions de falles

Aquest ens haurà de vetllar per la difusió i salvaguarda d'aquesta tradició amb l'objectiu d'esdevenir Patrimoni de la Humanitat

per ACN, 23 de juliol de 2015 a les 10:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de juliol de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

A la reunió hi han assistit representants de municipis i d'associacions de falles. Foto: ACN


La Pobla de Segur va ser escenari el passat divendres d'una reunió d'associacions i municipis de falles de Catalunya que va servir per fixar les bases per la creació d'una Comissió internacional de municipis i associacions de falles de cara a la candidatura com a 'Patrimoni de la Humanitat per la Unesco'. Els representants catalans seran tres representants polítics (Alta Ribagorça, Val d'Aran i Pallars Sobirà) i dos representants d'associacions (Pallars Jussà i Berguedà). D'aquests cinc representants en sortiran dos que seran els que amb un representant d'Aragó, tindran veu i vot dins de la Comissió internacional. L'objectiu d'aquesta Comissió ha de ser difondre i salvaguardar la festa de les falles i que no es desvirtuï la tradició.


La reunió també ha servit per unificar l'Associació de Municipis de Falles, format per ajuntaments, i les Associacions de fallaires, formades per la societat civil. Creant una sola entitat es creu que serà tot molt més operatiu. Els representats per territoris seran els següents: Alta Ribagorça (Ajuntament de Vilaller) Val d'Aran (Ajuntament de Les), Pallars Sobirà (EMD Isil-Alòs), Pallars Jussà (Associació de fallaires) i Berguedà (Associació de la Fia-Faia).

El departament de Cultura de la Generalitat i l'Institut de Desenvolupament pel Pirineu (IDAPA) estan treballant en una exposició sobre falles que s'inaugurarà al Museu d'Història la primera setmana de desembre, coincidint amb els dies en què es decidirà la candidatura. Els pobles fallaires ja estan pensant també en la celebració de la proclamació de Patrimoni de la Humanitat i en el moment de saber el resultat es farà un repic de campanes a tots els pobles fallaires de Catalunya i s'encendrà una foguera a la plaça del poble.

Entre França, Andorra, Catalunya i Aragó s'han sumat a la candidatura un total de 83 pobles fallaires. Per encarar la recta final està previst que aquesta setmana es reuneixin a Isil representants de França, Aragó, Catalunya i Andorra.

 

Participació