coronavirus: balanç setmanal

Es multipliquen per sis els contagis setmanals de Covid-19 al Pallars Sobirà i es mantenen al Jussà

Entre el 15 i el 21 de març s’han detectat 22 positius per coronavirus al Pallars Jussà i 23 al Sobirà, comarca on el risc de rebrot supera els 1.500 punts

per Jordi Ubach Llorens, 26 de març de 2021 a les 11:27 |
Ciutadans esperant per vacunar-se aquest divendres al pavelló del Casal de Tremp | Jordi Ubach
Els indicadors de la pandèmia empitjoren a Catalunya, una situació que també es produeix al Pallars, que veu com els nous casos de Covid-19 pràcticament s’han doblat respecte la setmana anterior. Així, en tota la setmana passada -entre el 15 i el 21 de març- les comarques pallareses van sumar 45 nous positius per coronavirus, 20 més dels que es van comptabilitzar set dies enrere


Segons les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut, s’observa que les tendències són diferents a les dos comarques, ja que al Pallars Jussà els contagis augmenten tímidament de 21 a 22, mentre que al Sobirà s’han multiplicat per sis, passant de 4 a 23. Per municipis, els 22 positius del Jussà s’han produït a Tremp (11), la Pobla de Segur (9) i Talarn (2), mentre que els 23 del Sobirà s’han registrat a Sort (18), Baix Pallars (3), Rialp (1) i Llavorsí (1). Cal recordar que les dos capitals de comarca, que són els municipis pallaresos més afectats, han activat mesures per frenar l’augment de contagis.

Amb aquestes dades, el risc de rebrot continua sent alt a les dos comarques. Al Pallars Jussà ara és de 453, quan set dies enrere era de 466. Al Pallars Sobirà, el risc és molt més alt i ara és de 1.549, quan set dies enrere era només de 122. Val a dir que en zones amb baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, com és actualment el cas del Pallars, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades sense que la situació sigui d'extrema gravetat.


El Pallars ja frega la xifra dels 2.500 vacunats

Salut també incorpora a les seves dades les persones que ja s’han vacunat de la Covid-19. Així, segons aquestes xifres, al Pallars Jussà ja han rebut el vaccí 1.933 persones, de les quals a 1.058 ja se'ls ha injectat la segona dosi. Mentrestant, al Sobirà han estat 553, de les quals 229 han rebut també la segona dosi. En total, doncs, són 2.486 les persones que ja s’han vacunat a les comarques pallareses, una xifra que suposa l'12,33% de la població. La segona dosi l’han rebut 1.287 persones. 


Augmenta notablement la velocitat de propagació al Sobirà

Com hem vist, els contagis han augmentat en el conjunt de les comarques pallareses, i això es tradueix també en la tendència de la pandèmia, tal com marca l’índex Rt. Especialment al Pallars Sobirà, on aquest indicador ha crescut significativament respecte la setmana passada, quan era de 0,52, i actualment és de 3,47. Al Pallars Jussà la tendència és positiva i l’índex Rt disminueix: actualment és de 1,17, quan la setmana anterior era de 1,38.

L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada ja no transmet el virus a més d'una persona.

Més d’un miler de positius al Pallars en un any

En total, des de l'inici de l'episodi ara fa un any, les comarques pallareses acumulen 1.067 positius, dels quals 721 s'han produït al Pallars Jussà i 346 al Sobirà. Això significa que aproximadament un 5,29% de la població pallaresa ha patit la Covid-19. La mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars augmenta respecte la setmana anterior. Ara és de 35,60 anys i set dies enrere era de 33,96.


Pel que fa al nombre de proves PCR i tests d'antígens, durant la setmana passada a les comarques pallareses se’n van realitzar un total de 671, de les quals 481 es van fer al Pallars Jussà i 190 al Sobirà. El percentatge de tests amb resultat positiu ha estat de 6,25% al Jussà i de 12,87% al Sobirà. Cal tenir en compte que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar el llindar del 5% per evitar al màxim la propagació del virus.

Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100), alt (entre 100 i 200) o molt alt (més de 200).

 IMPORTANT:
Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut no mostra al seu recompte les dades dels tres últims dies. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins el 21 de març. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre i poden distorsionar la visió global de la situació.

Altres notícies que et poden interessar
  

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació