coronavirus: balanç setmanal

Augmenten els contagis de Covid-19 al Pallars amb 28 nous casos en l’última setmana

Entre el 8 i al 14 de febrer s’han detectat 20 positius per coronavirus al Pallars Sobirà i vuit al Jussà, i ja hi ha 673 persones que han rebut les dos dosis de la vacuna

per Jordi Ubach Llorens , 19 de febrer de 2021 a les 12:03 |
Un agent dels Mossos d’Esquadra rebent la vacuna | ACN
Amb els indicadors de la pandèmia estancats a Catalunya, al Pallars els nous casos augmenten per tercera setmana consecutiva i aquest cop amb més força. Així, en tota la setmana passada -entre el 8 i el 14 de febrer- les comarques pallareses van sumar 28 nous positius per coronavirus, vuit més que set dies enrere. El Pallars Sobirà és, una setmana més, la comarca on més contagis s’hi han produït, amb 20, mentre que al Jussà n’hi han hagut vuit.


D'aquesta manera, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut, el Pallars Sobirà augmenta en vuit persones el nombre de contagiats respecte la setmana anterior, provocant també un augment en el risc de rebrot. Aquest és ara alt, de 764, quan divendres passat era de 445. Per municipis, destaquen els 11 nous contagis que s’han produït a Sort i els cinc a Soriguera. La resta s’han detectat a Baix Pallars, Esterri d’Àneu, la Guingueta d’Àneu i Vall de Cardós.

El Pallars Jussà, per la seva banda, manté les xifres de la setmana anterior, registrant vuit nous contagis en el període comprès entre el 8 i el 14 de febrer. Per municipis, els vuit positius de coronavirus s’han produït a la Pobla de Segur (4), la Torre de Capdella (2), Tremp i Conca de Dalt. Amb aquestes dades, el risc de rebrot a la comarca disminueix, tot i que segueix alt: ara és de 138, quan set dies enrere era de 211. 


Val a dir que en zones amb baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, com és actualment el cas del Pallars, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades sense que la situació sigui d'extrema gravetat.

673 persones ja han rebut les dos dosis de la vacuna

Salut també incorpora a les seves dades les persones que ja s’han vacunat de la Covid-19. Així, segons aquestes xifres, al Pallars Jussà ja han rebut el vaccí 691 persones, de les quals a 535 ja se’ls ha injectat la segona dosi. Mentrestant, al Sobirà han estat 207, de les quals 138 han rebut també la segona dosi. En total, doncs, són 898 les persones que ja s’han vacunat a les comarques pallareses, mentre que la segona dosi l’han rebut 673. Aquesta última xifra suposa un 3,34% del total de la població de les dos comarques. 


Augmenta la velocitat de propagació al Sobirà i baixa al Jussà

Els contagis han augmentat al Pallars Sobirà, i això es tradueix també en la tendència de la pandèmia, tal com marca l’índex Rt. A la comarca aquest indicador ha augmentat respecte la setmana passada, quan era d’1,21, i actualment és d’1,43. Al Pallars Jussà, en canvi, aquesta dada disminueix i és actualment de 1,04, quan la setmana anterior era de 1,84.

L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada ja no transmet el virus a més d'una persona. No és el cas, ara mateix, de cap de les dos comarques.

931 positius al Pallars des del març

En total, des de l'inici de l'episodi a mitjans de març de 2020, les comarques pallareses acumulen 931 positius, dels quals 643 s'han produït al Pallars Jussà i 288 al Sobirà. Això significa que aproximadament un 4,62% de la població pallaresa ha patit la Covid-19. Una setmana més, la mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars ha disminuït respecte l'anterior. Ara és de 35,8 anys i set dies enrere era de 39,5.

Durant la setmana passada es van realitzar un total de 629 proves -PCR i tests d’antígens- a les comarques pallareses, de les quals 316 es van fer al Pallars Jussà i 313 al Sobirà. El percentatge de tests amb resultat positiu ha estat de 2,79% al Jussà i de 6,78% al Sobirà. Cal tenir en compte que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar el llindar del 5% per evitar al màxim la propagació del virus.


Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100) o alt (més de 100).

Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut mostra al seu web les dades a partir del quart dia anterior a la data actual. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins el 14 de febrer. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre donada la peculiaritat de la situació i el retard en el recompte.

Altres notícies que et poden interessar
 


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació