despoblament

​L'ACM impulsa el projecte «Arrelament» per combatre el despoblament a Catalunya

El projecte cofinançarà tres propostes pilot que ajudin a desenvolupar serveis a la ciutadania i que permetin combatre el despoblament

per Redacció , 2 de febrer de 2021 a les 08:09 |
Llessui, sota un mantell de neu, en imatge d’arxiu | Lionel Pla
L'Associació Catalana de Municipis (ACM), a través de la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBG), està desenvolupant un projecte amb l'objectiu de combatre el despoblament a bona part del territori català. El projecte Arrelament al territori pretén detectar problemàtiques i necessitats a les zones afectades per aquest fenomen i implementar iniciatives i bones pràctiques que ajudin a potenciar el territori.

En aquest sentit, el president de l'ACM, Lluís Soler, ha insistit amb que "cal actuar d'una manera decidida i urgent per afrontar el despoblament al nostre país" i ha explicat que "volem un territori equilibrat i vertebrat i per aconseguir-ho cal que els veïns i veïnes que viuen en municipis petits disposin de les mateixes oportunitats de desenvolupament que la resta del territori". Soler ha qualificat de “claus” pels municipis petits la digitalització, els serveis a la gent gran i les polítiques d’ocupació.


El projecte Arrelament al territori compta amb tres fases. En la primera es va fer una diagnosi sobre el terreny per conèixer les principals problemàtiques del despoblament i la realitat socioeconòmica dels municipis, que va servir per escollir les comarques on es desenvoluparan els projectes pilot. En la segona fase es va fer una anàlisi de les comarques on es poden implementar les proves pilot amb entrevistes als representants dels consells comarcals, entitats i agents socioeconòmics. Ara el projecte està en la tercera fase, en la qual s'ha obert la convocatòria pública per escollir tres propostes pilot que s'implementaran aquest any.

S'ha fet partícips els municipis i consells comarcals per tal que proposin iniciatives que han de contribuir a evitar el despoblament. Així, es preveu escollir projectes nous relacionats amb l'atenció a la gent gran, activació d'habitatges buits, eines digitals vinculades a l'atenció de les persones, solucions ocupacionals per a joves o projectes de promoció econòmica que fomentin l'arrelament al territori. La FTBG finançarà el 50% dels tres projectes escollits, als quals es preveu destinar 70.000 euros. Està previst que a mitjans d'abril es facin púbics els tres projectes seleccionats.


Actualment, a Catalunya hi ha 488 municipis amb menys de 1.000 habitants (representen el 51,5% dels municipis), que només concentren el 2,56% de la població catalana i són els més afectats pel despoblament. A més, també  hi ha 38 municipis de més de 1.000 habitants que en els darrers 20 anys han perdut població.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació