agricultura

Una jornada a Tremp aborda el relleu generacional al sector agrari del Jussà

Una trentena de persones van participar a la xerrada

per Redacció , 25 de novembre de 2019 a les 12:16 |
La jornada va tenir lloc a l’Epicentre | CCPJ
L’Epicentre de Tremp va acollir divendres una jornada que ha abordat el relleu generacional al sector agrari del Pallars Jussà, promoguda pel Consell Comarcal del Pallars Jussà i coordinada per la cooperativa Raiels, en el marc del programa Treball a les 7 comarques del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

La trobada ha tingut per objectiu ser un espai per a reflexió i el debat entorn els reptes del relleu generacional al sector agrari al Pallars Jussà, i per extensió, l'Alt Pirineu i Aran, així com per a donar a conèixer mecanismes existents per a facilitar aquest relleu i l’accés a la terra. Una trentena de persones de diversos perfils han pogut conèixer de primera mà diversa informació d’interès vinculada amb aquest repte.


El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol, ha explicat que gràcies a aquest programa, des del Consell s’impulsen actuacions prospectives i d’anàlisi en matèria de turisme, agricultura i serveis socials que difícilment es podrien dur a terme sense aquest tipus d’ajuts. 

En primer lloc, Neus Monllor, consultora agrosocial i experta en accés a la terra, ha exposat els principals reptes del relleu generacional i l’accés a la terra des d’una òptica global. Tot seguit, Judit Pardos i Núria Serena de Raiels, han exposat els principals resultats de la Diagnosi de l'accés a la terra i el relleu generacional al Pallars Jussà. 


Tot seguit, s’ha comptat amb dues iniciatives ja en funcionament per fomentar el relleu generacional al sector i l'accés a la terra. En primer lloc ha intervingut en Gessamí Sardà, que ha donat a conèixer el banc de terres del Baix Camp, com a eina d'intermediació per facilitar l'accés a la terra en aquesta comarca; seguit de Laia Batalla, que ha presentat l'Escola de Pastors com a projecte integral de formació, acompanyament i suport a la instal·lació de noves iniciatives agràries.

Al final de la jornada s’ha generat un debat entorn la informació i experiències exposades, posant-se de relleu el paper clau que té el sector agrari en el desenvolupament dels territoris rurals, les problemàtiques associades a la concentració de la propietat de terra agrícola, el paper que pot jugar en aquest àmbit la recent aprovada Llei d’espais agraris; així com també la necessitat de fer front, des del món local, al repte global que suposa el relleu generacional en el sector agrari. 

 

Participació