urbanisme

Aprovada l'ordenació d'un nou sector urbanístic a la Central de Talarn

S'hi podran construir 37 habitatges unifamiliars, equipaments i zones verdes i s'hi instal·larà una planta solar fotovoltaica

per Redacció, 8 de novembre de 2019 a les 12:16 |
La Comissió territorial d’urbanisme de l’Alt Pirineu, presidida pel secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, ha aprovat aquest dijous dos projectes al nucli de Nerets, pertanyent al municipi de Talarn, que permetran desenvolupar un nou sector urbanístic al voltant de la Central Hidroelèctrica de Talarn i també una planta solar fotovoltaica.

Així, s’ha donat el darrer vistiplau a la modificació del planejament municipal per ordenar detalladament tot el sector urbanístic al voltant de la central coneguda com la Canadiense, construïda a principis del segle XX. En aquest àmbit es troben, a més de les instal·lacions de la central, en procés de museïtzació, una nau industrial en desús però en bones condicions i 10 habitatges. L’accés es realitza des del nucli de Nerets, mitjançant el camí que comunica la central hidroelèctrica amb la carretera C-1412b.


Amb la modificació aprovada, es redueix el sòl urbà de l’àmbit, que passa de poc més de 83.000 m2 a 76.000 m2. El sòl desclassificat passa a considerar-se agrícola. El pla reconeix l’accés viari actual, però es proposa una amplada d’uns vuit metres i dos giratoris, i preveu 8.353 m2 per a equipaments al nord-oest de la zona i altres 7.800 m2 per a zones verdes.

Pel que fa al sòl privat, l’àmbit de l’actual central hidroelèctrica, de 29.489 m2, es qualifica com a industrial i es prohibeix enderrocar les edificacions originals, i altres 22.154 m2 es qualifiquen com a residencials. Aquí es podran construir uns 37 habitatges unifamiliars en parcel·les aïllades.
 

Perimetrat en groc, l'àmbit que s'ordena, al voltant de la central. Foto: Territori


La Comissió d’urbanisme ha donat llum verda al projecte, entenent que l’ordenació que existia fins ara no s’ajustava a les necessitats actuals. També ha valorat que es manté el doble ús, residencial i industrial, reconeixent la singularitat de l’entorn però facilitant el seu desenvolupament.


Nova instal·lació de plaques solars

La Comissió també ha aprovat provisionalment un projecte per a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques just al costat de la Central Hidroelèctrica de Talarn, en uns camps que, fins ara, es destinaven al conreu de cereals i que estan lliures d’edificacions. Es tracta de sòls de pendents suaus orientats al sud i al sud-oest.

La planta solar, fixa i destinada a la producció d’electricitat per a la seva venda, ocuparà poc menys de sis hectàrees de superfície, respectant les masses arbrades que hi ha a la zona i deixant lliure una franja perimetral de cinc metres d’amplada respecte la tanca. Tindrà 12.852 mòduls fotovoltaics, amb una altura màxima de 2,11 metres i una potència total màxima de 3.900 kW. Igualment, es construiran dos centres de transformació i sis casetes de comptadors, amb una superfície total màxima de 40 m2.

Per tal de minimitzar l’impacte de la instal·lació en l’entorn, els suports verticals de les plaques fotovoltaiques es clavaran directament al terreny, sense cap tipus de fonament, igual que les construccions auxiliars, que seran prefabricades. Es mantindrà la gespa natural a tot el recinte, es plantarà una barrera vegetal a tocar de la tanca perimetral i els edificis auxiliars tindran un acabat en color terrós. La inversió aproximada és d’1,6 milions d’euros.

 

Participació