salut

Detectats de manera precoç tres casos de càncer de còlon i recte al Pirineu el 2018

El 65,4% de les persones convidades de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran han participat en el programa

per Redacció, 7 d'agost de 2019 a les 09:52 |
Cèl·lula d'un tumor de còlon | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'agost de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte (PDPCCR) ha permès detectar un total de 3 càncers a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran l'any 2018. El programa té el doble objectiu de detectar precoçment lesions canceroses i identificar i extirpar lesions premalignes per millorar la supervivència per aquest tipus de neoplàsia. La població diana a la regió són 17.756 persones, homes i dones de 50 a 69 anys, dels quals el 65,4% de les persones convidades van participar en el programa.

Del total de participants l'any 2018, el 4,5% van presentar resultats positius de la prova de detecció de sang oculta en femta i es van realitzar 135 colonoscòpies. De les 79 lesions detectades, 3 van ser càncer, 14 adenomes d'alt risc, 25 adenomes de risc intermedi i 37 adenomes de baix risc. El càncer de còlon i recte és la segona causa de mort a Catalunya, tant en dones (4,3%) com en homes (13,42%) i s'ha demostrat que el diagnòstic precoç redueix la mortalitat en un 17%.


L'any 2013 es va iniciar la implantació del PDPCCR a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran de manera gradual a les diferents Unitats territorials (Pallars-Alta Ribagorça, Aran, Alt Urgell i Cerdanya). Des de l'inici, s'han realitzat 781 colonoscòpies, de les quals 628 han estat terapèutiques, és a dir, en el moment de fer la prova s'ha extirpat la lesió. S'han diagnosticat amb el PDPCCR 34 càncers invasius; 148 Adenomes d'Alt Risc; 215 Adenomes de Risc Intermedi; 200 Adenomes de Baix Risc; 29 Pòlips Hiperplàstics; 2 Poliposi, mentre que 153 han resultat sense lesió.

Alhora, el 18% de participants en els quals se'ls ha fet colonoscòpia han estat diagnosticats d'Adenoma d'Alt Risc considerada la lesió premaligna per excel·lència, que si no hagués estat extirpada, el 10% pot evolucionar a adenocarcinoma invasiu.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació