ajuntament de la torre de capdella

​Exigeixen el retorn de més de 105.000 euros «cobrats indegudament» per regidors de la Torre de Capdella

La formació demana també la dimissió de Josep Maria Dalmau, actual alcalde d'ERC

per Redacció , 26 de juny de 2019 a les 11:04 |
Josep Maria Dalmau, assegut a la taula del seu despatx, en imatge d'arxiu | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de juny de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La CUP de la Vall Fosca ha exigit el retorn "immediat" de més de 105.000 euros que, segons la formació, l'equip de govern hauria cobrat "indegudament" de l'Ajuntament de la Torre de Capdella durant el mandat passat. Les indemnitzacions percebudes per assistència al plenaris de tots els regidors es cobraven com a nòmines mensuals. Un fet que la CUP havia preguntat a l'anterior secretària, que els va assegurar que aquest "era el procediment que se seguia en aquest Ajuntament i que així s'havia aprovat".

Ara, un informe d'intervenció quantifica haver percebut indegudament per l'alcalde més de 40.000 euros, i en el cas dels tres tinents d'alcalde (resta de l'equip de govern) més de 20.000 euros per persona. Per tot, la CUP demana la dimissió de l'actual alcalde, Josep Maria Dalmau (ERC).


La CUP lamenta que Dalmau, actuant com a alcalde en funcions del PSC i "essent coneixedor de l'esmentat informe va decidir no incloure'l a la darrera sessió plenària del mandat". Segons la CUP, haver-ho fet hauria "compromès la seva futura investidura com a alcalde, ara per ERC, tres dies més tard".

Aquest document d'intervenció sobre retribucions i indemnitzacions indegudes cobrades per assistències als Plens durant el mandat 2015-2019, afecta a tots els regidors de l'anterior consistori. Als regidors que van ostentar la representació de la CUP, per exemple, se'ls demana 870,54 euros per no ajustar-se el número de plens del mandat amb les indemnitzacions percebudes.


Als 40.000 euros que es demana a l'alcalde i els 20.000 als regidors de l'equip de govern s'hi haurien d'afegir les dietes i desplaçaments de l'equip de govern, que gairebé arriben als 90.000 euros (36.000 euros en dinars). Segons l’informe, aquests diners, tot i que poden resultar “exagerats", no s'han de tornar, ja que "s'adeqüen a allò que preveu al ple del cartipàs i, tot i poder qüestionar la seva adequació i necessitat, són ajustats a dret".

No són ajustades a dret, en canvi, les retribucions "exagerades" que es va aplicar l'equip de govern, tal com demostra l'informe de secretaria intervenció i del qual s'ha donat trasllat al Tribunal de Comptes.

CUP retorna els diners

La CUP indica que un cop han tingut coneixement d'aquesta situació, en què també els regidors de la CUP han pogut percebre quantitats de diners públics que no els pertocaven, han procedit a la immediata devolució d'aquestes quantitats, que arriben a un total de 870,54 euros. Per consegüent, demanen "la devolució immediata de les quantitats percebudes per la resta de regidors de l'oposició i per "l'escandalosa" quantitat de més de 105.000 euros de les arques públiques de les persones que ostentaven l'alcaldia i les tinències d'alcaldia".

A més, el grup municipal de la CUP ha convocat un ple extraordinari per tractar l'informe i el reparament d'intervenció sobre les percepcions dels regidors del passat mandant i valorar l'acord de reclamació de restitució de les quantitats indegudes a les persones que no les hagin tornat.

Demanen la dimissió de l'alcalde

La CUP creu que era responsabilitat de l'alcalde en funcions del PSC, el dia 12 de juny, elevar al ple l'esmentat informe d'intervenció i informar a la resta de regidors de l'Ajuntament i a la ciutadania dels fets descrits. Davant aquesta "greu irresponsabilitat i ocultació d'una situació gens beneficiosa per a ell mateix", la CUP entén que "ha perdut tota legitimitat com a alcalde".

És per això que la formació demana la seva dimissió, "sense perjudici del retorn de totes les quantitats que hagi pogut percebre indegudament els tres mandats anteriors en què ha estat alcalde i de les responsabilitats penals que se'n puguin derivar".

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació