gastronomia

Sort celebra per segon any «La gran festa dels banuts»

La carn de caça es la gran protagonista d'aquesta festa gastronòmica que comptarà amb una jornada tècnica de demostracions de cuina de caça, entre d'altres activitats

per Ivet Eroles , 2 de febrer de 2019 a les 09:14 |
Imatge de les jornades gastronòmiques a Sort | Festa dels banuts
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Per segon any es celebra la festa gastronòmica centrada amb les excel·lències de la carn de caça major, La gran festa gastronòmica dels banuts. Enguany tindrà lloc els dies 3 i 4 de febrer a Sort, al poliesportiu els Els Til·lers i a l'Aula Leader Gastronòmic (al costat de l'Alberg de l'Escola de Piragüisme). El nom de la festa prové de la paraula banut, que és com es diu “banyut" en pallarès.

Ramon Ayés, de l'associació La Xicoia del Pallars Sobirà, ha explicat a Pallars Digital que amb les jornades es vol "posar en valor la carn de caça, el producte que tenim a la nostra terra" i que les activitats proposades estan enfocades en la innovació de la cuina pallaresa, en "trencar el tabú que hi ha l'hora de cuinar amb carn de caça, les aplicacions de carn de caça sempre han estat plats molt contundents, i es poden fer moltes altres coses. Volem donar a conèixer noves aplicacions per cuinar aquesta carn".



Durant les jornades hi haurà dos blocs. El primer dia es farà un dinar popular amb arròs de senglar, llonganissa de cérvol a la brasa, mató del Tros de Sort, nous de Sorre i mel. Tota la carn de caça serà aportada per Vedat Pirineus SL, procedent del Pallars Sobirà. A la tarda es presentarà el llibre La cuina del senglar, d'Alexandre Amat, i es farà la xerrada La carn de caça, per Santiago Lavin, per explicar al col·lectiu de caçadors la nova normativa de caça esportiva, entre d'altres qüestions.

També constarà d'una part tècnica que es celebrarà el dilluns, en ella hi participaran el pallarès Pol Contreras, recentment guardonat amb el premi Millor Pastisser Revelació de Restaurant del Madrid Fusión 2019, també Mariano Gonzalvo, de lo Paller del Coc, i el chef Albert Boronat, de l'Embassada de Llívia. Com a cloenda, es podran degustar alguns plats.


La Gran Festa Gastronòmica dels Banuts està organitzada per l’associació gastronòmica La Xicoia del Pallars Sobirà, Vedat Pirineus SL, el Consorci Leader Pirineu Occidental i l’Ajuntament de Sort, amb l’objectiu que esdevingui una trobada anual dels amants de la cuina de caça i de les activitats culturals pirinenques.

 

Participació