Els cingles de Tavertet estan situats al NE de la comarca d'Osona. Constitueixen una impressionant barrera natural que separa les Guilleries de l'altiplà del Collsacabra, a curta distància del riu Ter i de l'embassament de Sau, en un territori cobert d'espessos boscos.

Aquests parets rocoses que en alguns punts superen els 300 m de caiguda vertical són el darrer refugi a la comarca de diverses espècies d'aus pròpies de les cingleres, que hi viuen i fins i tot hi nien.

Ara, l'hàbitat d'aquests ocells està amenaçat per l'obertura de la Via Ferrata de cinc km d'extensió que ha executat de forma irregular el "Consorci per a la Promoció Turística de la Vall de Sau-Collsacabra", format per la Diputació de Barcelona i sis ajuntaments per incrementar l'atractiu turístic de la zona.

Els cingles de Tavertet estan inclosos en la zona PEIN Collsacabra, entre d'altres coses, per la presència d'espècies d'ocells pròpies dels penyasegats. L'obertura de vies permanents i massificades de circulació humana -convertides en atracció turística- per zones verges perturbarà el seu modus de vida i posarà en greu perill la seva cria i supervivència.

El turisme no hauria de ser incompatible amb l'equilibri ecologic. Hi ha d'altres activitats -com l'observació de les aus des de llocs ocults- que atrauen turisme i no fan cap mal.


Publicació local
de Vilanova de Sau


Les espècies amenaçades

 • Aufrany
 • Falciot
 • Corb marí
 • Òliva
 • Àliga daurada
 • Oreneta cuablanca
 • Roquerol
 • Ballester
 • Falcó pelegrí
 • Duc
 • Pelaroques
 • Cercavores
 • Merla blava
 • LA VIA FERRATA
  DE TAVERTET (OSONA)

  L'agressió més greu contra les aus protegides i els seus hàbitats comesa a Catalunya en els darrers anys


  La situació actual del conflicte a 20 de novembre de 2002

  No s'ha produït cap novetat d'ençà de principis de l'any 2000. Se sap que al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya continua tramitant-se el contenciós presentat per Depana i una investigació oberta a instàncies de la Fiscalia de Medi Ambient.

  L'1 de setembre de 2001 va deixar el càrrec de gerent del Consorci Félix González, que havia estat el principal promotor de la Via Ferrata.

  Pel que fa a la Via, teòricament continua tancada, tot i que algunes persones hi transiten, però el Consorci Turístic com a tal no la fa funcionar. Sembla que una part de la Via va ser destruïda per uns desconeguts durant l'any 2000.

  El darrer intent de tirar endavant la Via es va produir la tardor de 1999, quan el president del Consorci Turístic i alcalde de Folgueroles, Gil Orriols, va buscar un acord amb els grups ecologistes opositors per consensuar un reglament d'usos de la Via. Aquest intent no va reeixir per manca d'entesa entre les dues parts.

  Els símptomes fan pensar, doncs, que aquesta és una lluita que s'ha guanyat, però cal mantenir-se alerta per impedir que puguin obrir-la d'aquí un temps quan el conflicte s'hagi calmat.

  Mentrestant es van rebent encara ara noves adhesions a la campanya. Gràcies a tothom.

  Els propietaris afectats exigeixen que es desmunti la via.
  El mes de gener del 2000, dos dels propietaris més afectats per la Via, es van adreçar per escrit al Consorci per exigir que desmuntessin la via de les seves finques i que no hi posessin absolutament res més, perque tot s'havia fet sense la seva autoritzacio. Malgrat aixo, el Consorci n'ha fet cas omis i, fins i tot, el seu gerent Felix Gonzalez va declarar a El 9 Nou que aquesta requisitoria dels propietaris no compromet el futur de la Via Ferrata (!).

  El mes de març de 2000 va ser aprovada per la Comissio de Politica Territorial del Parlament de Catalunya una proposicio no de llei d'ERC sobre el cas, en que es demana un major control de la Generalitat sobre la zona dels cingles i la Via en particular. El debat va comptar amb importants aportacions de la diputada osonenca d'IC-V Bet Font, que va mostrar-se molt documentada sobre el tema, i amb informacio al dia.

  Conclusions

  Tal com ens temien i ja es veia a venir, la Via no ha estat tancada: aixi hi poden passar quan volen i hi poden enviar gent, per tal de mantenir la seva potencialitat turistica de cara al futur.

  S'esta donant, doncs, una continuacio del desafiament frontal que aquest Consorci mante amb les entitats, amb l'opinio publica catalana i, fins i tot, amb les ordres del DARP. Es vol imposar de forma totalment premeditada i conscient el que queda de la Via com un fet consumat, a mig termini, amb despreci absolut per la fauna de la zona.


  DIRECTORI

  Llistat d'adhesions a la campanya
  Adhesions rebudes a 31 d'octubre de 1999. Per noves adhesions, podeu enviar un correu electrònic a la redacció de Lo Campanar de Sau, la revista local de Vilanova de Sau.

  Cronologia
  La relació dels fets de tot el cas de la Via Ferrata, dia per dia, des del'any 1998 fins a l'actualitat, amb enllaços als principals documents i articles de premsa sobre el tema.

  El dossier de la Via Ferrata.
  Aqui trobareu diversos enllaços cap a notícies de premsa i documents (com al.legacions i recursos), relatius al cas de la Via ferrata de Tavertet. No es tracta d'un recull complet, que sí que es troba disponible en versió impresa en paper, amb una extensió d'unes 160 pàgines (Podeu adquirir-ne un exemplar al preu de 1.500 pta. més despeses de tramesa)

  Els cingles i la vall de Sau
  Aqui trobareu diversos enllaços que us permetran conèixer el paisatge de la zona, així com les seves característiques de clima, flora, fauna, geologia, geografia humana, projectes turístics, etc. Us recomanem:
  - Vilanovadesau.com, el portal de Vilanova de Sau.
  - Observatori ecològic de les Guilleries. Punt d'informació obert a aportacions de tothom, creat el setembre de 2001

  Documentació sobre espais naturals
  Aquest apartat reuneix des de declaracions fins a documents i lleis relacionats amb el tema, i llibres que fan referència a la fauna dels cingles.

  Enllaços sobre ornitologia i aus en perill
  Llistat d'enllaços amb pàgines web en català, castellà o anglès sobre temes relacionats amb espècies d'aus en perill i ornitologia en general (podeu proposar-ne de nous al mail)


  El traçat de la Via Ferrata. Marcada amb una línia negra (foto superior) i una línia vermella (foto inferior), vista general i parcial del traçat de la Via Ferrata pels cingles de Tavertet, sobre el pantà de Sau. El sector de l'esquerra és el que ha hagut de ser desmantellat. El tram principal (al centre i la dreta de la foto), d'uns 3 km. és el que està obert. Tota la zona està inclosa en el PEIN Guilleries-Collsacabra perquè constitueix un hàbitat privilegiat de biodiversitat per a moltes espècies en perll. La construcció de la Via ha obert al públic incontrolat i a l'explotació turística moltes àrees que fins ara eren completament inaccessibles.


  Com col.laborar amb la campanya?
  Podem intervenir de diverses maneres per aconseguir que els cingles de Tavertet se salvin per a la vida de les aus, avui amenaçades.
 • Enviar adhesions personals o d'entitat.
 • Aportar més informació, que s'afegirà a aquesta web.
 • Difondre el tema i l'adreça d'aquesta web entre les persones i entitats interessades
 • Participar en els actes públics que es convoquin.

 • Podeu enviar cartes o mails als responsables del Consorci Turístic demanant-los el desmantellament complet de la Via Ferrata
  Podeu fer-ne arribar còpia a aquesta web per afegir-les al recull.

  Gil Orriols, ex-president del Consorci i alcalde de Folgueroles.

  Jaume Orra, ex-president i alcalde de Vilanova de Sau.

   Plaça J.Verdaguer, 2
  08519 Folgueroles
  [email protected]
   Passeig Verdaguer, 7.
  08519 Vilanova de Sau
  [email protected]
    Vols conèixer Osona?: