Any 9è - Dimecres, 7 de maig de 2003 - Número 44

Lo Campanar de Sau.

 CONTRAPORTADASant Ponç

un lluitador contra xinxes i paràssits


El dia 11 de maig es commemora la festivitat de Sant Ponç. El mestre Joan Amades rebusca en temps molt antics per recordar que al carrer de Carders de Barcelona en diada com aquesta se celebrava una fira d’herbes, ja que era atribuïda al sant una mena d’advocació relacionada amb les plantes medicinals i la lluita contra les xinxes.

Sembla que fa més d’un segle que va començar de tenir lloc una altra fira que encara dura, i amb molt d’èxit, al carrer de l’Hospital, a Barcelona. Diuen que també hi baixa alguna gent de la plana de Vic, fins i tot, pel gran renom que té aquesta trobada. Al temps d’Amades ja s’hi venien, a més d’herbes remeieres, flors, productes agraris, mel, formatge, moixernons i confitures de fruites. Si fa no fa, com ara.

Existia el costum de llançar sota el llit algunes herbes beneïdes el dia de la fira de Barcelona perquè així mantindrien allunyades les cuques i els paràsits repulsius. També se l’invoca contra el mal de cap perquè diu la tradició que les xinxes es van menjar el cap del sant durant el seu espantós martiri. Terrible.

El mestre Amades reporta molts d’altres aplecs i festes que es muntaven per Sant Ponç, però no ens diu res de la petita cerimònia que anualment té per escenari l’ermita de Sant Ponç, situada dins del clos privat de la casa pairal del Puigsec, a Sant Julià de Vilatorta. El capellà diu la missa, beneeix el terme des d’un lloc enlairat proper i tot seguit es reparteixen alguns pans beneïts. Segurament es tracta d’una celebració moderna que Amades no va percaçar.
Recollir roses i plantes per fer-ne oli medicinal era una altra de les pràctiques assenyalades del dia. Podeu provar-ho i, si funciona, ens escriviu per dir-nos-ho.

Però en fi, se’ns està acabant el paper per moments. Adéu-siau!


TORNAR A PORTADA