Any 9è - Dimecres, 7 de maig de 2003 - Número 44

Lo Campanar de Sau.

NotíciesUNA FORTA RIERADA DESTROSSA LA PALANCA DEL CÀMPING.

La riera Major va assolir durant la nit del 26 al 27 de febrer un dels nivells més elevats dels darrers anys. La forta embranzida de l’aigua va partir pel mig i va engegar a fer punyetes la palanca de fusta que hi havia al costat del gual dels cotxes del càmping. És la tercera o quarta vegada que aquesta palanca o les seves antecessores han sucumbit víctimes de la boja envestida del corrent de la riera Major, i és que, tal com diu la dita, “el foc té senyor, que l’aigua no”.

Una part de la palanca ha estat reciclada per travessar el rec que baixa de can Valentí, que sol estar sempre ben sec. El volum de l’avinguda va ser degut a les elevades precipitacions localitzades a la zona del Montseny, i que a Viladrau van arribar als 205 litres/m2. Els interessats en aquesta desgràcia poden contemplar-ne algunes fotografies a la pàgina web de Vilanova de Sau, situada a l’adreça http://www.vilanovadesau.com


LA NEVADA D’AQUEST HIVERN NOMÉS VA SER UN ENSURT.

Escarmentats com estem tots plegats de les conseqüències de la neu (1985, 1986, 1993, 2001/02, etc.) a ningú no li va fer massa gràcia que a primeres hores del vespre del dilluns 18 de febrer comencessin de caure’n volves a Vilanova. Hores abans, la part de dalt dels cingles de Tavertet ja havia quedat emblanquinada. Hi va haver moments de preocupació, ja que la neu queia amb molta força i anava acompanyada d’unes ventades procedents del costat de llevant. L’endemà, que s’esqueia en dimarts, va nevar només al matí, i una ràpida pujada de les temperatures va fondre gran part de la neu caiguda, que era d’uns 10-12 cms. Vilanova no va arribar a quedar incomunicada de la resta del món en cap moment. En resum, un ensurt i prou.


CANVI D’HORARIS DEL DISPENSARI MÈDIC.

Des del passat dia 1 d’abril que ja són vigents els nous horaris del consultori mèdic de Vilanova que funciona als baixos de l’Ajuntament. El metge puja els dimarts des de les 11 fins a la 1, i el servei d’infermeria està obert els dijous des de les 11’45 fins a les 13’30.

No es pot pas dir que aquesta modificació hagi despertat cap alegria entre la gent gran que visita sovint aquest establiment, ja que ara s’hi ha d’anar més tard i això perjudica la feina de fer el dinar. La gent diu que resultava més bé quan s’hi podia anar a les 10 del matí més o menys. Alguns diuen d’escriure una carta als responsables de l’Àrea Bàsica de Salut per demanar-los que tornin a deixar-ho com estava abans.


FA UN ANY DE LA INAUGURACIÓ, PERÒ LA PORTADA D’AIGÜES A SAU ENCARA NO FUNCIONA.

La inauguració es va celebrar el mes d’abril de l’any passat al poble nou de Sant Romà. Hi va haver aperitiu i discursos i les autoritats van mostrar-se molt satisfetes per l’obra feta. Estem parlant de la portada d’aigües a algunes masies del sector de la riba nord del riu Ter, una zona que en els darrers anys havia patit un relatiu exhauriment de les seves fonts tradicionals de proveïment d’aigües. Fins aquí, tot molt correcte.

Però el cas és que quan ha passat més d’un any des de la inauguració, els veïns encara no poden beneficiar-se de l’arribada de l’aigua perquè aquesta conté una càrrega de nitrats tan elevada que impossibilita, des del punt de vista dels reglaments sanitaris, la seva distribució a través de la xarxa pública municipal.
Es veu que caldrà construir-hi una depuradora nova per tractar aquesta aigua que s’agafa de l’embassament de Sau. L’obra costarà uns 30 milions de pessetes (180.000 euros), i la pagarà la Generalitat de Catalunya a través de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Malauradament, l’obra no estarà pas enllestida ni de bon tros aquest estiu. Si es manté la tendència de pluges escasses que estem tenint del març ençà, no seria estrany que calgués tornar a portar aigua a aquell sector amb cubes, tal com ja havia passat en alguna casa molt mancada del líquid vital.


ACCIDENT D’UNS JOVES A LA PUJADA DE LES VALLS.

Tres joves adolescents del poble que viatjaven en un vehicle tot terreny van patir un accident a principis d’abril a la recta de la pujada de les Valls, en terme de Tavèrnoles. Sembla que l’enginy va donar algunes voltes de campana fins i tot. Els accidentats van haver de rebre assistència mèdica durant algunes setmanes.L’ANY VA COMENÇAR AMB UN ESTRANY NUVOL AL CEL DE VILANOVA.

Les primeres hores del matí del dia 1 de gener van oferir a la bona gent que era llevada una visió singular: es tractava d’un estrany nuvol que tenia una forma com d’embut i que era ben visible en direcció nord. La gegantesca formació gasosa era molt blanca i es perfilava amb intensitat sobre el cel d’un blau intens.

Un home que passava va profetitzar que “senyals al cel, treballs a la terra” però ningú no li va fer cas perquè això es deia abans, quan la gent era ignorant i combregava amb rodes de molí. Els interessats en contemplar aquest inquietant núvol podran trobar-lo a la pàgina de la Web de Vilanova de Sau a Internet, a l’adreça http://www.vilanovadesau.com


VILANOVA HA TINGUT DOS CARNESTOLTES, A MANCA D’UN.

Vilanova ha tingut aquest any dos balls de Carnestoltes. El de sempre, el del poble, va celebrar-se el dissabte 8 de març a la sala municipal, amenitzat per una anomenada orquestra Millenium. La novetat de l’any va ser el carnaval del càmping del Pont, convocat per dia 22 de març, i al qual era obligatori anar disfressat.


UNA PARELLA D’AUFRANYS TORNA A SER AL CINGLE DE LA VILETA.

L’any passat va córrer el rumor que algun caçador havia pelat un dels aufranys que acostumen a passar la temporada d’estiu al cingle de la Vileta, a ponent del poble de Vilanova. Com que aquesta temporada ja només en va arribar un, fins i tot el periòdic El 9 Nou de Vic va publicar una notícia titulada “On és l’aufrany?”. Aquesta misteriosa absència va causar consternació entre els molts aficionats als ocells que hi ha en aquesta comarca. Tanmateix, a mitjans d’abril va aparèixer un altre aufrany que ha completat la parella, però es creu que és un de nou, i no pas un dels de l’any passat que s’hagués descarriat.INAUGURADA LA ROTONDA DE FOLGUEROLES.

La nova rotonda que serveix per regular el trànsit a l’encreuament de l’entrada de Folgueroles amb la carretera que puja cap a Vilanova, va quedar inaugurada en una acte celebrat el 26 d’abril a la tarda. Aquell lloc tan perillós ara resulta molt més segur.


CELEBRACIÓ DE LES SEGONES CARAMELLES DE SAU.

Uns 500 cantaires dels Cors Clavé procedents de diverses comarques catalanes van participar el diumenge 4 de maig en la jornada de les caramelles de Sau. Al matí, es van repartir per Vilanova i els pobles veïns per fer-hi unes interpretacions, i al migdia van pujar a dinar a la pista de Vilanova. Havent dinat van fer-hi unes cantades i van estrenar la composició “El cant de l’albada”. Aquest és el segon any que es fa aquesta trobada que havia estat presentada en una roda de premsa celebrada a Vic i en la qual va participar, en representació dels organitzadors de Vilanova, Joan Carles Alvarez Rey, director de l’empresa Sotacingles i secretari de l’Associació de Turisme de Vilanova de Sau.ACTIVITATS DE L’ADF DE VILANOVA DE SAU.

L’Agrupació de Defensa Forestal de Vilanova de Sau va celebrar assemblea anual a la sala municipal el passat dissabte 5 d’abril. Va ser elegida per unanimitat la candidatura única presentada per Àngel Font i Jofré, el nomenament del qual es va fer posteriorment efectiu com a nou president en la reunió de junta del dia 29 d’abril. D’altra banda, alguns membres de l’ADF de Vilanova van assistir a la trobada de les ADF d’Osona de l’1 de maig a Taradell. Es dóna la circumstància que un dels voluntaris locals, en Rabert (Isidre Balagué) va ser saludat personalment pel conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, que va donar-li la mà en el moment en què visitava la taula en què hi havia la gent de Vilanova i de Sant Sadurní.


REGLAMENT D'ACTIVITATS RECREATIVES A L'EMBASSAMENT

Tres representants de l’Agència Catalana de l’Aigua van presentar el projecte de reglamentació de les activitats lúdiques i recreatives a l’embassament de Sau en un acte celebrat a l’Ajuntament de Vilanova el dia 10 d’abril. Hi van assistir unes 30 persones relacionades amb el tema. Es van sentir moltes opinions i cridòries diverses sobnre aspectes com el nivell mínim de navegació i el control urbanístic de l’entorn del pantà.


TORNAR A PORTADA