Any 3er - Divendres, 31 d'octubre de 1997 - Número 17

Lo Campanar de Sau.

CONTRAPORTADA

RECORDS I TRADICIONS DELS PANELLETS

i alguns apunts històrics del dia de Tots Sants.
amb la consignació del sentit d'una diada que va unida amb la dels Difunts

 

Diu el mestre Joan Amades que antigament els panellets eren regalats pels padrins als seus fillols, talment com les mones de Pasqua.

Abans, la gent obtenia els panellets més que res a les rifes. Al segle XIX, els cafès i les tavernes organitzaven aquesta mena de facècies, de manera que eren una minoria els que compraven els panellets, ja que la resta de la gent se'ls feia a casa mateix.

Les botigues que posaven panellets a la venda, que eren sobretot els forns i les adrogueries, informaven la gent que passava tot penjant una o dues paelles a la façana de l'establiment en un lloc ben visible.

Més antigament, sempre segons Amades, la gent portava els panellets a les esglésies en coves, cistells i paneretes, i els feien beneir per tal de menjar-se'ls tot seguit dins del temple mateix. Aquest gest recordava, conscientment o no, els remots àpats funeraris col.lectius.

Amades dóna la data que a l'any 1920, el forn de Sant Jaume, a Barcelona, va comprar mil quilos de pinyons pelats per fer només el tipus de panellets de pinyons.

Avui dia, els panellets van tan cars que costen un ull de la cara. No direm res de nou si recordem que per Tots Sants hi ha el costum d'anar als cementiris a portar flors a les tombes.

En canvi, sí que sorprendrem als més joves si els fem notar que el dia dels Difunts no és pròpiament el dia 1 de novembre, que és Tots Sants, sinó el dia 2, que aquest any s'escau en diumenge.

Sembla que per Tots Sants és propi que faci un dia tapat i espès, sense pluja però molt gris. Aleshores, la resta de l'any, quan la gent veu que fa aquest temps, es diu que "sembla Tots Sants!".

Però se'ns està acabant el paper per moments. Adéu siauuu!!

(Peu de foto: Una parada de venda de panallets, al segle passat)


TORNAR A PORTADA