Punt d'informació permanent
Espai Natural Guilleries-Savassona: les raons d'un conflicte
     
PRESENTACIÓ
El conflicte de l'Espai Natural Guilleries-Savassona va començar la tardor de 1998 quan el món rural de la zona afectada, a Osona, no va acceptar el model de gestió impulsat per la Diputació de Barcelona i quatre ajuntaments, per creure que està més orientat a la promoció urbanística i el turisme massificat que no pas a la conservació dels valors naturals i les activitats agràries i forestals tradicionals. Des de llavors s'han succeït recollides de signatures, manifestos, actes públics, presentacions de contenciosos al TSJC, etc.
DOCUMENTS
"Espai Natural Guilleries-Savassona: les raons d'una oposició" (26-X-99) Un article imprescindible per entendre el conflicte, signat pel president de l'Associació de Propietaris Forestals, Joaquim Riera.

"Nota de premsa sobre l'acte del 4 de desembre de 1999 a Sant Julià", organitzat per l'APF

"Catalunya no és un parc temàtic: salvem les Guilleries de l'especulació i el caciquisme!" (4-X-1999) Comunicat d'Els Verds-AV.

"L'estat del conflicte pel juny de 2000". Un resum dels fets fins aquella data.

"Declaració sobre el conflicte de l'EN Guilleries-Savassona". (octubre de 1999), signada per 17 entitats agràries, cíviques i mediambientals.

"No al Pla Especial",
una carta al director
(24-V-2002)

PREMSA

"Les Guilleries, contra la Diputació de Barcelona", El Triangle, 1-XII-1999
ASPECTES CONCRETS DEL CONFLICTE


Comunicat d'adhesió de SOS Monuments a la campanya per aturar la construcció de la seu del Consorci al costat de l'església romànica de Vilanova (4-XII-1999).
"Salvar el románico de Vilanova de Sau", carta a La Vanguardia, 1-XII-1999

ENLLAÇOS

Ass. de Propietaris Forestals Guilleries-Savas.
Lo Campanar de Sau Revista local de Vilanova de Sau.
Vilanovadesau.com
Informació i fotos del municipi
Osona.com
Portal osonenc d'Internet

 
ÚLTIMES NOVETATS
 

22 de gener de 2003

Notícia publicada la web del Telenotícies de TV3:

Els propietaris de la zona Guilleries-Savassona volen reobrir el diàleg amb la Diputació

El Consorci Forestal de Catalunya i l'Associació de Propietaris Forestals Guilleries-Savassona, arran de la no-aprovació per part de la Comissió d'Urbanisme de Barcelona del Pla Especial de l'Espai Natural Guilleries-Savassona el passat 11 de desembre, ha volgut manifestar la seva discrepància amb les mesures que es volen aplicar a la zona ja que, segons aquest col·lectiu, perjudiquen el món rural i s'inclinen cap a una promoció turística indiscriminada. El col·lectiu aposta per reobrir el diàleg amb la Diputació de Barcelona. Llegir la notícia sencera


22 de gener de 2003

Comunicat de premsa del Consorci Forestal de Catalunya i l'Associació de Propietaris Forestals Guilleries-Savassona

Arran de l'aturada del Pla Especial de l'Espai Guilleries a la sessió de la Comissió d'Urbanisme de Barcelona el passat 11 de desembre de 2002, el sector forestal demana la rectificació del Pla, l'obertura d'un via de diàleg i consens i una nova exposició pública del Pla.

- Comunicat conjunt del CFC i l'APF G-S


24 de desembre de 2002

Notícia publicada a Lo Campanar de Sau:

La Generalitat atura el Pla Especial de l'Espai Natural Guilleries-Savassona

De forma totalment inesperada, el polèmic Pla Especial de l'Espai Natural Guilleries-Savassona no va poder ser aprovat per la Comissió d'Urbanisme de Barcelona en la sessió celebrada el passat 11 de desembre. El Pla va ser retornat a la Diputació degut a la falta d'informes de molta necessitat, com els de la Direccio General de Boscos i de l'Agència Catalana de l'Aigua, a més de diverses consideracions negatives fetes pels tècnics, que es van mostrar en desacord amb alguns dels aspectes més significatius del Pla. Llegir la notícia sencera


26 de setembre de 2002

La Diputació aprova el Pla Especial Guilleries amb els vots a favor de PSC i ERC, mentre ICV, CiU i PP se n'allunyen

El ple de la Diputació va aprovar el dijous 26 de setembre de 2002 al matí el Pla Especial Guilleries- Savassona amb el vot a favor de PSC i ERC, les abstencions de CiU i ICV i el vot en contra del PP. En l'aprovació inicial, efectuada el pasat 27 de febrer, tots els grups hi havien votat a favor per unanimitat. Segons un comunicat de la Diputació de Barcelona, han estat acceptades 12 de les 14 al.legacions presentades per particulars, però han quedat rebutjades la majoria de les que havien presentat les associacions forestals, la Unió de Pagesos i el Grup de Defensa del Ter.
La divisió de vot al ple de la Diputacio ha evidenciat el caràcter polèmic del Pla Especial, fins al punt que ICV ha trencat el vot de l'equip de govern de la Corporació per primera vegada en les tres últimes legislatures. Els aspectes més criticats del Pla Especial durant la sessió han estat en les fortes restriccions que imposa al món rural, la permissivitat amb operacions especulatives com la projectada urbanització del pantà de Sau i el rebuig a la participació democràtica dels sectors afectats.


25 de setembre de 2002

El sector forestal català demana a la Diputació que suspengui l'aprovació del Pla Especial Guilleries per manca de consens

El Consorci Forestal de Catalunya i l'Associació de Propietaris Forestals Guilleries-Savassona acaben de fer públics dos comunicats avui dimecres, 25 de setembre, en què demanen al president de la Diputació, Manuel Royes, que suspengui l'aprovació provisional, prevista pel ple de demà dijous, dia 26, del Pla Especial de l'Espai Natural Guilleries-Savassona.
Les dues associacions, que consideren desateses la majoria de les al.legacions que van presentar el passat mes de maig, proposen que s'obri una nova fase d'informació pública que permeti arribar a un consens.
Es reclama una major participació democràtica en la gestió del Pla per tal de permetre una explotació forestal sostenible, així com la preeminència dels interessos del sector agrari i del patrimoni ecològic per davant de les operacions urbanístiques especulatives a les quals el Pla obre la porta. Fa uns dies, Iniciativa per Catalunya Verds va anunciar el seu vot en contra si el Pla no era rectificat. El grup de Defensa del Ter, la Unió de pagesos i nombrosos particulars també van presentar al.legacions contra el projecte.
- Comunicat del Consorci Forestal de Catalunya.
- Comunicat de l'Associació de Propietaris Forestals Guilleries-Savassona.


16 de setembre de 2002

Article a El 9 Nou sobre la presa de posició d'ICV enfront el Pla Especial.


13 de setembre de 2002

Iniciativa Verds votarà contra El Pla Especial si no es fan canvis
Iniciativa per Catalunya - Verds (ICV) està en desacord amb el polèmic Pla Especial de l'Espai Natural Guilleries-Savassona i pensa votar en contra de la seva aprovació en el proper ple de la corporació provincial, previst pel 26 de setembre, si no es porten a terme una sèrie de modificacions.
Partint de la base que ICV comparteix l'objectiu del Pla de protegir el patrimoni natural de la zona, la diputada al Parlament Bet Font ha anunciat aquest divendres, 13 de setembre, en roda de premsa a Vic que creuen imprescindible la participació democràtica dels sectors pagesos i forestals afectats, així com una menor permissivitat en la conversió de sòl rústic en urbanitzable: "No podem deixar que ens converteixin l'entorn del pantà de Sau en un nou Lloret",. va afirmar Font. ICV hi observa una manca de protecció al sector agrari i forestal, i reclama que els límits de l'Espai contemplin la connexió amb la zona del Montseny. La presa de posició d'un dels socis de govern de la Diputació arriba després de prop de quatre anys de conflicte en els quatre municipis osonencs afectats. Font ha instat la Diputació a reprendreel diàleg sense preses per "polir les contradiccions del Pla i ser més coherents en el seus continguts". En cas contrari, ICV hi votarà en contra el proper dia 26.
Text íntegre del document presentat per ICV.


12 de setembre de 2002

Iniciativa Verds convoca roda de premsa sobre el Pla Especial Guilleries
La diputada d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) Bet Font, acompanyada del president de la formació a Osona, Joan Lagunas, i de l'assessor en medi ambient d'ICV, Rafael Bellido, oferiran demà, divendres 13 de setembre a les 16.30h, una roda de premsa per clarificar el posicionament de la formació respecte el Pla Especial de Protecció i Millora de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona.
Aquest Pla Especial, que tramita la Diputació de Barcelona juntament amb quatre ajuntaments ajuntaments de la zona (Folgueroles, Sant Julià de Vilatorta, Tavèrnoles i Vilanova de Sau) és una oportunitat per protegir aquest enclavament natural estratègic. Tot i això, ICV es mostra crítica amb part del contingut d'aquest Pla.


14 d'agost de 2002

El mes de setembre serà decisiu en el conflicte
Aquest és el text de l'article publicat per Lo Campanar de Sau, la revista local de Vilanova de Sau, que informa de les darreres i importants novetats sobre el conflicte de l'Espai:

Les properes setmanes seran claus per aventurar quin futur espera al conflicte de l'Espai Natural ja que se celebraran algunes reunions entre els afectats i la Diputació per mirar de superar les principals controvèrsies que van quedar reflectides en les al·legacions presentades durant l'exposició pública, tancada el 13 de maig.

El Consell de Govern del Consorci de l'Espai es va reunir a Folgueroles el dia 30 de juliol i, entre d'altres coses, va aprovar o desestimar les peticions de subvencions efectuades pels pagesos i forestals de la zona. També es va fer un seguiment de l'estat de tramitació del Pla Especial. Durant el mes d'agost, els serveis jurídics i tècnics de la Diputació estan preparant unes respostes provisionals a les al·legacions presentades pel Consorci Forestal de Catalunya, la Unió de Pagesos, el Grup de Defensa del Ter i l'Associació de Propietaris Forestals Guilleries-Savassona. Tot seguit, es celebraran reunions bilaterals amb aquestes entitats durant els primers dies de setembre per tal de veure si es poden negociar i pactarles al·legacions més rellevants.

La intenció del Consorci és que el ple de la Diputació aprovi provisionalment el Pla Especial el dia 26 de setembre, i que després ja es pugui passar a la Generalitat per a la seva aprovació definitiva.

Les reunions del setembre seran decisives perquè si els afectats no veuen prou ateses les seves queixes pels perjudicis que el Pla Especial els causa, aleshores no quedarà cap més solució que tirar el cas als tribunals de Justícia a veure què passa, i mentrestant anar-se oposant a totes les actuacions del Consorci que siguin negatives per al sector agrari.

ACTE DENEGAT.- L'Associació de Propietaris Forestals va sol·licitar a l'alcalde de Vilanova que convoqués un acte informatiu a l'Ajuntament per poder debatre el contingut del Pla Especial, però aquest s'hi va negar perquè va dir que amb l'exposició pública i el contacte amb els tècnics ja n'hi havia ben prou. Si aquest acte no es convoca -que sembla el més possible- es donarà el contrasentit que s'haurà aprovat un Pla Especial urbanístic de gran importància sense que els afectats hagin pogut parlar-ne amb els polítics que el poble ha votat, que són els alcaldes, perquè aquests s'han amagat tothora darrera les faldilles dels tècnics i directius de la Diputació per no haver de donar la cara en un acte públic. Passi el que passi, el conflicte de l'Espai Natural serà un tema que durarà anys si no es pot arribar a una solució de consens.


19 de juliol de 2002

El Consorci de l'Espai Guilleries es reunirà el dia 30 a Folgueroles
El Consell General del Consorci de l'Espai Natural Guilleries-Savassona es reunirà el proper 30 de juliol, a les vuit del vespre, a l'Ajuntament de Folgueroles. Els principals punts de l'ordre del dia consisteixen en l'elecció de president i vicepresident; la concessió dels ajuts de l'any 2002; la revisió de l'estat de les inversions d'aquest any i l'anàlisi de la situació què es troba la tramitació del Pla Especial de l'Espai.
En relació a aquest darrer punt, cal informar que encara no han estat respostes les al.legacions prsentades per les organitzacions agràries i sindicats pagesos dins el període d'informació pública que va acabar el passat 13 de maig. Tot apunta que abans de la resolució de les al.legacions se celebrarà alguna reunió entre els directius de l'Espai Natural i els representants del món rural de cara a intentar apropar posicions.
Pel que fa al nomenament de president i vicepresident, enguany acaba el mandat de dos anys dels actuals titulars, que són, respectivament, l'alcalde de Vilanova de Sau, Jaume Orra, i el diputat provincial Francesc Martos. No hi ha informacions confirmades sobre com pot produir-se el relleu en aquests càrrecs.


21 de juny de 2002

Sis setmanes d'espera a les al.legacions de l'Espai Natural
Quan ja són a punt de complir-se les sis setmanes d'ençà del tancament del període d'informació pública del Pla Especial Guilleries-Savassona, encara no han estat respostes les al.legacions presentades per diverses entitats i particulars afectats.
I per ara tampoc no s'ha convocat cap reunió ni contacte entre les parts afectades.


15 de maig de 2002

Presentades nombroses al.legacions contra el Pla Especial de l'Espai Natural Guilleries-Savassona

El termini de presentació d'al.legacions va acabar el dilluns, dia 13 de maig. L'Associació de Propietaris Forestals Guilleries-Savassona, l'entitat més representativa dels afectats pel Pla, va presentar 31 al.legacions, amb una extensió d'uns 40 folis, elaborades amb la participació de nombrosos socis i redactades pel lletrat Sr. Eduard de Ribot i Molinet. El Consorci Forestal de Catalunya (CFC), al qual està adherida l'esmentada associació, també va presentar per la seva banda un plec de 14 al.legacions centrades en els aspectes més forestals del Pla.

El Grup de Defensa del Ter ha presentat tres al.legacions i ha demanat la retirada momentània del Pla. Aquesta és una presa de posició molt important, per la seva claredat i perquè és la primera vegada que un grup tan influent com el GDT entra en el conflicte de l'espai Guilleries.

El sindicat Unió de Pagesos ha presentat unes 25 al.legacions que coincideixen en aspectes fonamentals amb les de l'Associació de Propietaris Forestals, i incideixen amb molt de detall en els temes ramaders.

Hi ha informació que s'han presentat d'altres al.legacions a càrrec de particulars i més associacions, però per ara no es disposa de cap llistat fiable.

Les al.legacions de l'Associació de Propietaris Forestals insisteixen en tornar a reivindicar que:
- Es faci efectiu el dret de representació d'aquestes entitats amb veu i vot en els òrgans de govern de l'Espai Natural.
- Que no es construeixi la seu del Consorci de l'Espai Natural al costat de l'església romànica de Vilanova de Sau, fet que va provocar una gran polèmica i la interposició de dos contenciosos.


8 de maig de 2002

Sindicats pagesos, associacions i particulars presentaran massivament al.legacions al Pla Especial Guilleries

"Es un Pla dels més durs que s'han vist a l'hora d'imposar una infinitat de limitacions i prohibicions per a la gent del món rural i que, al mateix temps, fa una opció molt favorable a la promoció del turisme i l'oci massificat a les Guilleries". Aquesta és la principal conclusió a la que han arribat els tècnics de les distintes associacions que estudien el projecte del Pla Especial de l'Espai Natural Guilleries-Savassona. Aquest Pla, que es troba a informació pública fins al proper dia 13, serà objecte d'una presentació massiva d'al.legacions per part d'associacions forestals i pageses, particulars afectats i grups naturalistes.


25 d'abril de 2002

L'alcalde de Vilanova de Sau es nega a convocar un acte públic per debatre el Pla Especial Guilleries

L'alcalde de Vilanova i president del Consorci de l'Espai Natural, Jaume Orra, s'ha negat per escrit a convocar un acte públic a l'Ajuntament per debatre el projecte del Pla Especial de l'Espai Natural Guilleries-Savassona, petició que li havien formulat un grup de 25 forestals i ramaders de la zona afectada. En la seva resposta, Orra indica que l'atenció individual perr part dels tècnics és la millor forma de conèixer el Pla. Segons un portaveu de l'Associació del sector forestal Guilleries-Savassona, "l'alcalde té por de donar la cara i s'amaga darrera dels tècnics i així priva la gent de poder exercir el dret al debat democràtic". Veure la resposta negativa de l'alcalde


9 d'abril de 2002

Els afectats demanen a l'alcalde de Vilanova de Sau la convocatòria d'un acte públic informatiu sobre el Pla

Arran de trobar-se que els tècnics de la Diputació, desplaçats a l'Ajuntament de Vilanova el 27 de març, no van voler atendre en bloc tots els afectats pel Pla que havien assistit a la convocatòria feta pel Consorci de l'Espai, es presenta una petició signada per unes 25 persones, presents en aquells fets, en què es demana a l'alcalde de Vilanova que convoqui un acte públic informatiu peer debatre el Pla. Veure document de petició.


   
   
Pàgina administrada per vilanovadesau.com el març de 1999.
Podeu enviar missatges i opinions a [email protected]