vilanovadesau.com
el portal d'un municipi de les Guilleries, prop de Vic, a OsonaVilanova de Sau.com forma part de la xarxa Osona.com

           
Portada Dades generals Mapes Fotografies Llocs Bibliografia
Activitats Turisme ADF Meteorologia Pantà de Sau Medi ambient
Buscador Enllaços Història Opinions Anuncis Butlletí per mail

.

Hivern 2002: El cas del ban municipal antigossos i antigats


Protestes contra el ban antigossos al ball de Carnestoltes

El ball de Carnestoltes del dissabte 16 de febrer de 2002 també va ser un lloc on es va manifestar el sentiment dels veïns contraris al ban antigossos. Una comparsa portava un carret i uns cartells referents al cas (veure les fotos).
Aquesta setmana continua a Vilanova una recollida de signatures que demana la retirada del ban furibund que l'Ajuntament va dictar i en el qual amenaçava amb capturar els animals encara que anessin acompanyats dels seus propietaris, si és que no estaven estacats amb una cadena.
Aquestes i d'altres disposicions, que el propi ban defineix com a "dràstiques", han causat indignació entre alguns veïns, que han començat la recollida de signatures. El text de la recollida de signatures és aquest. També ha aparegut un cartell que fa referència al cas i que es reprodueix en aquesta pàgina. El cartell ja es pot veure col.locat a les portes i finestres d'algunes cases del nucli urbà (veure fotos).
Un veí va penjar una pancarta que demanava l'alliberament del popular gos Fuster. El passat dimecres 5 de febrer per ordre municipal, una brigada d'homes va recórrer les vies públiques a la recerca de gossos que no estiguessin lligats.
Els individus van capturar el gos Fuster, però després d'algunes gestions i pagaments el van alliberar. Les famílies que tenen gossos -que són la majoria- es van avisar de seguida del que estava passant.
El conflicte ja ve de temps enrera. Veieu aquesta notícia publicada a Lo Campanar de Sau el passat 31 de desembre de 2001:
"NOUS INCIDENTS PER LA CAPTURA DE GOSSOS A VILANOVA.
Igual que ara fa un any, tornen a repetir-se els incidents causats per la captura de gossos per encàrrec de l'Ajuntament. Els fets són molt semblants als que ja es van publicar en el número 36 de Lo Campanar (3 de març de 2001), quan el mateix veí que en aquella ocasió, i que diu que l'alcalde l'ha nomenat responsable d'agafar els gossos que corren pel carrer engegats i sense el seu amo, va agafar el gos de la fàbrica dels formatges. Malgrat les exigències que tornés el gos, el veí s'hi negava si no era l'alcalde el qui li donava l'ordre personalment. Es veu que tampoc no va servir de res la intervenció del tinent d'alcalde de l'Ajuntament en el conflicte. Com passa sempre en aquest casos, hi ha versions contradictòries, però es veu que hi va haver un sagramental força intens. Si hem de fer cas d'algun dels seus protagonistes, sembla que la cosa no acabarà aquí".


Text de la carta de recollida de signatures

Vilanova de Sau, febrer de 2002

En resposta a la circular enviada per aquest Ajuntament, i en data no especificada, els sotasignants volem manifestar el següent:

Com tothom sap, als gats no se'ls pot posar cap corretja, ni aixecar cap mur perquè no saltin; i els gossos necessiten córrer habitualment. A més a més, en quina part del municipi no es poden portar deslligats? Què passa amb la gent que porta gossos quan va a caçar? Per tant, la normativa inclosa a l'esmentada circular, d'entrada, és absurda. Què és el que es pretén amb ella? Que no existeixin gats i gossos a Vilanova o que l'Ajuntament tingui un extra de diners amb les sancions? Sancions que són completament discutibles per ser absolutament desproporcionades i perquè esdevenen una acció envoltada d'irregularitats que ara no esmentarem. Els gats i gossos no es poden prohibir per decret.

Creiem que una política de recollida d'animals perillosos és imprescindible, però d'això a segrestar un gos que s'ha deixat anar de la corretja o que simplement passeja pel poble, n'hi ha un bon tros, i sobretot si tenim en compte que aquell gos té un propietari conegut per tots els veïns.

Si és veritat que la circular escrita per aquest Ajuntament s'ha fet amb la intenció de millorar la higiene i el benestar social del poble, s'hauria de donar abans prioritat a d'altres situacions que sí que empitjoren la nostra qualitat de vida. L'impacte ocasionat per gossos i gats és mínim davant d'aquelles...

Sr. Alcalde: creiem que aquestes normes mal aplicades fan perillar la convivència entre el veïnat, tenint en compte que la majoria del poble té animals de companyia.

Per tot això demanem que es retirin aquesta ordre i les possibles sancions que d'ella s'hagin derivat, i suggerim que es canviï per una circular que conscienciï als propietaris dels animals domèstics sobre el que han der fer per a no molestar la resta dels veïns.

Insistim que capturar un animal davant del seu propietari és il.legal, irresponsable, i sobretot és atemptar contra la bona convivència dels veïns, que ha d'estar basada en la tolerància i el respecte, i no en amenaces, sancions i repressió.

Atentament

(Segueixen unes 45 signatures)


Una comissió de mares de família porta les firmes del ban antigossos a l'Ajuntament
Una comissió integrada per tres mares de família del poble va portar el dimarts, dia 19 de març de 2002, a l'Ajuntament de Vilanova les firmes recollides contra el ban antigoossos i antigats. Les signatures eren unes 40 i pertanyien en gran part a distintes famílies, ja que s'havien recollit al forn. Una membre de la coimissió ha explicat que "són representatives d'un sentiment molt estès, i potser majoritari, a Vilanova". També ha afegit que "demostren que les declaracions del regidor Josep Bertrana a El 9 Nou, que deia que només hi havia dos o tres veïns oposats al ban, anaven molt desencaminades". Una altra veïna va comentar que en principi s'havia plantejat "demanar hora a l'alcalde Jaume Orra per entregar-les personalment, però es va descartar perquè és impossible dialogar amb aquest home i hauria estat una pèrdua de temps".

.
vilanovadesau.com és un producte de SCG Aquitània SL - [email protected]