Els ajuntaments també seran un bon garant del procés

«De nou el món municipalista, sota el paraigua de l’ACM i l’AMI, ha sortit a la defensa del ciutadà»

per Carles Banús, 29 d'octubre de 2014 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 d'octubre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Qui més qui menys intuíem que la tardor es presentaria moguda. El procés en el qual està immers el país ha anat seguint un camí que els nostres dirigents polítics i els de les espanyes s’han encarregat d’escriure i, la veritat sigui dita, el guió no ha defugit massa d’allò que estava preestablert.

Malgrat tots els entrebancs trobats pel camí (i els que potser encara queden per aparèixer), el Govern continua ferm amb la voluntat per portar a terme l’encomana de fer una consulta sobre el futur polític del país. Ens trobem a pocs dies del 9-N i tinc el convenciment que ens en sortirem; ben mirat no deixa de ser curiós que el simple fet de voler ser consultats esdevingui una odissea que requereixi la implicació activa de tota la ciutadania. Com deia, crec fermament que ens en sortirem; al meu entendre el procés presenta uns garants ben consolidats que ens han de fer pensar en l’èxit final de l’encomana.


El primer dels garants és la gent del país; tres anys consecutius manifestant-nos pacíficament i cívica l’11 de Setembre demanant poder ser un país normal, demanant una obvietat com que se’ns deixés votar, demanant que democràticament se’ns permetés escollir quin camí ha de seguir Catalunya. La gent no ha defallit i fent pinya amb l’ANC i Òmnium ha aconseguit mobilitzacions mai vistes, però sobretot unànimes i ben coordinades.

Per altra banda, i com a segon dels garants, tenim el president Mas que ha sabut conduir (i a vegades fins i tot reconduir) el procés per tal de donar-li la màxima amplitud possible. És del tot necessari que aquesta voluntat expressada per la gent tingui el seu reflex en la unitat d’accions polítiques. La figura del president ha estat clau per liderar el procés; des de l’acord per la data i la pregunta fins a la convocatòria formal de la consulta. Fins a cert punt entenc que els diferents partits vulguin marcar perfil, però arribada l’hora decisiva cal un posicionament clar a favor del país davant d’altres interessos més partidistes. Aquí el camí ens ha deparat alguns sotracs, però confio que el seny s’imposi i que la unitat fins al 9-N es mantingui.


Un tercer garant, i que fins ara s’havia mantingut en somort a l’espera de revifar que se li demanés, són els ajuntaments del país. De nou el món municipalista, sota el paraigua de l’ACM i l’AMI, ha sortit a la defensa del ciutadà. Més de 900 ajuntaments han aprovat una moció en suport de la consulta per posteriorment protagonitzar una mobilització institucional com mai s’havia vist al nostre país. Ja com a cirereta final, i amb un exemplar exercici de coordinació, els ajuntaments han acabat posant a disposició del procés els locals necessaris perquè cap ciutadà hagi de desplaçar-se del seu municipi per poder votar el 9-N. En aquest punt no puc deixar de pensar en les paraules que en Miquel Buch, president de l’ACM, va adreçar al president Mas el passat 4 d’octubre: “President, pel camí ja saps que trobaràs problemes; quan et giris ens trobaràs a tots nosaltres al darrera”. I així ha estat, en el territori hem trobat també aquell garant i aquella unitat que el procés requereix.

El camí ha estat llarg i amb força entrebancs, però hem estat capaços d’anar-hi trobant les marrades que ens han de permetre arribar fins al destí final que ens hem marcat, que no és altre que votar el 9-N. L’objectiu és a tocar i de tots depèn que hi sapiguem arribar en les millors condicions d’unitat i de coordinació possible; ara no podem fallar.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Carles Banús
Vaig néixer l'any 1973 i, exceptuant les meves èpoques barcelonines d'estudi, he viscut sempre a Tavèrnoles. Sóc enginyer de telecomunicacions i treballo com a tal per compte propi; actualment també sóc tutor dels estudis de telecomunicacions a la UOC.
 
Pel que fa a la meva vessant política actualment sóc alcalde de Tavèrnoles per CiU, càrrec que compagino amb la delegació de l’àrea de comunicació i noves tecnologies al Consell Comarcal d’Osona.
 
Sóc aficionat al 2.0 i he estat un dels impulsors de la comunitat blocaire Osonosfera. Tot això que escric i més es pot consultar al bloc http://www.carlesbanus.cat
29/10/2014

Els ajuntaments també seran un bon garant del procés

06/09/2012

L'endemà de l'endemà

19/06/2012

Animalades

07/05/2012

Agrupar municipis o agrupar serveis?

29/03/2012

CDC: viratge a Ítaca

06/03/2012

Res a veure amb la MAT

27/02/2012

El ball de l'IBI

20/01/2012

Un matí qualsevol... o no

19/12/2011

La MAT i el jardinet de Solidaritat

15/11/2011

L’altre cara a cara: responsabilitat vs populisme

Participació