1 de 10

L'Eixample Morató

per Joan Ballana, 6 de juny de 2014 a les 00:01 |

«Els diners públics són de tots i no podem malbaratar-los. És per això que en el ple del passat dilluns, tot i partir del vot en contra, al final ens vam abstenir»

Aquest article es va publicar originalment el 6 de juny de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Que cal restringir severament el trànsit de pas a l’Eixample Morató (aquell que hi passa per no fer volta i estalviar-se temps), el més nombrós en quantitat, és una obvietat. Que cal retornar l’Eixample als vianants, una imperiosa necessitat. Però tot això cal fer-ho compatible, també, amb el comerç de la zona. I no és una quimera. És una oportunitat.

Ara bé, al nostre entendre i a dia d’avui, la prohibició total del trànsit a l’Eixample invalida aquesta equació perfecte. És per això que no en som partidaris. Sí en canvi, d’una nova senyalització amb canvis de sentit que evitin dreceres, que són les que omplen l’Eixample de cotxes i molesten als veïns. Si a més podem reconvertir i reduir la zona de pàrquing limitant-la en exclusiva al comerç de la zona, aconseguirem que els comerços es mantinguin vius i que els veïns puguin gaudir dels carrers sense haver de patir pels cotxes.


Arribats en aquest punt advoco per fer les coses bé i sense presses. Els diners públics són de tots i no podem malbaratar-los. És per això que en el ple del passat dilluns, tot i partir del vot en contra, al final ens vam abstenir en la modificació de crèdit per l’adquisició de càmeres pel control d’accés a  l’Eixample Morató, donat que l’alcalde ens va donar garanties d’estudiar altres possibilitats per generar consens.

Ara per ara, la prohibició total del trànsit (excepte veïns i serveis) generaria disfuncions per la idiosincràsia del propi Eixample, que no té la mateixa tipologia que el carrer Manlleu. Disfuncions tant pel nombre de sancions que s’imposarien si el control d’accés és de tota l’illa (tothom pensarà a autoritzar i validar totes les matrícules? inclosa la tieta que va a buscar un moment la iaia?) com perquè podríem escanyar part del comerç de la zona, que prou dificultats passa.


En un nou mandat, la nostra aposta seria “peatonalitzar” tot el carrer Nou i el tram pendent del carrer Pla de Balenyà per fer una gran illa comercial a cel obert que sí podria ser lliure de cotxes i que aniria des del carrer Manlleu fins la plaça Divina Pastora, cosint-la definitivament amb tot el centre de la ciutat. El volum de gent que atrauria la zona i la potència comercial que hi naixeria justificaria llavors la mesura. A dia d’avui, però, la situació no és aquesta i és per això que treballarem per  fer compatible totes les necessitats.

 

Joan Ballana
És fill de Vic. Hi va néixer el 19 d'octubre de 1974. És advocat amb despatx i consultoria pròpia. Ha estat regidor de l'Ajuntament de Vic (PSC) de 1999 a 2007, essent el regidor més jove en les dues legislatures. Actualment és regidor de Convivència i Seguretat a l'Ajuntament de Vic per ERC, partit del qual és membre de l'executiva local com a responsable de Política Municipal. Recentment ha estat escollit candidat d'ERC a les eleccions municipals de Vic. Ha estat un dels blocaires referents i més actius de la ciutat i comarca, així com un dels principals impulsors de l'osonosfera.
Més articles de l'autor
06/06/2014

L'Eixample Morató

19/07/2011

Per un nou model de convivència i seguretat a Vic

09/06/2011

El pacte de govern de Vic

08/05/2011

La morena de la pancarta i la picardia de l’amo

11/03/2011

El terra «electoral» del lavabo

10/02/2011

El secret de l’home del museu

Participació