El Serradet de Barneres: il·lusió i esperança

«La Maria, el Xevi i el Sergi són tres joves emprenedors que no venien del sector que han convertit la seva il·lusió de viure i fer de pagesos en un projecte factible i econòmicament sostenible»

per Ramon Sentmartí , 26 de maig de 2014 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de maig de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La població agrària a Europa, Catalunya i Osona no ha parat de disminuir des que hi ha recomptes oficials. En el cas d’Osona, en el darrer cens es va constatar una pèrdua de 421 explotacions agràries i de 709 pagesos i pageses. O posat en xifres relatives, en la darrera dècada s’han tancat el 32% de les explotacions agràries de la comarca i la població pagesa ha minvat en un 28%.

Això no vol dir que la producció agrària a la comarca hagi decrescut. De fet hi ha hagut un procés de concentració lligat a la tecnificació del sector, és a dir, que menys pagesos han fet més feina, o per ser més precisos, han produït més.


En qualsevol cas, la població pagesa està en retrocés, fins al punt que alguns parlen d’una situació d’emergència o d’un procés ja sense retorn. Casos, però, com El Serradet de Barneres són una mostra d’esperança.

La Maria, el Xevi i el Sergi són tres joves emprenedors que no venien del món de pagès, i que a base de perseverança i dedicació han convertit la seva il·lusió  de viure i fer de pagesos en un projecte factible i econòmicament sostenible.


Després de formar-se, un d’ells passant per l’escola de pastors del Pallars liderada per la Vanesa Freixa -una dona que encomana passió pel món de la pagesia-, van aconseguir posar un petit ramat d’ovelles en una finca de l’Esquirol. Posteriorment van muntar un obrador per fer formatges i en un parell d’anys s’han guanyat el reconeixement dins el sector.

Cert que de maldecaps no els en falten, i que tenen pel davant un camí que no serà pas fàcil. Però aquests tres joves han posat de manifest que hi ha vies d’incorporació al món agrari, també per aquells que els quedava lluny.

El constant degoteig de pagesos que han anat deixant el camp, de vegades desincentivant el propi relleu generacional, ha anat calant en un caràcter sovint marcat per la queixa i la baixa autoestima. Casos com El Serradet de Barneres són lloables per la tenacitat i capacitat d’ensortir-se’n d’aquests tres joves emprenedors, i té tanmateix el gran valor de retornar il·lusió i aportar confiança en el sector.

Felicitats a tots aquests joves emprenedors que, com el Xevi, la Maria i el Sergi, esteu rejovenint i encomanant la vostra empenta i passió en el món del pagès. I per molts anys!

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Ramon Sentmartí
Pagès d'origen, sociòleg i màster a la London School of Economics. Ha treballat a la Universitat Autònoma de Barcelona com a cap de projectes europeus de recerca, ha estat director tècnic del Consorci del Lluçanès i posteriorment cap del Programa de Comercialització Agroalimentària, dins la Direcció General de Comerç, des d'on ha portat projectes com gastroteca.cat, participació a fires, estratègies de comercialització, etc. Actualment és tècnic del projecte Catalunya Regió Europea de la Gastronomia 2016 i col·labora amb la Fundació Alícia així com en diferents organismes en projectes relacionats amb la promoció dels productes agroalimentaris catalans.
24/11/2015

La càtedra d'Agroecologia, una nova eina per repensar el model productiu-alimentari

09/06/2015

Llonganissa de Vic: tradició, innovació i, ara, turisme experiencial

09/03/2015

Purins i responsabilitats

12/01/2015

De l'Ecomuseu del blat a la revolta pagesa

01/11/2014

El Fòrum Gastronòmic: un cas d'èxit

28/08/2014

Santi Pons, una persona excel·lent, un ciutadà exemplar

09/07/2014

Vic, ciutat Unesco de la Gastronomia: tot a punt?

26/05/2014

El Serradet de Barneres: il·lusió i esperança

03/02/2014

Porcs amb nom i cognom?

11/12/2013

Elèctriques, purins i gestions que fan mala olor

Participació