​Per Carnaval, festa local

«El Carnaval té un impacte cultural, social i econòmic molt gran per al municipi. I encara es pot créixer més»

per Francesc Manrique, 21 de juny de 2022 a les 08:00 |
Aquesta setmana ha començat la consulta per decidir quin ha de ser el segon festiu local de Torelló. Fa anys que es reclama que sigui festiu el divendres de Carnaval, primer des de la campanya que es va impulsar l'any 2009 sota el nom "Per Carnaval, Festa Local" i després l'any 2015 quan des de l'Associació Cultural Deixebles de Sant Feliu es van recollir més de 1.500 signatures demanant que es fes una consulta.

Els arguments perquè aquest segon festiu sigui el divendres de Carnaval són molts i múltiples. Primer de tot, perquè fa anys que és la festa més participada del municipi. Per exemple, es calcula que hi participen 9.100 habitats de Torelló, cosa que suposa el 65,6% del total de la població. I una altra xifra encara més important, la repercussió que té pel municipi a nivell extern. S'estima que hi participen 8.800 persones de la resta de la comarca i 4.100 de la resta de Catalunya.


I què implica això? Doncs, entre altres coses, una despesa efectiva de 221.093,01 euros que es fa en l'àmbit local, mentre que l'increment de l'activitat de producció en l'economia de Torelló a conseqüència del Carnaval és de 790.654,61 euros. Amb cada euro de despesa pública en l'organització es genera un impacte sobre la producció de 8,5 euros. I el Carnaval genera 9,7 llocs de treball que no són llocs de treball directes creats per l'organització.

Tal com es pot veure és una festa amb un impacte cultural, social i econòmic molt gran per al municipi. I si s'hi aposta decididament, encara es pot créixer més en tots aquests àmbits.


S'ha sentit molt l'argument que si és festiu els comerços hauran de tancar. Res més lluny de la realitat. Actualment, la Generalitat autoritza l'obertura comercial de vuit diumenges o dies festius en un calendari i l'Ajuntament té la possibilitat de canviar dos d'aquests vuit diumenges o festius i moure'ls a qualsevol altre diumenge o dia festiu del calendari per autoritzar l'obertura de botigues. Pel 2023 la Generalitat ha aprovat que els comerços puguin obrir pels següents festius: 8 de gener, 25 de juny, 12 octubre, 26 de novembre, 6 de desembre, 8 de desembre, 17 de desembre i 24 de desembre.

Per tant, els comerços podrien obrir el divendres de Carnaval a canvi de no obrir el 25 de juny, per exemple. I si el divendres de Carnaval al poble ja hi ha moguda i s'hi veu més gent del normal als comerços i a la restauració, imagineu-vos com podria augmentar això si la gent tingués festa!


Perquè, a més, la gràcia dels festius locals és que la gent els passi fent vida al municipi, no dormint ni anant a parcs temàtics. Per això mateix, si el divendres de Carnaval passa a ser festiu, hi haurà l'oportunitat de crear un nou esdeveniment que faci que els carrers es tornin a omplir de vida. Us imagineu, per exemple, l'oportunitat de crear un Carnaval infantil interescolar on s'ajuntin tots els nens i nenes del municipi indiferentment de l'escola a la qual vagin per tal de ser partícips d'un acte transversal i cultural vinculat amb el carnaval? És una cosa que no és incompatible ni amb què les escoles puguin continuar treballant i celebrant el Carnaval la resta de dies de la setmana, ni amb la possibilitat de mantenir el concert d'un grup familiar el diumenge a la tarda.

El Carnaval de Terra Endins és un gran exemple d'acte que crea cohesió, que crea comunitat, que fa que tothom se senti orgullós de formar part del municipi. Una festa laica que no exclou a ningú i que facilita que tothom pugui sentir que en forma part.

La vida, els municipis, les tradicions i la cultura evolucionen constantment. I és evident que actualment la festa més important del municipi és el Carnaval. I que encara té molt camí per recórrer, ja sigui creant l'escola de carrossaires o fent que sigui un dels festius locals. I que cal apostar-hi decididament.

Per tot això i molt més, no tinc cap dubte que la millor opció per al municipi és que per Carnaval, sigui festa local!

*Totes les dates són extretes de l'Estudi d'Impacte del Carnaval de Terra Endins de Torelló del 2017.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació