1 de 10

​Criminalitzar la pobresa a la mesura humana

per Carla Dinarès i Ayats, 16 d'abril de 2021 a les 17:35 |

«La majoria absoluta de les d'una ciutat a la mesura humana va aprovar multar les que s'enduguin residus dels contenidors»

Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Vic, 4 de març del 2019. L'Ajuntament aprova una moció per modificar i derogar tots els articles de l'Ordenança municipal de bon govern, civisme, bons costums i convivència ciutadana que estigmatitzen la pobresa. S'aprova per unanimitat de tots els partits democràtics de l'Ajuntament perquè hi ha quòrum en què part d'aquesta ordenança criminalitza la gent amb pocs recursos. Es fa en base a la resolució 57/10 del 2014 del Parlament de Catalunya, que insta als ajuntaments a derogar els articles de les ordenances de civisme que estigmatitzin la pobresa. A Vic li toca de ple aquesta resolució perquè la seva ordenança penalitza la mendicitat (article 9), estigmatitza a les persones que han de recórrer a beure aigua de les fonts públiques (article 35), sanciona a les persones que tenen necessitat d'estendre roba als balcons i finestres -perquè viuen en habitatges sense espais addients per poder-ho fer- (article 42) o prohibeix seleccionar i recollir residus de la via pública (article 125), entre d'altres.

Que des del govern convergent de l'Ajuntament -que ara es fa dir de Junts- no hagi mogut ni un dit per fer complir la moció no sorprèn, per desgràcia. Però al darrer ple del passat dilluns 12 d'abril, malgrat les reiterades peticions des de tota l'oposició -a excepció del PSC-, la majoria absoluta de les que abanderen una ciutat a la mesura humana va aprovar multar totes aquelles persones que s'enduguin residus dels contenidors. Ergo, va propiciar -a través d'una modificació a l'article 373- assenyalar aquelles persones que per subsistir necessiten recollir queviures i objectes de la brossa. I no només això, sinó que a més a més d'estigmatitzar-les en traurà un rèdit econòmic. Multar a la gent que busca aliments o objectes a les deixalles és criminalitzar la pobresa i és greu. Sobretot en una ciutat que s'autodenomina a la mesura humana. És trist, és classista, és zero empàtic i és greu.


Els hi vam dir a les regidores del govern que estaven estigmatitzant la pobresa i no ens van saber donar cap explicació que justifiqui que ara modifiquin una ordenança amb l'objectiu de gestionar millor els residus i fomentar-ne la reutilització però que, a efectes pràctics, fa el que ve fent aquesta ordenança des de sempre, que és penalitzar i assenyalar a qui té menys recursos.

Ens van dir que estaven disposades a parlar-ho més endavant quan es redacti l'ordenança de residus, però es van negar a retirar-ho temporalment fins a que se'n pugui parlar en un futur pròxim. No s'hi val a dir un "ja en parlarem" si mentrestant tiren pel dret. Perquè significa que hi ha molt poca voluntat de parlar o de buscar consens. Ens van dir que ho feien perquè la gent que remena a contenidors després ho deixa tot tirat pel carrer, tot i que ja hi ha un punt en aquest mateix article que sanciona deixar residus fora dels contenidors. Ens van dir que la gent que busca a les escombraries s'ha de dirigir a les entitats socials que els hi poden oferir ajuda, però es van negar a posar cartells informatius als contenidors per informar de quins són aquests punts d'atenció social.


Vam intentar -per activa i per passiva- que se suprimís aquesta frase de la modificació de l'ordenança sense èxit. El resultat: tenir una ordenança de civisme que, lluny de complir amb la resolució del Parlament de Catalunya -aprovada també per CiU- i sense voluntat també de complir els acords de la moció aprovada per l'Ajuntament de Vic -aprovada per Junts també, disculpin la redundància- fa un pas més en la criminalització de la pobresa.

Com volen que la gent confiï en un govern amb una serietat i un compromís polític tan baix que si demà els hi presentéssim la mateixa moció de fa dos anys incorporant l'article 373 seria capaç de tornar-hi a votar a favor? Com és possible tenir tanta barra per pregonar un discurs i fer exactament el contrari? Al bell mig d'una pandèmia socioeconòmica, en una ciutat amb el 30% de pobresa. Hi ha moltes maneres de fer-hi front menys una: multant a la gent amb pocs recursos que es veu abocada a aquesta trista realitat. Perquè, com la banca, la dreta -de moment, a Vic- sempre guanya. Però tot arribarà. I no hi ha res més efectiu per enderrocar una majoria absoluta, que aquelles que la tenen es creguin que és eterna.


Com deia l'Arcadi Oliveres, "l'única prioritat és destruir el capitalisme". I malgrat aquests últims dies haguem vist un reguitzell de convergents mirant de fer veure que el tenien com a referent... informem el govern de la ciutat de Vic que l'Arcadi lluitava contra tot el que representen. Lluitava contra la classe política que aprova ordenances que criminalitzen la pobresa. Com vostès.

 

Carla Dinarès i Ayats
Regidora de Capgirem Vic
@carladinares
Més articles de l'autor
16/04/2021

​Criminalitzar la pobresa a la mesura humana

06/04/2020

​Posar-nos davant el mirall

Participació