​El poble, el municipi

«L'embolic de sempre: som un gran municipi, però Cantoni és un poble petit. I això no ho acaba d'entendre tothom»

per Blanca Busquets , 23 de febrer de 2021 a les 08:00 |
Durant els confinaments municipals, no m'havia alegrat mai de pertànyer a un municipi tan gran, que inclou quatre pobles, camps i boscos a tort i a dret, salts d'aigua i unes quantes muntanyes a la nostra disposició. Això, al costat de municipis com el de Roda de Ter, Manlleu o Vic, que tenen uns límits que no van més enllà de les cases que el conformen, la veritat és que t'eixampla l'ànima.

Ara ve l'embolic, que és el de sempre: som un gran municipi, però Cantoni és un poble petit. I això no ho acaba d'entendre tothom. De fet, ni els que vivim aquí. Un exemple clar el vam tenir quan la neu va quedar dipositada sobre prats i boscos durant tants dies. En ple confinament municipal, venien a tocar-la persones que, davant de les càmeres de televisió, deien que venien de l'Esquirol, però que Cantoni "també era el seu poble". Doncs perdó, però no. No era el seu poble, era el seu municipi, que és diferent. I només per aquesta raó, cert, ja podien venir a tocar neu i a fer-hi el que volguessin, com jo he pogut anar a l'Esquirol, Sant Julià o Sant Martí, pel que us deia de la immensitat del terme municipal.


No cal dir que a mitjans escrits i audiovisuals, l'embolic era el mateix. I feia l'efecte que no sabien gaire de què parlaven. Que vegis imatges de Cantoni amb uns kyrons que diuen "l'Esquirol" arriba a ser surrealista. Per entendre'ns, és com si retolessis "Torroella de Montgrí" a les imatges de l'Estartit, o "Castell d'Aro" a les de S'Agaró. Es queixaria tothom, sobretot en el cas de l'Estartit, perquè un té mar, i el nucli municipal (Torroella), no. Ningú no entendria res. Doncs en el nostre cas, es veu que això no té cap importància.

L'única que sabia de què parlava, després d'anys de cobrir el Festival de Música de Cantonigròs, era la Núria Bacardit de TV3, a qui vaig agrair-ho personalment per Twitter. Gràcies de nou, Núria, per la feina ben feta.


Ja no us dic res de quan es parla de micropobles... Potser l'associació que els aglutina s'hauria de dir "micromunicipis", perquè, si són micropobles, potser que també ens hi incloguin a nosaltres, a Sant Martí i a Sant Julià de Cabrera. Però aquest ja és un altre tema. I, si hi entrem, no ho acabarem mai!

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Blanca Busquets
Escriu des dels 12 anys i treballa a Catalunya Ràdio des del 1986, on se sent com a casa. També se sent a casa a Cantonigròs, d’on són les seves arrels maternes. Ha publicat unes quantes novel·les, entre les quals Presó de Neu (2003), El jersei (2006), Tren a Puigcerdà (2007), La nevada del cucut (2010, Premi Llibreter 2011), La casa del silenci (2013, premi Alghero Donna 2015), Paraules a mitges (2014) i, l’última, El Crit (2019). Els seus llibres han estat traduïts a diverses llengües.

Web: www.blancabusquets.cat
@blancabusquets
23/02/2021

​El poble, el municipi

09/02/2021

​Potser no tanta tristesa

26/01/2021

Congesta

29/12/2020

Els Reis d'Orient a Cantoni

15/12/2020

​Motos per on no toca

24/11/2020

Increment d'autobusos, diuen

10/11/2020

​Segona onada de colors

27/10/2020

Cacera de bruixes

13/10/2020

​La salut mental del periodista

29/09/2020

​Un poble lector

Participació