Evitar un nou confinament total

«Fóra recomanable que els líders polítics i formadors d'opinió evitessin la temptació de fer servir la gestió de la pandèmia com a arma de desgast preelectoral»

per Germà Capdevila , 25 d'octubre de 2020 a les 20:00 |
El dilema entre salut i economia és el mal de cap més gran del tots els governs del món, a excepció d'un petit grapat –Nova Zelanda, Uruguai, Islàndia, Singapur– que se n'han sortit molt millor que la resta, de moment. Tots els estats cerquen l'equilibri entre la màxima reducció possible de la mobilitat i els contactes amb la continuació de l'activitat productiva que eviti que la crisis que s'apropa no sigui tan devastadora.

La segona onada avança implacable i s'acarnissa amb els estats on la resposta ha estat menys efectiva. L'Estat espanyol continua en les posicions de dalt dels rànquings de morts, de contagis, d'afectació del PIB i a la cua en plans de recuperació i suport per als sectors productius. Un panorama gens encoratjador davant una nova onada que es presenta més difícil de contenir.


És més difícil de contenir perquè no estem disposats a tornar a aturar-ho tot. Treballadors, autònoms, petits empresaris, comerciants, artesans, etcètera, han patit i encara pateixen les conseqüències del confinament de la primera onada, amb gents que encara no ha cobrat els famosos ERTO o que directament han perdut el sustent. 

Quines possibilitats hi ha d'evitar un nou confinament total amb les mesures adoptades en les últimes hores per la Generalitat i el govern central? És potser la pregunta del milió. Es limiten moltes activitats però l'elefant a l'habitació és que en l'àmbit laboral les possibilitats de contagi són elevades. 


Per tal que les mesures adoptades tinguin l'efecte desitjat hem de tornar a la tensió dels primer mesos de la pandèmia. Respectar escrupolosament les mesures d'higiene i protecció, evitar tot contacte o desplaçament innecessari, suspendre les excursions a la muntanya i prendre consciència que si no aturem l'onada tornarem al devastador confinament total.

Fóra també recomanable que els líders polítics i formadors d'opinió evitessin la temptació de fer servir la gestió de la pandèmia com a arma de desgast preelectoral. Pot funcionar a les cambres d'eco de les xarxes socials, però els efectes poden ser molt perjudicials per l'èxit dels esforços col·lectius que estem realitzant. Superem la segona onada, i ja ens sobrarà temps per les batusses electorals.

 

Germà Capdevila
Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila
22/11/2020

On és Pedro Sánchez?

15/11/2020

Qui és l'adversari?

08/11/2020

Indefensos

01/11/2020

La por i l'escarment

25/10/2020

Evitar un nou confinament total

18/10/2020

La qüestió catalana, encara

11/10/2020

Situació crítica

04/10/2020

Per què hi ha més independentistes?

28/09/2020

Empesos cap a la independència

27/09/2020

Avui és la Tamara, demà puc ser jo o tu

Participació