1 de 10

Nosaltres tampoc no en passem ni una

per Sara Blázquez i Carla Dinarès, 17 de gener de 2020 a les 10:25 |

«Venen una ciutat saludable i a la mesura 'humana', però deixen la gent dormint al carrer en ple desembre»

Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de gener de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Dijous nit, o divendres ben d'hora al matí, depèn com t'ho miris. Marxàvem cap a casa després de celebrar-nos i acomiadar-nos de la calma, hores abans que els turistes envaïssin els carrers de Vic pel Mercat Medieval. En un moment, tot es posa de cap per avall.

Fa pocs minuts que hem entrat a la matinada del divendres 6 de desembre i una persona dorm en un dels caixers de la rambla de l'Hospital. A la porta, nosaltres sis. Davant d'aquestes situacions sempre hi ha dues opcions. La primera, no vàlida per a nosaltres, consisteix en mirar cap a una altra banda. La segona implica deixar-ho tot i procurar que ningú tingui per sostre les estrelles d'una nit glaçada d'hivern.


Amb la impotència de saber que aquest sistema no està fet per tothom, i després que la persona ens demani que l'ajudem per poder dormir a l'alberg, truquem a la centraleta de la Guàrdia Urbana, els exposem el cas i esperem que s'activi el protocol que l'Ajuntament de Vic va acordar amb Càritas per a la gestió de l'alberg i dels casos d'allotjament d'urgència com aquest. Malgrat tots els malgrats, no ens passa pel cap ni un segon que aquest protocol no s'activi. Seria un incompliment flagrant de les obligacions d'aquest cos policial i suposaria una vulneració massa bèstia dels drets fonamentals de les persones.

Venen dues patrulles, identifiquen la persona, entrant al caixer i arraconant-la. Amb una sensibilitat bestial, vaja. La nostra sorpresa ve quan, després de posar unes quantes excuses: que si són pocs agents de guàrdia, que tenen casos més urgents, que millor esperem que marxi amb el primer tren del matí -cap d'elles vàlida i totes en contra del protocol-, ens informen que no tenen cap voluntat de portar aquesta persona a l'alberg. Malgrat que aquesta persona sigui vigatana i hi hagi voluntat d'anar-hi a passar la nit. Malgrat que no vagi ni beguda ni drogada ni mostri senyals d'actituds violentes. Malgrat que l'alberg tingui places disponibles. Malgrat que hi hagi un protocol d'actuació i d'obligat compliment. Malgrat que està dormint al carrer una nit de desembre. Malgrat tots els malgrats, el cos que ha de vetllar per a la seguretat de la població no mourà ni un dit perquè aquesta persona no dormi al carrer. Fins a cinc vegades vam informar que s'estava incomplint el protocol i fins a cinc vegades vam exigir-ne el compliment. Només vam rebre negatives i evasives com a resposta i, fins i tot, el caporal ens va acabar dient que desconeixia l'existència d'aquest protocol.


Podríem considerar-ho un cas aïllat de mala praxi si no fos perquè fa mig any ens vam trobar amb una situació similar, i si no fos perquè hem vist massa vegades com es fa cas omís a les desigualtats més salvatges. Al juliol, una persona ens demanava pel carrer si sabíem on podia passar la nit. Ens comentava que venia de la comissaria de la Guàrdia Urbana demanant accedir a l'alberg però que li havien denegat. No va ser fins que una regidora de Capgirem Vic va trucar els agents de torn que, després d'haver de sentir que consideraven que no es tractava d'un cas d'urgència, vam aconseguir que li permetessin l'accés a l'alberg.

Vam posar aquests fets en coneixement de les regidores del govern i vam demanar que es vetllés pel compliment d'aquest protocol. Aquesta va ser la resposta des del govern: "Efectivament en aquest cas la Guàrdia Urbana no va actuar com ho fa habitualment i aquest és un tema que ja ens assegurarem que no torni a passar i vetllarem perquè tothom del cos conegui i segueixi adequadament els protocols establerts".


Mig any després no estem igual, sinó que anem a pitjor. Ens sap molt greu i ens dol molt veure com en aquesta ciutat, tot i tenir un protocol per evitar que la gent dormi al carrer, s'incompleix reiteradament i es nega un sostre a la gent que el necessita. Demanem per enèsima vegada a l'equip de govern, i en concret a l'Alcaldessa i a les regidores de Convivència i Seguretat i d'Habitatge, que vetllin pel compliment i la difusió del protocol, exigim a la Guàrdia Urbana que el deixi d'incomplir reiteradament i informem que portarem aquest cas al Síndic Municipal de Greuges.

Ens venen una ciutat saludable i a la mesura "humana" però deixen a la gent dormint al carrer en ple desembre. Destinen 400.000 euros anuals a un cos policial que omet protocols d'actuació. Sincerament, tenen una nul·la sensibilitat per resoldre les mancances d'aquesta societat que ens espanta.

Tant de bo mai no haguéssim hagut d'escriure aquest article. Però a Vic tenim cases sense gent i gent sense casa i, amb aquest tema, nosaltres, tampoc no en passem ni una.

 

Sara Blázquez i Carla Dinarès
Regidores de Capgirem Vic
Més articles de l'autor
17/01/2020

Nosaltres tampoc no en passem ni una

Participació