Vic, capital mundial de la farmacologia

«Universitat i ciutat ofereixen qualitat a les persones que ens visiten per motius acadèmics i científics»

per Joan Masnou, 7 de novembre de 2018 a les 07:00 |
Els dies 1 i 2 de novembre vam acollir a la UVic el 2n simposi de Fotofarmacologia, una especialitat novedosa a tot el món que va reunir els millors especialistes en el tema i que va demostrar un cop més les virtuts tant de la Universitat com de la ciutat per a l'organització de congressos de relleu mundial.
    

La fotofarmacologia és una branca emergent de la ciència basada en l’administració d’un compost fotosensible en combinació amb la il·luminació, per proporcionar un alt grau de control local i temporal de l’activitat del compost. Aquest fet la fa útil per a aplicacions terapèutiques i també com a eina d’investigació. 
    
Es tracta d’una disciplina molt recent que s’ha desenvolupat sobretot els darrers deu anys i que encara té molt de camp per recórrer. En aquest curt període de temps ha aconseguit una massa crítica d’investigadors i mètodes, elevant les esperances dels assajos químics dels compostos més avançats. És, a més, una ciència polièdrica, que inclou biologia, farmacologia, química, física, enginyeria i medicina, i molt transversal, que es pot aplicar a una infinitat d’àmbits. 
    

Entre els aspectes que fan especialment prometedor el desenvolupament de la fotofarmacologia, en l’àmbit de la medicina destaca el fet que permet treballar de forma molt precisa, localitzada i gens invasiva, que pot permetre obtenir un efecte òptim sense efectes secundaris i acotar l’espai i el temps de l’aplicació d’un medicament.
    
A la nostra universitat la fotofarmacologia és encara un àmbit molt incipient, però comptem amb el Dr. Xavier Rovira-Algans, coordinador de la línia de recerca en Molecular photopharmacology en el marc del grup de recerca The Tissue Repair and Regeneration Laboratory (TR2Lab), que formava part del comitè organitzador del Simposi juntament amb Pau Gorostiza de l'Institute for Bioengineering of Catalonia (IBEC) i Amadeu Llebaria de l'Institut de Química Avançada de Catalunya – Consejo Superior de Investigaciones Científicas (IQAC-CSIC).
    
En el Simposi vam comptar amb 7 ponents procedents d’universitats i centres de recerca d’Estats Units i Canadà, 11 d’Europa i 2 de l'Estat espanyol. Destaquen noms com el premi Nobel Ben Feringa, Dirk Trauner, Ehud Isacoof, Jae-Wong Jeong i els mateixos Pau Gorostiza i Amadeu Llaveria. 
    
Tot plegat posa de relleu els ferms avenços de la recerca que la Universitat ha fet els darrers anys i que va culminar el curs passat amb l'aprovació dels nostres trenta grups de recerca per part de la Generalitat de Catalunya.
    
I també, una vegada més, es va posar de relleu la idoneïtat de la nostra Universitat i de la nostra ciutat per a l'organització de trobades científiques. Certament l'entorn és ideal, ja que la Universitat disposa dels espais i compta amb tots els requeriments necessaris per acollir trobades d'aquesta mena. La ciutat ofereix la comoditat que permet fer tranquil·lament a peu tots els desplaçaments imprescindibles entre Universitat, restaurants, hotels, centres d'interès cultural o de trobada informal, cosa que, certament, és molt d'agrair. 

Quan el temps és un factor important, la proximitat entre els diversos escenaris de treball i de vida són una dimensió fonamental de la trobada, i quan a més en tots ells s'hi afegeix la qualitat, les facilitats i un remarcable interès dels diversos espais ciutadans la cosa no pot sinó sortir rodona. Així ha estat en aquesta ocasió i així acostuma a ser sempre, d'aquí que cada dia augmenti el nombre de trobades d'aquest mena que es duen a terme a Vic, no solament pel creixement de la recerca i els contactes internacionals a la Universitat, sinó per la qualitat que Universitat i ciutat ofereixen conjuntament a les persones que ens visiten per motius acadèmics i científics.

 

Joan Masnou
Rector en funcions de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya
11/01/2019

​Una nova etapa a la UVic-UCC

07/11/2018

Vic, capital mundial de la farmacologia

02/10/2018

La integració dels oposats

Participació