Tots som genis

«És essencial entendre les diferències entre les persones i no jutjar perquè una tasca no té el rendiment esperat, potser aquesta senzillament és la del peix pujant un arbre»

per Laia Franzoni, 29 d'octubre de 2018 a les 07:00 |
"Tots som genis. Però si jutges un peix per la seva habilitat de pujar arbres, viurà tota la seva vida pensant que és un inútil". Aquesta frase sovint d'Albert Einstein ha servit per reflexionar sobre el sistema educatiu i en especial, sobre com l'educació estandarditzada dificulta l'èxit escolar de molts nens i nenes.

Durant anys, el sistema educatiu no ha tingut prou en compte les motivacions, les capacitats i els diferents estils i ritmes d'aprenentatge dels alumnes. Això, sovint genera uns resultats acadèmics negatius i genera molta frustració als alumnes que poden patir sentiments d'inferioritat i baixa autoestima.


En l'etapa adulta i quan entren al mercat laboral, els que havien estat alumnes frustrats, en molts casos, continuen arrossegant idees d'autocrítica i infravaloració vers les seves capacitats. Això genera conseqüències negatives a nivell personal i professional i dificulta el camí cap a la inserció laboral.

Des dels serveis d'orientació laboral cal que els i les professionals posin en valor tot aquest talent i ajudin a les persones que es troben en situació de desocupació, a identificar totes aquelles capacitats i habilitats que probablement no es van potenciar prou en les etapes formatives.

Creiem que és essencial entendre les diferències entre les persones i no jutjar perquè una tasca no té el rendiment esperat, potser aquesta senzillament és la del peix pujant un arbre.

 

Laia Franzoni
Educadora social treballant al Servei d'Inserció Laboral de l'ADFO, Associació Diversitat Funcional d'Osona
16/01/2019

Lleure inclusiu per canviar la realitat social

29/10/2018

Tots som genis

Participació