​La protecció de la Foradada

«L'única cosa que se'm fa estranya de tot plegat és que hagi de pagar per accedir-hi tothom qui no estigui empadronat al municipi»

per Blanca Busquets, 10 d'octubre de 2018 a les 08:00 |
És molt trist que hagi de dir això, però ho diré: Bravo per la iniciativa de restringir l'accés a la Foradada de Cantoni. El salt d'aigua i tot l'entorn s'estaven deteriorant a passes gegantines, el descontrol de visitants superava tots els límits i el desconeixement del medi natural on anaven a parar, encara més. En aquesta mateixa secció havia parlat jo de vegades de persones que es prenien el gorg com si fos la piscina de la cantonada de casa, i que s'hi adreçaven amb xancletes, biquini o banyador i una tovallola. Només els faltava trobar-hi l'armariet per desar-hi la roba de carrer. Això era desastrós per a ells (quantes vegades ha hagut de venir l'helicòpter del 112!) i llastimós per a un paratge que no és ni serà mai un aquapark, sinó un dels salts d'aigua naturals més bonics de Catalunya.

Deia que és trist perquè realment et surt del cor resistir-te a que un territori salvatge deixi de ser-ho i es converteixi en una mena de parc temàtic. Però, com ha quedat demostrat en tantes altres zones especialment delicades del medi natural quan hi ha hagut massificació, aquesta, la del control, és l'única solució perquè es conservin (Penseu en Mont-Rebei, en Aigüestortes, en Cap de Creus...). Què hi farem, doncs. Particularment, i tot i la tristesa, m'ha alleujat saber que es prenien mesures per tirar-ho endavant. I que, a més, s'han pres amb cap i peus, després de fer un treball de camp i estudiar ben estudiada la situació. Per tant, per part meva, l'enhorabona i endavant.


L'única cosa que se'm fa estranya de tot plegat és que hagi de pagar per accedir-hi tothom qui no estigui empadronat al municipi. Els diners deuen ser per al manteniment del lloc, això ja em sembla bé. Però... des de quan a Cantoni es fan distincions d'aquesta mena entre els empadronats i els no empadronats? Aquí no hi ha hagut mai separacions entre uns i altres, i ningú no demana al del costat si té la residència oficial aquí o en un altre lloc. Entenc que a la gent de fora li pugui semblar estrany, però això no és Benidorm, i a Cantoni la feina, la festa, tot, es fa entre tots.

Per tant, voldria proposar a l'Ajuntament que canviés de criteri i reflexionés sobre la possibilitat de donar un nombre determinat de passis a cada casa, com per exemple s'havia fet en temps del Festival de Cantoni, per accedir al recinte. Em semblaria molt més just i no crec, sincerament, que sigui la gent de Cantoni (empadronada o no) la que provoqui un overbooking a la Foradada. És una idea a tenir en compte. Mentrestant, jo, que estic empadronada, pagaré els 2 euros corresponents, com ho faran els meus companys, amics i família que potser no ho estan però que s'estimen Cantoni tant com jo. 

 

Blanca Busquets
Escriu des dels 12 anys i treballa a Catalunya Ràdio des del 1986, on se sent com a casa. També se sent a casa a Cantonigròs, d’on són les seves arrels maternes. Ha publicat Presó de Neu (2003), Tren a Puigcerdà (2007), Vés a saber on és el cel (2009), La nevada del cucut (2010, Premi Llibreter 2011), La casa del silenci (2013, premi Alghero Donna 2015), Paraules a mitges (2014), i Jardí a l’obaga (2016). Se la pot llegir també en castellà, italià, alemany, rus, noruec, polonès, francès i anglès.

Web: www.blancabusquets.cat
A Twitter: @blancabusquets
13/02/2019

​El valor de la sal

23/01/2019

Autobusos

09/01/2019

​Només unes llepadetes

29/12/2018

​Tanta boira

12/12/2018

Els camins de la Coia

28/11/2018

​El xou de les escombraries

15/11/2018

​No hi ha llibreters?

24/10/2018

​Em fan pena els porcs

10/10/2018

​La protecció de la Foradada

26/09/2018

​La gran invasió

Participació