​La importància d'homenatjar persones com M. Teresa Codina

«El mestratge que representa per als joves estudiants és impagable per la profunditat de la seva tasca educativa»

| 08/06/2018 a les 06:00h
El dimarts 5 de juny la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya va concedir el títol de doctora honoris causa a la senyora Maria Teresa Codina i Mir, una mestra que va arribar a la professió una mica per casualitat, però que un cop s'hi va incorporar va ser un model i un revulsiu per al conjunt de la professió, d'aquí la concessió del doctorat. Tal com diu el diploma que l'acredita com a doctora honoris causa, el títol se li concedeix "per la seva tasca com a mestra, per l'impuls que imprimí a la renovació pedagògica i la formació dels mestres, i pel compromís amb el dret a l'educació, la igualtat d'oportunitats i la millora de l'educació de Catalunya".

Tal com explica el Dr. Joan Soler en la Laudatio que li dedicà en l'acte de presa de possessió, "la trajectòria personal i professional de Maria Teresa Codina s'emmarca plenament en l'evolució de l'educació del segle XX a Catalunya en la qual té, a més, un protagonisme destacat. Tant ella com la generació de mestres a la qual pertany van impulsar la segona onada de la renovació pedagògica a Catalunya, que té les arrels i els fonaments en la pedagogia activa i el moviment de l'Escola Nova del primer terç del segle XX i que va projectar l'educació catalana vers els canvis profunds que van caracteritzar la transició i l'etapa democràtica del darrer quart del segle. Maria Teresa Codina va protagonitzar moments importants com la fundació de l'escola Talitha i, més endavant, de l'Escola de Mestres Rosa Sensat, el treball educatiu al barri de Can Tunis i l'impuls de reformes des de l'administració educativa. La formació dels mestres i el treball en equip és una constant en tots aquests moments."

Així doncs, el mestratge que aquest doctorat honoris causa representa per als joves estudiants de la nostra universitat és impagable per la profunditat de la seva tasca educativa, per la implicació social que ha tingut en cada moment històric, per l'atenció que va fer als sectors més desafavorits de la societat tant fundant escoles a la mida de les necessitats de cada moment i de cada sector social, com aportant la seva visió formativa des de l'administració, tant de l'Ajuntament de Barcelona com de la Generalitat de Catalunya.

El seu interès en la formació de mestres, que juntament amb la Marta Mata la va portar a fundar l'Escola de Mestres Rosa Sensat el 1965, tindrà ara una continuïtat destacada a la nostra universitat amb l'exemple permanent de la seva obra i del seu ideari en els nostres estudiants de Mestre, així com amb l'exemple que ens deixa tota una generació de grans mestres que van saber relligar l'educació a Catalunya, fins i tot sota el règim de Franco, amb el clima pedagògic de la Segona República a través de la relació entre la nova generació de mestres i alguns noms il·lustres de la generació anterior (Alexandre Galí, Artur Martorell, Àngels Garriga, Angeleta Ferrer, etc.).

Tal com destacaren tant el Dr. Eduard Ramírez, degà de la Facultat d'Educació, Traducció i Ciències Humanes que actuà com a padrí de la doctora, com el Dr. Joan Soler en la Laudatio, homenatjar la Sra. Maria Teresa Codina és homenatjar tota una generació de mestres que van saber reprendre el fil de la renovació pedagògica que el franquisme havia tallat de soca-rel.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Jordi Montaña
Rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC)
Mostres de condol a la Rambla, una setmana després de l'atemptat.
Mostres de condol a la Rambla, una setmana després de l'atemptat. | Adrià Costa
Aida Morales
01/01/1970
La Unitat d'Atenció i Valoració als Afectats pel Terrorisme avisa que queden dos mesos de termini per reclamar els danys per l'atac a Barcelona i Cambrils
Lluís Solà.
Lluís Solà. | Adrià Costa.
01/01/1970
L’Atlàntida acollirà l’acte que repassarà la vida del guardonat
01/01/1970
El Consorci de Salut i Social atorga aquest guardó a l’HUV que el situa com un dels dos millors hospitals de referència de Catalunya
Crònica: visita a la presó d'Estremera
Centre penitenciari d'Estremera, Madrid.
Centre penitenciari d'Estremera, Madrid. | A.M.
17/06/2018
NacióDigital visita el conseller a la presó d'Estremera, que insta a "no parlar d'acostament sinó de llibertat"
atemptats Barcelona i Cambrils
Mostres de condol a la Rambla, una setmana després de l'atemptat.
Mostres de condol a la Rambla, una setmana després de l'atemptat. | Adrià Costa
17/06/2018
La Unitat d'Atenció i Valoració als Afectats pel Terrorisme avisa que queden dos mesos de termini per reclamar els danys per l'atac a Barcelona i Cambrils
Barcelona: transport públic
Un balcó a la Ronda Universitat amb el lema «Stop Busos!»
Un balcó a la Ronda Universitat amb el lema «Stop Busos!» | Albert Alcaide
17/06/2018
Els inquilins de la Ronda Universitat asseguren que suporten un miler de busos setmanals i reclamen a Colau que actuï: "No demanem un jardí, sinó que disminueixi la pressió"
Immigració
Un dels vaixells de la flota de l'Aquarius al port de València.
Un dels vaixells de la flota de l'Aquarius al port de València. | ACN
17/06/2018
Els tres bucs de la flota han transportat les persones rescatades, després d'un periple pel Mediterrani
Cas Nóos
Iñaki Urdangarin, condemnat pel cas Nóos.
Iñaki Urdangarin, condemnat pel cas Nóos. | ACN
17/06/2018
El Tribunal Suprem va condemnar el marit de la Infanta Cristina a cinc anys i deu mesos de presó per utilitzar les seves influències com a membre de la família reial per fer negocis il·lícits