La Universitat en l'era de la postveritat

«A la universitat no hi venen només a treure's un títol de grau, sinó que hi venen a buscar els fonaments essencials»

| 11/04/2018 a les 06:00h
Ara que ja hem passat el Saló de l'Ensenyament, on la UVic-UCC ha estat present amb diversos estands especialitzats, i també la Jornada de Portes Obertes, en què la nostra institució es va obrir de dalt a baix a la ciutadania per tal que els estudiants interessats i les seves famílies poguessin conèixer a fons les nostres propostes formatives i les nostres instal·lacions, és el moment de fer una petita reflexió sobre l'aportació de la universitat a les vides d'aquests nois i noies i al conjunt de la societat.

Com que vivim uns temps de canvis trepidants en tots els aspectes de la realitat i la veritat, en què tot és posat en qüestió, també la veritat i la funció de la universitat. Que si "tot va tan de pressa que quan els estudiants acaben la carrera els estudis ja són obsolets"; que si "les noves tecnologies ja t'ho donen tot només tenint un ordinador a l'abast"; que si "les empreses ja formen els seus treballadors d'una manera molt més específica...", etcètera.

Certament, la universitat ja no és la garantia de feina, certament la universitat s'ha d'actualitzar i assumir rols nous més ajustats a la realitat que vivim, certament..., però la universitat és encara, i ho continuarà sent, un pas importantíssim a la vida de les persones. En paral·lel als coneixements específics que s'emporten la fama del que significa "fer una carrera", la universitat ofereix als joves coses tant o més importants, com ara un "mètode de treball sistemàtic", un "sistema eficaç de relació de coneixements", una "estructura mental ben ordenada", la capacitat de "treballar en equip i resoldre conjuntament reptes" o una base formativa generalista sobre els quals es pot edificar indefinidament.

Perquè a la universitat no hi venen només a treure's un títol de grau que els faciliti l'accés al món laboral i social en general, com de vegades imaginem de manera simplista, sinó que hi venen a buscar (o se n'emporten sense ser-ne gaire conscients) els fonaments essencials sobre els quals es podran alçar complicadíssimes estructures de coneixements, experiències, vivències, valors, sensibilitats, gestió d'emocions i del propi caràcter, amistats de per vida, etcètera. En definitiva, "una personalitat", la personalitat sobre la qual estructuraran la seva vida particular. A partir d'aquí, si aquesta base es construeix amb solidesa, l'estudiant pot ampliar i alçar indefinidament la seva xarxa de formació, actualitzar-la amb facilitat i veure's amb cor d'adaptar-se a qualsevol situació que se li presenti en el marc del seu àmbit d'interessos, coneixements, aspiracions i voluntats.

Estic convençut que aquesta és la virtut històrica de la formació universitària, i estic convençut també que, per complexos que siguin els temps que ens toqui viure, ho continuarà sent per molts anys. Aquí no hi ha tecnologies ni canvis de paradigma que puguin fer obsoleta la universitat, perquè els valors universitaris són els valors de les persones i del coneixement, i viceversa.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Jordi Montaña
Rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC)
Aina Font Torra
01/01/1970
Falta un mes perquè se celebri i la participació ja és major que en les tres primeres edicions
01/01/1970
D'abril a juny cada mes hi haurà una temàtica diferent
Esteve Plantada
01/01/1970
Una tria d'obres que fan pensar, que ajuden a reflexionar i que no deixen indiferent a cap lector
Joan-Lluís Lluís, Irene Solà, Màrius Serra i Llucia Ramis | Adrià Costa
01/01/1970
Joan-Lluís Lluís, Irene Solà, Màrius Serra i Llucia Ramis, quatre dels autors que presenten novetat i amb qui volem reivindicar l'esperit original de la festa de Sant Jordi | "Jo soc aquell que va matar Franco", "Els dics", "Les possessions" i "La novel·la de Sant Jordi" representen la diversitat d'estils, l'exigència i la qualitat d'una diada amb grans obres
Un dels concerts de «Cultura contra la repressió», a Santa Perpètua de Mogoda | Òmnium Cultural
01/01/1970
La jornada festiva d'aquest 22 d'abril a Santa Perpètua de Mogoda ha coincidit amb el 43è aniversari de Jordi Cuixart, actualment a la presó | L'esdeveniment ha servit per reivindicar el fet cultural com "un dels millors instruments per recuperar aquestes llibertats perdudes"