​Demografia i estudis universitaris

«La capacitat de les universitats d'adaptar-se a les necessitats i requeriments de cada moment i de cada entorn social seran cada dia més importants»

per Jordi Montaña, 7 de desembre de 2017 a les 06:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de desembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Universitat no pot aïllar-se de les tendències demogràfiques que ens donen senyals d’envelliment de la població, d’estancament de la població i de davallada de la natalitat. Això ha de motivar una sèrie de reflexions a governants i gestors públics i privats, i nosaltres no en som una excepció. El 21 de novembre vam presentar les dades de la matrícula de nou accés d’aquest curs 2017-2018 i vam constatar que, tot i la pujada que hem experimentat d'un 9% de la matrícula global dels campus de Vic i Manresa, així com del Campus Professional i de l'oferta de formació continuada, el nombre d'estudiants de grau es manté pràcticament estancat els darrers tres cursos. Davant d'aquest fet, la UVic-UCC, conscient que la davallada demogràfica que s'està donant a Catalunya no ajudarà gens a resoldre aquesta situació en els anys a venir, hem optat per diversificar l'oferta d'estudis i passar de centrar-nos majorment en els estudis de grau, a potenciar també l'oferta formativa amb estudis previs i posteriors al grau. La demanada ens ho indica i la nostra responsabilitat és donar-hi resposta. En aquests àmbits hi ha una demanda d'estudis important per part de persones que volen enfocar les seves carreres cap a la formació professional o especialitzant-se a través d'estudis de postgrau o de màster que els ajudin a definir o redefinir les seves experteses per tal d'enfocar la inserció laboral amb un ventall més ampli o més precís d'opcions. 

Pel que fa a cicles formatius de grau superior, la UVic-UCC considera necessari apostar per la formació professional en format dual des d’un entorn universitari, i ho fa a través del Campus Professional. Les exigències empresarials ens han demostrat que la formació especialitzada és una necessitat rellevant, i més si després es pot complementar amb la formació universitària. Actualment estem oferint 5 cicles a Olot, Vic, Manresa i Granollers enfortint, d’aquesta manera, l’aposta territorial de la Universitat per fer arribar el coneixement a tot l’àmbit del centre de Catalunya.   

    
La formació continuada també rep una atenció especial a través del Centre Internacional de Formació Continuada. En aquest apartat la UVic-UCC ofereix un ample ventall de màsters, postgraus, cursos d’especialització, cursos d’extensió universitària, jornades, seminaris i tallers. S'hi poden trobar activitats en format presencial, semipresencial i totalment on-line. Així mateix, donat el seu caràcter territorial i per tal de donar resposta a les necessitats formatives específiques de l’entorn social que no es poden cobrir amb un programa obert, la UVic-UCC també ofereix cursos a mida, adaptats a les necessitats concretes de les organitzacions tant privades com públiques.
    
Així mateix, a través del Campus Internacional la UVic-UCC fa una atenció molt especial als estudiants internacionals que poden trobar atractiva la nostra formació de grau, però també a l'oferta d'altres tipus de formació, com ara programes de mobilitat i d’intercanvi d’estudiants i de professorat, programes de doble grau amb universitats internacionals, programes de màster, postgrau, i doctorat, study abroad, activitats de recerca, cursos de formació contínua i projectes de cooperació internacional.

    
La capacitat de les universitats d'adaptar-se a les necessitats i requeriments de cada moment i de cada entorn social seran cada dia més importants donada la multiplicació d'ofertes i la competència que, inevitablement, s'estableix entre elles. La personalització de l'oferta acadèmica i la innovació seran també aquí un factor determinant del desenvolupament futur.

 

Participació