​Demografia i estudis universitaris

«La capacitat de les universitats d'adaptar-se a les necessitats i requeriments de cada moment i de cada entorn social seran cada dia més importants»

| 07/12/2017 a les 06:00h
La Universitat no pot aïllar-se de les tendències demogràfiques que ens donen senyals d’envelliment de la població, d’estancament de la població i de davallada de la natalitat. Això ha de motivar una sèrie de reflexions a governants i gestors públics i privats, i nosaltres no en som una excepció. El 21 de novembre vam presentar les dades de la matrícula de nou accés d’aquest curs 2017-2018 i vam constatar que, tot i la pujada que hem experimentat d'un 9% de la matrícula global dels campus de Vic i Manresa, així com del Campus Professional i de l'oferta de formació continuada, el nombre d'estudiants de grau es manté pràcticament estancat els darrers tres cursos. Davant d'aquest fet, la UVic-UCC, conscient que la davallada demogràfica que s'està donant a Catalunya no ajudarà gens a resoldre aquesta situació en els anys a venir, hem optat per diversificar l'oferta d'estudis i passar de centrar-nos majorment en els estudis de grau, a potenciar també l'oferta formativa amb estudis previs i posteriors al grau. La demanada ens ho indica i la nostra responsabilitat és donar-hi resposta. En aquests àmbits hi ha una demanda d'estudis important per part de persones que volen enfocar les seves carreres cap a la formació professional o especialitzant-se a través d'estudis de postgrau o de màster que els ajudin a definir o redefinir les seves experteses per tal d'enfocar la inserció laboral amb un ventall més ampli o més precís d'opcions. 

Pel que fa a cicles formatius de grau superior, la UVic-UCC considera necessari apostar per la formació professional en format dual des d’un entorn universitari, i ho fa a través del Campus Professional. Les exigències empresarials ens han demostrat que la formació especialitzada és una necessitat rellevant, i més si després es pot complementar amb la formació universitària. Actualment estem oferint 5 cicles a Olot, Vic, Manresa i Granollers enfortint, d’aquesta manera, l’aposta territorial de la Universitat per fer arribar el coneixement a tot l’àmbit del centre de Catalunya.   
    
La formació continuada també rep una atenció especial a través del Centre Internacional de Formació Continuada. En aquest apartat la UVic-UCC ofereix un ample ventall de màsters, postgraus, cursos d’especialització, cursos d’extensió universitària, jornades, seminaris i tallers. S'hi poden trobar activitats en format presencial, semipresencial i totalment on-line. Així mateix, donat el seu caràcter territorial i per tal de donar resposta a les necessitats formatives específiques de l’entorn social que no es poden cobrir amb un programa obert, la UVic-UCC també ofereix cursos a mida, adaptats a les necessitats concretes de les organitzacions tant privades com públiques.
    
Així mateix, a través del Campus Internacional la UVic-UCC fa una atenció molt especial als estudiants internacionals que poden trobar atractiva la nostra formació de grau, però també a l'oferta d'altres tipus de formació, com ara programes de mobilitat i d’intercanvi d’estudiants i de professorat, programes de doble grau amb universitats internacionals, programes de màster, postgrau, i doctorat, study abroad, activitats de recerca, cursos de formació contínua i projectes de cooperació internacional.
    
La capacitat de les universitats d'adaptar-se a les necessitats i requeriments de cada moment i de cada entorn social seran cada dia més importants donada la multiplicació d'ofertes i la competència que, inevitablement, s'estableix entre elles. La personalització de l'oferta acadèmica i la innovació seran també aquí un factor determinant del desenvolupament futur.

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Jordi Montaña
Rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC)
01/01/1970
El defensor del ciutadà començarà a actuar el 5 de març
La ninotaire Pilarín Bayés parla amb els alumnes de 4t de Primària de l'escola Fedac de Vic | ACN
01/01/1970
La 15a edició del premi que porta el nom de la coneguda ninotaire espera rebre un miler d'escrits
Cada cop hi ha més consciència sobre la necessitat de vacunar-se contra la grip | ACN
01/01/1970
Els darrers mesos s'ha fet una intensa campanya d'informació en què s'ha alertat a la ciutadania sobre els riscos de la grip
Albert Rivera i Inés Arrimadas en un acte de Ciutadans | ACN
01/01/1970
El partit taronja s'aboca a preparar les eleccions municipals evitant els "paracaigudistes" i les "llistes fantasma" | La formació de Rivera i Arrimadas té ara voluntat de governar després d'una etapa en què va optar per restar al marge dels executius
01/01/1970
La CUP comunica que l'exdiputada prepara a l'estranger l'estratègia de defensa després que El Periódico hagi avançat que es "refugia a Ginebra" i sospesa no tornar
Salutacions feixistes al pas de la manifestació per la carretera de Manresa | Pere Fontanals
01/01/1970
En les seves proclames i discursos reescriuen la història de Raúl Macià i de Jordi Cervantes, els espanyolistes més cèlebres del poble, dient que us és un "pres polític" i que a l'altre el discriminen pel seu patriotisme