​Piscina municipal?

«L’Ajuntament de Vic hauria de considerar la possibilitat de construir una austera piscina municipal, a preus populars»

per Toni Coromina, 9 de novembre de 2017 a les 06:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de novembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Dues de les activitats més bàsiques i recomanables a l’hora de mantenir una bona forma física són caminar i nedar. Aquests dos esports –caminar també és un esport- a més de procurar una bona salut a la població en general (especialment a la dels infants i la gent gran) són fàcils de practicar. Per caminar, una de les activitats més habituals dels bípedes, n’hi ha prou amb sortir de casa, enfilar un camí i fer anar els peus.

La natació, tot i que requereix una piscina, tampoc no requereix unes infraestructures massa complicades. En ser un esport individual que no necessàriament obliga a competir, no comporta gaires problemes En el cas dels infants, a més de propiciar un bon estat físic, els prepara psicològicament perquè perdin la por a tirar-se a l’aigua, una metàfora que serveix per a tota la vida, i que ensenya a superar els obstacles que van sorgint amb el pas dels anys. Aprendre a nedar és bàsic per a la seguretat de totes les persones; de fet, és més important saber nedar que treure’s el carnet de conduir. I per anar bé, s’ha d’aprendre a nedar de ben petit.


La majoria d’escoles cada any acostumen a reservar una piscina de la ciutat durant unes setmanes (entre vuit i deu sessions) per portar-hi els nens que estudien  educació infantil. El curs passat, a resultes del daltabaix econòmic del Patí Vic, moltes famílies i molts nens van trobar-se amb la desagradable sorpresa de veure suspesos els cursos de natació pactats entre l’escola i el Patí Vic, tot i que l’ajuntament va pagar al club una mena de rescat a càrrec de l’erari públic.

Sortosament, en el transcurs del nou curs iniciat a mig setembre,  han tornat els cursos de natació, aquesta vegada a la suposada piscina municipal de l’Estadi, de titularitat del club ETB, on acudeix un fill meu després de la frustració de quedar-se el curs passat sense aquesta activitat. I encara que cada nen ha de pagar 50 euros per vuit sessions, la despesa és assumible perquè comprèn el desplaçament en autobús, els infants tenen bons monitors i estan ben vigilats i assistits a l’hora de vestir-se i abrigar-se per no agafar una calipàndria quan surten de l’aigua. 
 

Una piscina plena d'infants Foto: Toni Coromina

    
Però més enllà d’aquest cursets lligats a les activitats escolars, portar regularment un nen a la piscina durant l’any resulta molt car i no està a l’abast de tothom, com tampoc no ho està matricular-se a l’Escola de Música, o en una entitat esportiva federada de bàsquet o futbol, encara que hi hagin ajudes i beques que poques vegades es concedeixen o s’atorguen  amb comptagotes. Després d’un estiu de temperatures molt elevades i d’una tardor molt temperada , voldria recordar que si un calorós dia de juliol o agost un adult amb dos nens vol gaudir d’una sessió a la piscina municipal, tots plegats han de pagar uns 17 euros (prop de 2.800 de les antigues pessetes), sense comptar els 10 euros dels sis bitllets d’autobús per anar i tornar, si viuen lluny de la zona de l’Estadi, a no ser que els menors tinguin una targeta T-16.

    
La piscina "municipal" de Vic, que compta amb unes excel·lents infraestructures, és, de lluny, la més cara de la comarca, més que algunes piscines privades. Ja sé que fan abonaments, però moltes famílies no poden anar a la piscina amb la regularitat que requereixen els abonaments, tant si és a la temporada estiuenca a les instal·lacions exteriors, com durant la resta de l’any a la zona coberta. 
    
A més dels usuaris habituals (molts d’ells persones d’edat avançada), durant l’època de la canícula, la piscina petita exterior on es refresca, xapoteja i juga la canalla, és plena d'infants provinents dels diferents Casals d’Estiu.  L’estiu passat jo hi vaig anar quatre o cinc vegades amb els meus dos nanos. Un dia, el més petit va agafat un atac de pànic perquè els nens més grans se li tiraven al damunt i no el deixaven moure a l’aigua, en un espai saturat de criatures on era impossible moure’s. El cas és que vam haver de marxar. Però a l’hora de canviar-nos i posar-nos la roba, les sandàlies del meu fill petit havien desaparegut del vestidor. Vam començar a investigar i finalment, al cap de mitja hora, les vam localitzar: les tenia un monitor d’un Casal d’Estiu que les guardava pensant que eren d’un nen del seu grup. No tinc res en contra dels Casals d’Estius (ans al contrari), ni dels monitors ni de la canalla que va a la piscina. Però és evident que cal regular la massificació i evitar l‘overbooking.
    
Avui, a Vic, si no tens un xalet amb piscina privada, anar a la municipal s’ha convertit en una aventura com la de la família Ulisses quan anava a la platja en un Seat 600 durant els anys 60. L’ajuntament hauria d’arribar a un acord amb les diferents piscines per trobar la manera de socialitzar un servei tan necessari, o bé considerar la possibilitat de construir una austera piscina autènticament municipal, a preus populars. Aprofito l’avinentesa per felicitar l’ajuntament per la implantació de la targeta de transport públic T-16, per a nens i nenes de 4 a 16 anys, que  permet fer un nombre il·limitat de viatges en els serveis de transport públic de la ciutat amb un únic cost de gestió de 35 euros en la primera emissió i sense cost de renovació. Per aquí es comença.

 

Toni Coromina
Periodista
- Nascut a Vic, l’1 de maig de 1955. Casat, dos fills.
- Promotor de happenings teatrals a Vic (1976-1982)
- Des de l'any 1987, periodista als mitjans de comunicació comarcals: El 9 Nou, La Marxa, TVO, El Ter, Osona Comarca, Ràdio Vic, Canal Taronja.
- Co-autor del llibre “Rebotiga d'Il·lustres”, amb Albert Om. Premsa d'Osona 1989.
- Editor i coordinador de la revista El Pardal Moderat. Vic. 1991-1992.
- Guionista humorístic a Ràdio 4 i a Rac-1.
- Publicació del llibre “El que la sigue la persigue”, biografia del grup musical El Ultimo de la Fila. Editorial Can 1995.
- Autor del llibre “CAFÈ VIC”, retrat d’una generació de rebels i bromistes (1970-1985), Ajuntament de Vic-Eumo Editorial (2007).
- Columnista i guionista de la vinyeta editorial VENTURA & COROMINA, a LA VANGUARDIA (des de 1991).
- Autor de la novel·la “A favor o en contra, dietari d’un perruquer somiatruites”  (2014), Témenos Edicions.
- Autor del llibre Òxid de boira (Editorial Galeria el Carme de Vic, 2016).
- Autor del llibre El bisbe ludòpata i altres contes (Témenos Edicions, 2016).
03/12/2018

Les aglomeracions del Mercat Medieval

09/11/2018

El peatge de la natura

05/10/2018

Monsenyor Rius, un parent al Vaticà

17/09/2018

Antoni de Montserrat, vigatà il·lustre

09/07/2018

​El Festival de Cantonigròs i l'atracció per l'estranger

06/06/2018

​L'antena del carrer de Sant Fidel

07/05/2018

​Les postals vives d'Emili Vilamala

09/04/2018

​Les amistats traspassades queden per sempre

09/03/2018

​El Síndic Municipal de Vic

07/02/2018

​Megafonia agressiva

Participació