Vídeos i fotos: Vic celebra una multitudinària i tranquil·la Diada Nacional

Redacció
11 de setembre del 2008
 
 
Viver Pi-Sunyer diu a Vic que el nou Estatut és una millora però que cal exigir-ne l'aplicació
El president de l'Institut d'Estudis Autonòmics, Carles Viver Pi-Sunyer (a la foto), ha assegurat aquest dimecres a Vic que durant el procés d'elaboració de l'actual Estatut de Catalunya es van defensar 'interessos partidistes' però sense perdre de perspectiva els 'elements comuns'.
 
Viver Pi-Sunyer va pronunciar el pregó de la Diada que cada any organitza l'Ajuntament de Vic i va assegurar que mai va existir un front comú de tots els partits catalans en les negociacions al Congrés. El president de l'Institut d'Estudis Autonòmics va dir que el nou Estatut suposa 'una millora' tot i que ara cal 'exigir la seva aplicació' que hauria de comportar un canvi de mentalitat dels mecanismes de l'estat.
 
Viver Pi-Sunyer considera que el nou Estatut va ser una via per superar una fase que com ell mateix ja havia definit anteriorment suposava tenir 'una àmplia autonomia però de baixa qualitat'. Per superar aquesta situació el prestigiós jurista va dir que hi havia quatre opcions possibles: Una nova relectura més oberta de l'Estatut i la Constitució, que era poc viable; la reforma de la Constitució a la que el PP s'hi oposava; el secessionisme, que fa deu anys era minoritari, i la reforma de l'Estatut, que va ser l'opció escollida perquè 'no teníem cap opció més'.
 
El president de l'Institut d’Estudis Autonòmics considera que tot i el que el procés del nou Estatut va ser llarg i pesat era lògic per la importància d'una reforma d'aquestes característiques. Per Viver Pi-Sunyer és 'ingenu' pensar que una reforma 'tan ambiciosa' com era l'Estatut es podia fer 'ràpida' i 'sense complicacions'.
 
Viver Pi-Sunyer va alertar del fet que l'estat sobrepassa les seves competències. Alguns mecanismes per fer-ho són plans nacionals. Per al màxim responsable de l'Institut d'Estudis Autonòmics per 'sobre del circuit' de les diferents comunitats autònomes es 'sobreposa un altre circuit estatal'.
 
El jurista català no es va voler pronunciar sobre en quin sentit poden tenir les set sentències del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. Per Viver Pi-Sunyer, que havia estat vicepresident d'aquest organisme, per ara l'única referència seria la sentència sobre l'estatut valencià, però és optimista perquè diu que està completament convençut que l'Estatut aprovat és jurídicament constitucional.
(Marc Riera /ACN).
 
 
Joves independentistes s'enfilen al balcó de l'Ajuntament de Vic per penjar-hi la bandera estelada

Un grup de joves ha penjat aquest dimecres a la nit una bandera estelada al balcó de l'Ajuntament de Vic. Els joves havien participat en la manifestació que cada vigília de la Diada convoca la Coordinadora de l'Esquerra Independentista (CEI) d'Osona a Vic, i han accedit al balcó de l'Ajuntament fent un castell humà que ha estat aplaudit per la resta de participants a la concentració.
 
Prèviament membres del Partit Republicà Català també havien penjat l'estelada a l'edifici de l'Ajuntament. L'acció arriba després que l'equip de govern format per CiU, PSC i ERC decidís sumar-se als actes del centenari de l'estelada però sense que la bandera s'hissés a la casa consistorial.
 
Durant la manifestació de la CEI i la CUP, els participants han llançat diversos crits reclamant que la bandera estelada es pengés al balcó de l'Ajuntament. També s'han sentit visques a Terra Lliure i crits de "A mi no se m'enganya, Osona no és Espanya", "Ni França, ni Espanya, PaÏsos Catalans!" i "Canya, canya, canya, canya contra Espanya!", i contra la línia de molt alta tensió MAT.
 
L'acte de les Davallades ha comptat amb la intervenció de membres de CEI, CUP, Maulets, Plataforma anti-MAT de la Catalunya Nord i Alerta Solidària, a més de la de l'històric líder pagès Pep Riera, que ha clamat contra els productes transgènics i ha defensat una "Catalunya lliure i amb pagesos"
 
Després de cantar l'himne nacional davant la placa de record a Bac de Roda, en el lloc on va ser assassinat per l'exèrcit espanyol el 1713, un dels oradors que ha intervingut en els discursos finals de la manifestació ha animat els participants a anar a la plaça Major i penjar l'estelada a l'Ajuntament.
 
La decisió de l'equip de govern de no penjar la bandera estelada havia fet que organitzacions com la Plataforma pel Dret a Decidir d'Osona o la Comissió Onze de Setembre haguessin criticat la decisió municipal. Aquests col·lectius havien criticat especialment l'actitud d'ERC de secundar la decisió dels seus companys d'equip de govern i de no donar suport a la moció presentada per la CUP on s'instava a penjar la bandera independentista. El consistori havia acordat, però, donar el nom d'un carrer de Vic al creador de l'estelada i adherir-se a l'homenatge a la bandera estelada que la Marxa dels Vigatans tenia inclòs en el seu programa d'aquesta nit.
 
Aquest dimecres la tercera tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Vic i portaveu del grup d'ERC, Gràcia Ferrer, ha penjat una bandera estelada en un balcó de la Casa Comella. Aquest edifici és on hi ha les dependències d'Acció Social, àrea que governen els republicans.