Joan Lara serà el personatge homenatjat en la Marxa dels Vigatans de la Diada Nacional

Redacció
06 d'agost del 2008
 
La sisena edició de la Marxa dels Vigatans que es realitza a Vic la vigília de la Diada incrementarà 'en molt' el nombre de columnes de caminadors procedents de municipis de la comarca d'Osona. Aquest any els organitzadors consideren que hi poden haver de 12 a 15 columnes amb persones procedents d'una vintena de poblacions. L'any passat a la columna que procedeix de l'Ermita de Sant Sebastià a Santa Eulàlia de Riuprimer se li van sumar tres columnes més. La Marxa dels vigatans és una commemoració que recorda el pacte dels antiborbònics que van encapçalar la revolta catalana contra el govern absolutista de Felip V. Aquest pacte és conegut com l'acord dels vigatans.
 
Jeroni Vinyet i Xevi Rovira, en representació de la comissió Onze de Setembre que organitza l'acte, consideren que amb l'augment de columnes es demostra 'la consolidació' d'aquest acte on l'any passat hi van participar més d'un miler de persones. Segons Vinyet i Rovira amb més participació de la resta de municipis aquest any es pot aconseguir un augment important del nombre de persones que participen als actes.
 
L'edició 2008 de la Marxa dels Vigatans homenatjarà a Joan Lara. Vinyet destaca el fet que Lara ha treballat des de la 'base civil' fent feina de 'formigueta'. L'homenatjat va néixer a Andalusia i des de la seva arribada a la comarca ha col·laborat amb diferents entitats com la Creu Roja. Des de la comissió organitzadora destaquen el treball fet per Lara que s'ha dedicat a la composició de sardanes. Entre d'altres ha estat el compositor de la 'Dansa de l'Espígol' que es balla cada festa Major de la Vic davant la Catedral L'infant que portarà el penó és Bruna Rayné de vuit anys i de Folgueroles mentre que la persona d'origen estranger que hi intervindrà serà la xinesa Hui Juan Li.
 
Durant l'acte d'aquest any es farà un record al centenari del naixement de la bandera estelada. En aquest sentit, des de la comissió 11 de setembre que organitza La Marxa dels Vigatans diuen que els sembla bé l'adhesió de l'Ajuntament de Vic al homenatge. Tot i això, deixen clar que l'adhesió no hauria de substituir el fet que la bandera estelada pengi al balcó de l'Ajuntament durant la Diada fet que consideren que 'hagués estat molt bé'.
 
Aquesta serà la darrera edició que la festa final de la Marxa dels Vigatans es farà a la plaça de la Catedral. A partir de l'any vinent la intenció es traslladar-la al Prat de la Riera d'acord amb la nova associació de veïns del barri del Remei. En la festa final d'aquest any hi actuarà el grup Dijous Paella.
 
Biografia de l'homenatjat Joan Lara
 
Joan Lara i Nieto va néixer el 1937 a Fuensanta de Martos (Jaén). Als onze anys, el seu pare, que era sabater i tocava el clarinet a la banda municipal, va ensenyar-li les primeres notes.
 
El 1953, la família va emigrar a Catalunya i va establir-se a Ripoll, on el pare de seguida va recomanar-li aprendre el català. A l’empresa Saphil va fer amistat amb Raimon Pellicer, que el va introduir a la literatura catalana. Allí, Lara va intentar dedicar-se a la música, però no tenia instrument ni diners per comprar-ne. Va assajar de cantar, i li va anar bé, ja que va formar part d’uns quants conjunts.
 
El 1960 va aconseguir feina de vocalista a l’orquestra Montecasino, amb la qual va actuar quatre temporades. Va rebre ofertes d’orquestres de primera fila, però a Vic havia trobat una bona feina i la Josefina Suriñach. El 1964 va casar-s’hi i va tenir-hi tres fills.
 
Per apropar el seu fill Jordi a la música, als anys vuitanta va compondre una havanera per als Pescadors de L’Escala. La van gravar diferents grups i el 1985 Edicions Tenora la va publicar.
 
El 1989 l’ajuntament de Vic va encarregar-li la Dansa de l’Espígol, que cada any balla un esbart.
Va compondre el ball de gegants de Sant Pere de Torelló, danses, havaneres, nadales, cançons de bressol, ballables i sardanes; també va posar música i lletra a l’himne del Club Bàsquet Vic i música a l’himne del Club Escacs i al de la Penya Barcelonista de Vic.
 
Sempre ha participat en la vida vigatana: delegat de Relacions Públiques i cronista del Club Bàsquet Vic i delegat dels Drets Humans de la Creu Roja de Vic, entre d’altres.