Els insults, el barri del Remei i l’estelada, protagonistes del ple de Vic d’aquest dilluns

Redacció
04 d'agost del 2008
 
(Crònica de Quico Sallés, per a osona.com)
L’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, ha parat els peus a Josep Anglada, portaveu de Plataforma per Catalunya, en l’agre ple celebrat aquest dilluns al matí. Un plenari on l’Alcalde no s’ha arrugat davant els insults que li ha proferit Anglada, quan només començar el ple l’ha titllat de “dictador”, “prepotent”, “arrogant”, “polític prefabricat”, “vividor” i de tenir “gens d’intel•ligència”.
 
Vila d’Abadal ha esperat a contraatacar que Anglada intentés esvalotar més el galliner en els punts referents al barri del Remei. L’alcalde, l’ha acusat “de voler aturar la millora del barri per mantenir una bossa de vots reactius”, i l’ha convidat a explicar als ciutadans “de què viu, quin ofici té i d’on cobra”.  El frec a frec fins i tot ha canviat el costum del tracte de vostè, pel tuteig entre els regidors.
 
El ple, però, ha donat més de si, amb 16 punts de l’ordre del dia, 3 mocions, 22 preguntes i de tres hores de durada, ha aprovat la polèmica construcció de l’aparcament soterrani a la rambla Josep Tarradelles i les contribucions de la reforma del barri. A més el plenari ha aprovat un contracte marc per tres anys amb el departament d’acció social de la Generalitat de Catalunya que aportarà el primer any d’aplicació 740 mil euros per serveis socials i accions de benestar social. En el torn de les mocions, Esquerra ha evitat votar a favor que es pengi l’estelada al balcó de l’ajuntament per l’Onze de Setembre.

El Remei, protagonista.

Els dos punts estrelles de l’agenda del plenari han estat sens dubte els que afectaven de ple el Barri del Remei. En primer terme, el ple ha aprovat  les contribucions urbanes per la remodelació del Remei que hauran de pagar els propietaris. Segons les explicacions de Josep Burgaya, regidor responsable del barri, els veïns hauran d’afrontar el 10 per cent d’un pressupost previst de 8.109.000 eurus, és a dir 810.000 eurus a raó de 169, 69 eurus el metre lineal de façana.  A més, cada contribució es finançarà a tres anys en el rebut de l’impost de bens immobles. La resta, 7.300.000 eurus aniran a càrrec del primer Pla de barris aprovat per la ciutat.

Burgaya ha insistit que la tarifa es troba a la part baixa en aquest tipus d’opeacions, i que els propietaris veuran augmentat i amb escreix els valor de les seves propietats.  L’únic grup que hi ha votat en contra ha estat plataforma per Catalunya, que ha qualificat l’operació urbanística de “simple maquillatge” . La Cup ha justificat el seu vot afirmatiu donat que les contribucions són assumibles i el regidor d’Iniciativa, Xavier Tornafoch, ha qualificat les contribucions de “ponderades” , i ha votat a favor afirmant “que la feina s’havia fet bé”.

El mateix to ha destil•lat l’aprovació de la construcció d’un aparcament subterrani a la Rambla Tarradelles de la ciutat. L’adjudicació a l’empresa Pro, S.A., per 7.779.000 eurus i que està previst que s’executi amb 20 mesos. Xavier Solà, el regidor d’urbanisme ha explicat que es duran a terme inspeccions preventives i de situació  als edificis veïns per evitar “psicosi com la del Carmel”. A més serà la primera obra que es construirà per permetre als veïns aparcar de franc mentre duri la remodelació del barri. Plataforma per Catalunya s’hi ha oposat al•legant l’oposició dels veïns que ha intentat acreditar amb el registre aquest mateix matí de 600 signatures contràries al projecte.  La resta de grups hi ha votat a favor.

Polítiques socials

El ple també ha aprovat per unanimitat el contracte programa signat amb el departament d’acció social i ciutadania de la Generalitat que s’aplicarà del 2008 al 2011, i que aportarà 740.000 eurus el primer any d’aplicació per polítiques i serveis socials.

El ple també ha donat el primer pas en habitatge social, aprovant l’alienació de tres finques a Impuls Vic, S.L., la societat municipal d’habitatge que s’estrena amb aquesta operació en la construcció d’habitatges d’ús social.

150.000 euros per al Centre d’art i creació contemporània de Vic.

El plenari també ha servit per aprovar l’aportació del departament de cultura de la Generalitat de Catalunya de 75.000 eurus per al Centre d’art i creació contemporània de Vic. L’altra meitat serà pagada per l’Ajuntament de Vic. Aquests diners hauran de servir per finançar el trasllat a la Farinera del carrer Bisbe Morgades.

Sánchez Arjona: privilegiats
 
S’ha aprovat un nou conveni de col•laboració amb la comunitat de propietaris Ronda Ausetans, que preveu que l’Ajuntament realitzarà la millora del local social de la comunitat per valor de 30.000 € (IVA inclòs). També es realitzaran la reparació de canals, canonades i façanes finsun import màxim de 90.000 €. Per la seva banda, la comunitat de propietaris es compromet a cedir el local social a l’Ajuntament de Vic per250 hores anuals per l’organització d’activitats socials i educatives. El regidor d’iniciativa ha acusat
 
Esquerra dissimula per no votar a favor de penjar la senyera la balcó de l’ajuntament

De les tres mocions de l’ordre del dia, la que s’ha endut la palma ha estat la que demanava homenatjar l’estelada l’onze de setembre penjant-la al balcó dels ajuntaments. Moció que ha estat aprovada pels ajuntaments de Manlleu o Tona. La moció presentada per la Cup ha obligat a l’equip de govern a esmerçar-se per aprovar una moció alternativa destinada a consum intern, i no ferir susceptibilitats entre els partits que formen govern. En presentar la moció alternativa, i ser aprovada, la presentada per la Cup, ha estat rebutjada. La moció alternativa només preveia oferir un homenatge a l’estelada en la Marxa dels Vigatans, i dedicar un carrer a Vicenç Ballester, creador de l’estelada. Una jugada poc hàbil per part de l’equip de govern que ha deixat en evidència als dos regidors independentistes que en formen part. La Cup els ha culpat de “fer trampes”.

La moció que demanava posar el nom d’Abat Oliba a una plaça o carrer de Barcelona ha estat aprovada per unanimitat, i ha esta rebutjada la que demanava lavabos públics mòbils als mercats.

Precs i preguntes

Dues preguntes de les 22 han destacat. D’entrada sobre el projecte del nou mercat municipal. Jacint Raurell, regidor encarregat de respondre a les preguntes de l’oposició sobre el mercat municipal, ha llençat pilotes fora sobre la nova ubicació del mercat municipal. L’únic afirmat en clar per part de l’alcalde ha estat que no es construirà al cantó de l’Hospital de la santa Creu. Segons han confirmat fonts de l’ajuntament a osona.com, el passat set de juliol la comissió d’urbanisme va aprovar un estudi del subsòl del parc Jaume Genís, per a aixecar-hi el mercat. També es contempla la possibilitat d’obrir el mercat municipal al carrer Josep Maria Sert, a la zona de carretera de Roda.

Per altra banda, Xavier Solà ha avançat al ple a resultes d’una pregunta sobre els bancs al passeig que l’Ajuntament i el Col•legi d’Arquitectes contemplen la possibilitat de convocar un concurs per “amorosir” el passeig de Vic.
 
Cap al final del ple un dels punts que ha despertat més tensió, ha estat la pregunta del regidor ecosocialista sobre la possible irregularitat d’una consignació de 55.000 euros per la construcció de l’aparcament de la zona del teatre. Ha respost Xavier Solà, que ha entortolligat la discussió, sense aclarir la resposta. L’alcalde ha tallat la conversa taxativament, així com la dúplica de Tornafoch, que ha sol•licitat l’empara a la nova secretaria del consistori.

Així mateix, els regidors de govern han apuntat la  creació d’un centre d’hipoteràpia , i l’Alcalde ha pregat  que el Birranostrum no es magnifiqui. 
 
Sort als atletes de Vic a Pequín

El ple ha acabat la sessió desitjant sort a Roger Puigbó, atleta vigatà paralímpic i a Raül López, que forma part d ela selecció espanyola de bàsquet.
 
.........................................................................
 
LA CONTRACRÒNICA DEL PLE:
CATACLAC! QUE JA HA ARRIBAT LA GUERRA
 
En aquest temps que l’obamania desperta les passions més amagades de la política hi ha qui ha pres nota. Josep Maria Vila d’Abadal  n’és l’exemple. L’alcalde de Vic ha tastat que se sent quan deixa de banda les formes estretes, els consells dels seus íntims però poc avinguts,  i salta a l’arena amb ganes de mossegar. I li ha sortit bé. Ha aguantat amb paciència de sant les embranzides dels primers minuts del ple. Ha escoltat insults gratuïts, insensats i desproporcionats del partit majoritari de l’oposició.
 
 Ha esperat, i com diu en Sun Tzu, el general xinès expert en guerres i guerrilles,  ha sabut quan li tocava lluitar i quan li tocava retirar-se. Fins i tot ha presumit d’una fina ironia, en aclarir-li al portaveu de plataforma, que el seu partit havia de ser molt petit per ser ell el president.

Després s’ha fet venir bé l’expressió de l’enyorat Josep Pallach quan deia allò “que per la independència treballo cada dia i no en parlo mai”, aplicant-ho a la Vegueria de l’alt ter. Una vegueria que com dirien en temps del postfranquisme primari “ni està ni se l’espera”. Però ha tranquil•litzat a la concurrència advertint que “Vic serà la capital de Catalunya”. S’ha passat de frenada, però la intenció és el que val. I en política, ja se sap, el que sembla és. I aquest ple de dilluns del mes d’agost, ha estat xafogós, agre i  poc decorós. L’alcalde ho ha predit als deu minuts de començar el ple, quan ha advertit als regidor Anglada, en confondre’s de punt, que no s’esverés que ja arribaria la guerra. I com ha assenyalat al regidor ecosocialista, quan es lamentava de la rapidesa del ple, que ara al ple tot aniria amb l’adjectiu “Cataclac”.
 
I així ha estat, Vila d’Abadal, ha declarat la guerra. I els d’Esquerra, amagant el cap sota l’ala i fent creure amb uns magnífics malabars, que això de l’estelada és per quan estan a l’oposició. No han pres nota del que diu l’Obama.
 
......................................
 
Nota de premsa de l'Ajuntament de Vic sobre el ple municipal del 4 d'agost
 
El Ple d’avui s’ha caracteritzat per l’aprovació de molts convenis

El ple extraordinari celebrat avui dilluns, dia 4 d’agost, ha tractat els següents punts, entre d’altres:
Aprovació del contracte programa 2008-2011 per a la coordinació, cooperació i col·laboració amb el Departmanet d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya en matèria de serveis socials i altres programes relatius al Benestar Social i que detalla l’acceptació de les subvencions econòmiques i els recursos que cal mobilitzar per cadascuna de les administracions alhora de dur a terme les accions. El punt s’ha aprovat amb el vot favorable de CiU-PSC-ERC, CUP i ICV. La PxC s’hi ha abstingut.
 
Convenis de col·laboració amb la Diputació de Barcelona: el primer és per al programa d’agents locals d’igualitat per al període 2007-2010; el segon és un conveni de suport a les polítiques locals de cooperació al desenvolupament. Ambdós s’han aprovat per unanimitat.
 
Aprovació del conveni de col·laboració amb el Departament d’Educació per a la realització d’activitats complementàries específiques de l’educació secundària obligatòria adreçades a l’alumnat amb necessitats educatives específiques, en Unitats d’Escolarització Compartida. L’Ajuntament de Vic es farà càrrec de la totalitat de les despeses que comporta la realització d’aquestes activitats, així com del funcionament dels espais i instal·lacions on es duran a terme. També s’ha realitzat una pròrroga del conveni amb el Departament d’Educació per als projectes d’atenció educativa a la diversitat de l’alumnat d’ESO, que es va signar el juliol de 2006. Ambdós punts, aprovats amb el vot favorable de tots els grups municipals.
 
Aprovació del conveni entre el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Vic i l’Associació per a les Arts Contemporànies de Vic en referència al Centre d’Art i Creació Contemporània de Vic. El conveni regula les condicions de col·laboració entre les tres parts, i té com a objectius bàsics el reforç de la transversalitat de l’art i el pensament contemporani; remarcar la funció social i les activitats artístiques del centre; i desenvolupar la recerca i els projectes pedagògics aplicats a l’art. Aprovat per unanimitat.
 
Aprovació del conveni de col·laboració entre el Servei Català de Trànsit i l’Ajuntament de Vic en matèria de controls d’alcoholèmia. El conveni especifica que es considera aconsellable vigilar i controlar el nivell d’alcoholèmia en l’àmbit local amb l’objectiu d’incrementar els nivells de seguretat viària. El Servei Català de Trànsit aportarà l’ús tempora d’un etilòmetre per a la seva utilització per part de la Guàrdia Urbana de Vic. Aprovat per unanimitat.
 
Aprovar el conveni de col·laboració amb l’Incasol per a l’execució de la zona verda del projecte d’urbanització del sector industrial de les Casasses. Punt aprovat amb els vots favorables de tots els grups municipals, excepte el vot en contra de la PxC.
 
Adhesió al pacte d’alcaldes per a la creació de plans d’acció a favor de les fonts d’energia renovable. Es tracta d’un pacte que ha posat en marxa la Comissió Europea i que per aquesta adhesió, l’Ajuntament de Vic fa seus els objectius de reduir les emissions de CO2 en el territori europeu en més del 20% per al 2020 amb la creació de plans d’acció a favor de les fonts d’energies renovables. Aprovat per unanimitat.
 
Contribucions especials per les obres d’urbanització del barri del Remei. L’expedient que s’ha aprovat especifica la quantitat màxima a repartir entre el veïnat afectat, que serà de 810.959,02 €. Així doncs, el metre lineal de façana per les finques afectades suposarà un pagament 169,64€, quotes que es liquidaran als propietaris de les finques ubicades al carrer Virrei Avilés, entre els carrers Joan XXIII i Països Catalans. Aquestes quotes es fraccionaran en 3 anys i es pagaran conjuntament amb l’Impost de Béns Immobles corresponents a cada exercici. El punt s’ha aprovat amb els vots de CiU-PSC-ERC, CUP i ICV, amb el vot en contra de la PxC.
 
Adjudicació provisional del contracte de concessió d’obra pública per a l’execució de les obres d’urbanització dels carrers del barri del Remei i la redacció del projecte, la construcció, gestió i explotació d’un aparcament per a vehicles en el subsòl de la Rambla Josep Tarradellas. La concessió s’ha atorgat a Construccions Prho, S.A. per un import de 7.779.325,10 € (IVA inclòs). Punt aprovat  amb el vot de tots els grups municipals excepte el vot en contra de la PxC.
 
S’ha aprovat un nou conveni de col·laboració amb la comunitat de propietaris Ronda Ausetans, que preveu que l’Ajuntament realitzarà la millora del local social de la comunitat per valor de 30.000 € (IVA inclòs). També es realitzaran la reparació de canals, canonades  i façanes fins un import màxim de 90.000 €. Per la seva banda, la comunitat de propietaris es compromet a cedir el local social a l’Ajuntament de Vic per 250 hores anuals per l’organització d’activitats socials i educatives.
 

MOCIÓ DELS GRUPS MUNICIPALS CiU-PSC-ERC
a/ Per demanar que es posi el nom d’Abat Oliba a una plaça o carrer de la capital de Catalunya. L’Ajuntament de Vic s’adhereix així a un acord del Ple Municipal de l’Ajuntament de Ripoll, tenint en compte la importància cabdal de la figura del Bisbe Oliva. APROVADA

MOCIÓ DE LA PxC
b/ Per demanar la instal·lació de lavabos públics els dies de mercat. DESESTIMADA

MOCIÓ DE LA CUP
c/ Per tal que es pengi al balcó de l’Ajuntament de Vic la senyera estelada els dies 10 i 11 de setembre. L’equip de govern ha presentat una moció alternativa en la qual es preveu donar el nom de Vicenç A. Ballester, creador de l’estelada, a un carrer de la ciutat, tal i com es proposa des de la Comissió 100 anys d’estelada; i també l’adhesió a l’homenatge del centenari de l’estelada a través de l’acte de la marxa dels vigatans, que es fa en motiu de la Diada Nacional de Catalunya. APROVADA la moció alternativa.
 
.............................................................
 
Presenten 600 signatures en contra del nou aparcament soterrani al Remei de Vic el mateix dia que el Ple aprova que l'empresa Prho SA el gestioni

 Marc Riera i Morató (ACN)
L'empresa Prho SA serà qui farà les obres de nova urbanització dels carrers del barri del Remei de Vic i qui construirà i gestionarà el nou aparcament soterrani de la rambla Josep Tarradellas. El Ple de l'Ajuntament de la ciutat ho ha aprovat aquest dilluns amb el vot favorable de tots els grups, excepte dels quatre regidors de la Plataforma per Catalunya (PxC). Pocs minuts abans d'entrar al Ple, on han assistit una vintena de veïns contraris al projecte, el portaveu de la PxC, Josep Anglada, ha entrat al registre unes 600 signatures en contra d'aquest aparcament. Les obres d'urbanització tindran un cost de 7.779.000 euros i els veïns en pagaran un 10% a través de contribucions especials.
Les obres de l'aparcament de la rambla Tarradellas i la urbanització dels carrers del Remei tindran una durada de vint mesos. El regidor d'urbanisme, Xavier Solà (CiU), ha explicat que el conjunt de les actuacions s'iniciaran pel nou aparcament, que podrà ser utilitzat gratuïtament pels veïns com a alternativa al seu aparcament particular quan es facin les obres de nova urbanització davant de casa seva i tinguin un accés difícil. Solà també ha garantit seguretat en el cas de les obres de l'aparcament soterrani.
 
El titular d'urbanisme ha informat que els tècnics municipals faran una estudi previ de tots els habitatges de la zona de l'aparcament per poder detectar qualsevol esquerda als edificis durant les obres de perforació de l'aparcament.
 
El Ple d'aquest dilluns també ha aprovat les contribucions especials per a aquesta obra. Cada veí pagarà 169,4 euros per cada metre lineal de façana. Els veïns tindran facilitats de pagament i ho podran pagar conjuntament amb tres anualitats de l'IBI. El regidor responsable de l'àrea d'economia, Josep Burgaya (PSC), ha destacat que l'aportació dels veïns estaria a la 'banda baixa' dins de les contribucions especials de la ciutat i que els seus diners no serviran per pagar l'aparcament sinó per les obres d'urbanització. Pel tinent d'alcalde socialista les contribucions són 'relativament reduïdes' si segons Burgaya es tenen en compte els 'efectes beneficiosos' que l'obra tindrà per aquest barri.
 
Si en el cas de la CUP i ICV-EUiA (a l'oposició) es veu amb bons ulls el projecte, aquest no ha estat el cas de la PxC. Josep Anglada ha atacat directament l'alcalde i l'ha acusat de ser el responsable de 'crear un conflicte' amb el projecte de construcció d'aquest aparcament. El portaveu de la PxC ha dit que l'alcalde no escolta les reivindicacions dels ciutadans, fet que ell sí que fa. Anglada ha destacat les 600 signatures recollides 'en menys de dues setmanes'.
 
El cap de l'oposició ha fet responsable a Josep Maria Vila d'Abadal que el barri del Remei hagi arribat a una situació de 'degradació' i l'ha acusat de 'ni estimar Vic' ni inquietar-li 'les preocupacions' dels ciutadans de Vic. En un discurs encès, Anglada ha dit que l'únic objectiu de l'alcalde és anar-se 'enriquint cada dia més' i anar 'col·locant familiars' a l'Ajuntament.
 
El barri del Remei és un dels barris del sud de la ciutat beneficiari de la primera de les dues lleis de barris que la Generalitat ha aprovat a la capital osonenca. Aquest barri acull bona part de la població immigrant de la ciutat procedents sobretot del Magrib i l'Àfrica subsahariana. Ara, l'Ajuntament proposa una actuació urbanística que contempla tota la remodelació dels carrers i els serveis.
 
L'estelada no onejarà l'11 de setembre a l'ajuntament
 
La CUP havia presentat al Ple una moció on demanava que la bandera estelada oneges al balcó de l'ajuntament durant la Diada d'aquest any amb motiu del centenari de la seva creació. Abans d'entrar a la seva discussió els grups que integren el govern formats per CiU, PSC i ERC han presentat una moció alternativa que no contempla que la bandera onegi al ajuntament de la capital vigatana.
 
L'alternativa preveu donar el nom de Vicenç A. Ballester, creador de l'estelada, a un carrer de la ciutat, tal com es proposa des de la Comissió 100 anys d'estelada; i també l'adhesió a l'homenatge del centenari de l'estelada a través de l'acte de la Marxa dels Vigatans, que es fa amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya.
 
Quim Soler (CUP) ha denunciat que la moció alternativa era una 'trampa' de l'equip de govern perquè defugia de pronunciar-se directament sobre el fet que onegi l'estelada. Per Soler la moció és 'complementaria però no alternativa' i ha lamentat que CiU i ERC optin per aquesta via quan en d'altres municipis que governen sí que s'ha aprovat.