Josep M. Matas: «L'adversari polític de CiU és el PSC»

Redacció
14 de juliol del 2008
 
Pactes amb els socialistes  Matas valora de manera molt positiva els pactes amb PSC als Ajuntaments de Roda, Torelló i Vic i al Consell Comarcal. Tot i això, no amaga que les seves preferències haurien estat els acords amb ERC. “El nostre gran adversari polític és el PSC, no ERC”, diu Matas. “Nosaltres ja vam buscar els pactes amb ERC però no els vam trobar perquè hi havia un grup a dins dels republicans molt anticonvergent. La situació política haurà servit perquè tots ens resituem i posem el comptador a zero”, afegeix.
Aeroports per a jets privats i avions petits El president de CDC dóna suport, “en principi”, a l’aeroport, tot i que caldria veure com s’articula el projecte. Malgrat això, Matas no és gaire optimista, tant per la orografia de la plana com per la boira. Tampoc veu viable la seva ubicació entre Centelles i Tona i adverteix que la infraestructura portarà adherida la construcció immediata de l’autopista Centelles-Sabadell.
Crisi econòmica En l’àmbit comarcal, Matas considera que hi ha molts pocs instruments per fer front a la crisi. Tot i això, aposta pel retorn a les polítiques de recol•locació, formació i reciclatge dels instituts de promoció econòmica locals, i també per la inversió pública que substitueixi la manca d’inversió privada. En aquest darrer cas, posa com a exemple el pla de barris centre que s’executarà a Vic.
Immigració i PxC “La immigració ha col•lapsat els serveis públics com la sanitat i l’educació. La crisi econòmica pot agreujar aquesta situació i reforçar partits com PxC, si no fem bé els deures”, diu Matas. “Però les competències en la immigració són de l’Estat –continua- i poca cosa hi podem fer. En aquest àmbit, els darrers governs han estat poc hàbils, incompetents, poc globals i seriosos i, fins i tot, poc humanitaris”.
Alguns serrells Matas també parla d’altres temes, com les relacions entre  CDC i UDC ha Osona i Vic, que són “excel•lents”, o els canvis de futur, sense citar noms, que pot patir la formació nacionalista en el futur a Manlleu. El president de CDC diu que el pacte de Vic no es va consolidar abans de les eleccions i que no hi havia hagut contactes previs.