ERC de Torelló: «El govern sociovergent és la renúncia de CiU a ser alternativa»

Redacció
29 d'abril del 2008
 
Casals considera que el pacte suposa un 'final d'etapa en estèreo' perquè diu que és 'un secret a veus' que Miquel Franch (PSC) i Lluís Bassas (CiU) no repetiran com a candidats. El pacte suposa 'un cordó sanitari' respecte a ERC per 'no reforçar la imatge pública' dels republicans, tal com han explicat els responsables de la secció torellonenca.
 
El portaveu d'ERC, Jordi Casals -acompanyat pel regidor, Lluís Sabatès i el president de la secció local, Jaume Martí- ha dit que el pacte subscrit és de 'curta volada política' i que respon a 'un final d'etapa'. Per ERC aquest pacte no serà entès per part dels seus electorats que segons ERC queden 'orfes'.
 
Casals diu que el pacte s'ha basat en el projecte del PSC que CiU 'només ha matisat' tot i que amb el seu paper podria'condicionar les majories'. Per ERC amb aquest pacte la federació nacionalista demostra 'un perfil baix' que es confronta amb el perfil que 'ERC tindria i tindrà en qualsevol govern' municipal de Torelló.
 
El pacte provoca segons ERC una 'disfunció democràtica' perquè la segona força política que ha de ser l'alternativa s'integra al govern fet que demostra que 'no hi ha un projecte alternatiu'. ERC diu que assumeix aquesta condició de primera alternativa de govern després del pacte i diu que mantindrà la mateixa línia política que els va portar en les passades eleccions passar d'un a tres regidors.
 
Per ERC, el treball ha de continuar 'amb la mateixa il·lusió' fent oposició perquè aquest 'és un projecte jove amb futur'. Els republicans consideren que no tenen cap pressa per entrar al govern: 'tenim paciència fet que et fa actuar amb coherència'.
 
El pacte entre el PSC i CiU es va segellar la setmana passada. El nou repartiment de carteres s'ha fet de forma equitativa entre convergents i socialistes amb la condició que l'alcaldia es mantingui a mans de Miquel Franch. El ple d'aquest dilluns va ratificar l'acord. El nou govern disposa de 13 dels 17 regidors. A l'oposició s'hi queden els tres regidors d'ERC i un d'ICV. (Marc Riera i Morató/ACN).
 
----------
Comunicat de Premsa
ERC de Torelló

Jordi Casals: "ERC ha passat d'ocupar el tercer espai al segon, ara és l'alternativa a la sociovergència"
 
El portaveu d'ERC-AM Torelló, Jordi Casals, acompanyat pel regidor Lluís Sabatés i pel president local d'Esquerra, Jaume Martí, va protagonitzar una roda de premsa per fer públic el posicionament del grup municipal republicà davant el pacte de govern entre PSC i CiU.
 
Casals va fer balanç del gairebé primer any de mandat del govern minoritari del PSC fins al pacte sociovergent. Aquest període, segons el portaveu d'ERC, ha estat marcat per la manera de fer unilateral, per part de l'alcalde Miquel Franch, i pel "seguidisme sense perfil propi", per part de CiU, reflexat, sobretot, en els pressupostos i, en especial, el Pla de Barris.
 
Entrant en el pacte sociovergent, Casals el va titllar de pacte de final d'etapa, ja que els dos líders del pacte no es tornaran a presentar. A més, el republicà va afegir que era una aposta eminentment tacticista basades en comptes partidistes de cara les eleccions del 2010, una opció, segons Casals, "de baixa volada política", amb l'objectiu bàsic d'ignorar una ERC pujant.
 
Jordi Casals va opinar que "la sociovergència crea una disfunció democràtica", ja que amb la fusió del PSC i de CiU desapareix l'alternativa política al govern. També va recordar que la sociovergència al Consell Comarcal sempre ha planat per damunt de Torelló.
 
Per acabar, el portaveu independentista va afirmar que "ERC ha passat del tercer espai al segon", esdevenint "l'alternativa política a la sociovergència", després que CiU "hagi dimitit de la seva funció de ser alternativa al PSC".
 
Per Casals, el d'ERC, és un projecte jove, amb futur, il•lusió i paciència, fet bàsic per actuar des de la coherència i sense precipitacions.