​La Fundació Miquel Martí i Pol ja ha rebut més de 600 llibres per a la futura casa-museu de Roda de Ter

Continua la crida a omplir les prestatgeries de la casa groga, residència del poeta d'Osona entre l'any 1956 i el 1981, amb més de 2.000 exemplars

La Fundació Miquel Martí i Pol ja ha rebut 604 llibres, la majoria primeres edicions en bon estat de conservació.
La Fundació Miquel Martí i Pol ja ha rebut 604 llibres, la majoria primeres edicions en bon estat de conservació. | CulturaCCentral
27 de març del 2024
Continua la crida de la Fundació Miquel Martí Pol per omplir de llibres la futura casa-museu del poeta a Roda de Ter. Fins ara, ja han rebut 604 exemplars, la majoria primeres edicions "molt difícils d'obtenir" i "en molt bon estat de conservació", explica la directora de la Fundació, Montse Caralt. L'objectiu de tot plegat és que, amb la museïtzació de l'edifici, el visitant pugui fer-se una idea de què llegia Miquel Martí i Pol, al mateix espai on ho feia el poeta.

A la casa groga de Roda de Ter, on va viure Miquel Martí i Pol entre el 1956 i el 1981, és on el poeta va escriure algunes de les seves obres més rellevants, com El poble, La fàbrica o Estimada Marta. L'habitatge estava farcit de llibres -la Fundació n'han inventariat 2.596-: els originals –amb dedicatòries i notes de l'autor- es conserven a la Biblioteca Bac de Roda i, per aquest motiu, es va iniciar una campanya perquè biblioteques, institucions i particulars que tinguessin aquests títols els cedissin.

La llista actualitzada dels llibres que ja ha rebut la Fundació a través de donacions -i els que encara no s'han aconseguit localitzar- es pot consultar en aquest enllaç. Les aportacions fetes fins ara, tal com detalla Caralt, s'han fet des de diversos punts de Catalunya i de també de fora del territori.
 

Miquel Martí i Pol al balcó de la casa groga de Roda de Ter. Foto: ACN

La museïtzació de la casa gorga de Roda de Ter

La casa de Roda on va viure Miquel Martí Pol durant 24 anys, situada al carrer Costa del Ter, coneguda popularment com la casa groga, es troba en procés de rehabilitació perquè pugui ser visitada. Només quedarà pendent la darrera actuació del projecte, la museïtzació de l'espai.

La idea de la Fundació és que la futura casa-museu proporcioni al visitant l'experiència d'imaginar-se què llegia Miquel Martí i Pol, així com a on ho llegia. Tot plegat a través dels més de 2.000 volums inventariats –que seran consultables pels visitants-, molts dels quals es troben descatalogats o repartits en magatzems de biblioteques.

Per aquest motiu, van engegar la campanya. Del novembre del 2023 al passat febrer, explica la directora de la institució, la iniciativa s'havia parat, però ara la reprenen "amb molt bona rebuda".
Arxivat a