​Una cinquantena de persones amb obesitat mòrbida s'han operat al CHV des del 2021

A Osona, un 12,7% de la població adulta pateix obesitat i es calcula que hi ha uns 4.000 pacients potencialment candidats a la cirurgia bariàtrica

Una cirurgia bariàtrica al Consorci Hospitalari de Vic.
Una cirurgia bariàtrica al Consorci Hospitalari de Vic. | CHV
Osona.com
26 de març del 2024
Des de l'any 2021, un total de 56 persones amb obesitat mòrbida s'han sotmès a tractament i cirurgia mitjançant la tècnica bypass gàstric –amb un 0% de mortalitat i un escàs nombre de complicacions- al Consorci Hospitalari de Vic.

Actualment, l'obesitat és considerada una pandèmia que afecta un alt percentatge de la població –sobretot als països industrialitzats- i que creix constantment. A tall d'exemple, la prevalença d'obesitat als Estats Units és del 38% de la població adulta; a Espanya és del 25%; i a Catalunya del 16%.

Segons dades de l'Estació Clínica d'Atenció Primària (ECAP), en el cas d'Osona, un 12,7% de la població adulta pateix obesitat i es calcula que hi ha uns 4.000 pacientspotencialment candidats a la cirurgia bariàtrica. Aquesta operació consisteix a reduir l'estómac i el recorregut intestinal per persones amb problemes greus d'obesitat.

La intervenció forma part d'un procés en el qual els pacients reben atenció i acompanyament mèdic de professionals de diverses especialitats per tal d'avalar la salut del pacient o establir uns hàbits de vida saludables.

Des de l'any 2021, els pacients d'Osona i el Lluçanès amb obesitat mòrbida es tracten íntegrament al CHV, quan es va crear la via clínica d'aquesta malaltia, que consisteix en la valoració dels pacients amb un índex de Massa Corporal superior a 35 kg/m2.

Un equip multidisciplinari conformat per professionals d'Endocrinologia, Dietètica, Cirurgia General i de l'Aparell Digestiu, Anestesiologia, Psicologia, Psiquiatria, Rehabilitació, Pneumologia, Digestologia, Diagnòstic per la Imatge i Infermeria avalua cada pacient des de tots els punts de vista per oferir les millors i més innovadores opcions terapèutiques. Fins avui s'han sotmès a cirurgia bariàtrica 56 pacients al CHV: 4 l'any 2021; 20 l'any 2022; 26 l'any 2023; i 6 amb el que portem d'any 2024.

Quins resultats s'assoleixen amb el tractament?

Els pacients intervinguts assoleixen bons resultats de pèrdua de pes en el seguiment i amb un escàs nombre de complicacions, resoltes de forma completa i sense seqüeles.

Amb la intervenció quirúrgica, el pacient nota un benefici directe en la pèrdua de pes i les seves patologies associades durant els dos anys posteriors.

Mitjançant bons hàbits aquests beneficis es poden allargar durant més temps i suposar una millora notable de la qualitat de vida del pacient. També es nota una disminució de la mortalitat associada en aquest tipus de pacients.

Els reptes de present i futur

Per continuar consolidant la via clínica de la cirurgia bariàtrica, s'està treballant per obtenir l'acreditació com a Unitat Funcional, que s'aconseguiria amb un mínim de 50 intervencions a l'any, per part de la Sociedad Española de Cirugía de la Obesidad y Enfermedades Metabólicas. Pròximament, seran intervinguts 16 pacients més i n'hi ha 30 més pendents de programar.

Què entenem per obesitat?

L'obesitat es defineix com un excés de greix corporal produït per un desequilibri entre la ingesta -energia que incorporem al nostre organisme mitjançant l'alimentació- i el consum calòric -energia que necessita el nostre organisme per fer les funcions vitals i les activitats físiques-.

La gravetat no només radica en la seva gran prevalença i en les limitacions físiques/estètiques que pot suposar, sinó que es relaciona amb un increment molt important de la mortalitat i de la morbiditat. A Espanya es col·loca com el quart factor de risc de mortalitat.