​«Mercat del Ram, orgull d'Osona»

La ciutat de Vic es converteix en un formiguer de persones amb la mostra agrícola i ramadera que, de nou, floreix amb els primers compassos de la primavera en l'edició més reivindicativa dels últims anys

Milers de persones visitaran, fins diumenge, el Mercat del Ram de Vic.
Milers de persones visitaran, fins diumenge, el Mercat del Ram de Vic. | Oriol Clavera
23 de març del 2024
Actualitzat el 28 de març a les 10:08h
Ja ho diu la tradicional cançó –tot un himne escrit l'any 1961- del pintor i trobador osonenc Josep Font Sellabona que, el Mercat del Ram de Vic és l'orgull d'Osona. Una mostra agrícola i ramadera que floreix de nou, any rere any, amb els primers compassos de la primavera situant el sector primari al centre.

La ciutat es converteix en un formiguer de persones vingudes d'arreu del país per descobrir tots els racons de la capital de la comarca, que s'engalana amb els millors vestits i desplega una lluïda programació d'activitats relacionades amb el món agroalimentari, però també culturals o esportives.

El Mercat del Ram arriba a la seva màxima expressió aquest dissabte. Tot i ser el gran protagonista de la jornada, altres actors apareixen en escena: també és dia de Mercat Setmanal i la plaça Major està plena de gom a gom, i de palmes, palmons i llorer.

A sota les voltes, a les cantonades o qualsevol petit racó del Mercadal també hi ha lloc pels artistes que, un any més, participen en el Concurs de pintura ràpida sota l'atenta mirada dels més curiosos. I tampoc passa per alt que aixecant la vista amunt, els globus aerostàtics cobreixen per tercer dia consecutiu el cel de la Plana de Vic.

En mig d'aquest meravellós caos, xiuxiuejos i càmeres dels dispositius mòbils que no donen l'abast. Comença el recorregut institucional de les autoritats, enguany presidit per la presidenta de l'Associació Catalana de Municipis, Meritxell Budó, acompanyada pel batlle de Vic, Albert Castells, regidors i regidores del consistori i una extensa comitiva de representants polítics de la comarca i el país.
 

Les autoritats durant el passeig institucional del Mercat del Ram del Vic 2024. Foto: Oriol Clavera


La rambla del Passeig és el bressol de l'Espai Terra i Cuina, aparador de productors locals en plena mobilització del sector primari. Una revolució que també aterra a Vic, perquè la pagesia de la Catalunya Central, valenta i amb empenta, ha decidit participar en la mostra agrícola i ramadera de la capital d'Osona.

La Plataforma Revolta Pagesa s'ha instal·lat en un espai divulgatiu al Sucre de Vic per explicar "en primera persona" el perquè de la seva causa. Precisament aquí és on han decidit donar-se trobada, també, diferents autoritats: la diputada d'ERC a Madrid i exconsellera d'Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació Teresa Jordà, el director de l'Agència de Residus de Catalunya Isaac Peraire o altres representants polítics republicans de la comarca. Una rebuda cordial i festiva per part de la pagesia, que minuts més tard també ha rebut la visita de la comitiva institucional encapçalada per Budó i Castells.
 

Teresa Jordà a l'espai de Revolta Pagesa al Mercat del Ram de Vic. Foto: Oriol Clavera


L'interior del Recinte Firal és on més gaudeixen els menuts, amb la mostra de bestiar. Per a molts és la primera vegada que veuen de tan a prop una vaca, un porc o una ovella, i mentre alguns entren en un estat d'excitació desfermada amb l'escena, d'altres ho viuen amb més incertesa, porucs, innocents. Aquesta és l'altra mirada del Mercat del Ram, amb ulls d'infant.

També al Sucre, és impossible no quedar bocabadat amb la majestuositat i la perfecció de les vaques frisones que participen en la mostra, o les ovelles ripolleses o el distret i clàssic Concurs de canals porcines.
 

Mercat del Ram del Vic 2024. Foto: Oriol Clavera


Desfilant, de nou, cap al centre de Vic, la ciutat és un bullici –també per les altes temperatures d'aquest dissabte de Rams-. I malgrat que els minuts avancen i la gana es desperta, els carrers de la capital d'Osona continuen plens de visitants que, bocabadats amb l'espectacle de la festa de primavera de la capital d'Osona, es deixen portar, sense saber massa a on, per les riuades de gent.

La tarda-vespre es presenta càlida i plàcida, ideal per, després d'un bon àpat –de producte de proximitat, és clar- continuar passejant i descobrint racons d'aquest magnífic escenari que és el Mercat del Ram, l'orgull d'Osona.
Arxivat a