«A Vic es parla català i volia aprendre’n»

Alumnes i voluntaris del Consorci per a la Normalització Lingüística d'Osona canten cançons populars pels carrers de la ciutat en el marc d'una iniciativa per fomentar l'aprenentatge i l'ús de la llengua catalana fora de les aules

Una vintena d'aprenents de català i voluntaris del CNL d'Osona cantant cançons populars i corrandes a Vic.
Una vintena d'aprenents de català i voluntaris del CNL d'Osona cantant cançons populars i corrandes a Vic. | Irene Giménez
20 de març del 2024
Actualitzat el 25 de març a les 10:37h
Una vintena d'aprenents de català del Consorci per a la Normalització Lingüística d'Osona han recorregut els carrers de Vic per cantar cançons populars i corrandes davant d'establiments que col·laboren amb Voluntariat per la Llengua i els ajuden en les pràctiques lingüístiques. Es tracta d'una iniciativa per fomentar l'aprenentatge i l'ús de la llengua catalana fora de l'aula que va arrencar el trimestre passat amb una cantada de Nadales pels carrers de la capital d'Osona.

"Volem donar més espais d'ús del català a part de l'estrictament acadèmic, un aprenentatge més informal i lúdic", explica Montse Baqué, coordinadora del CNL d'Osona. "A Vic tothom parla català, volen mantenir la cultura, les tradicions i la seva llengua. Jo també volia aprendre'n", explica l'Agnedy, una aprenent de català de Veneçuela. El perfil dels alumnes que han participat aquest trimestre al taller és molt variat: des d'estudiants del nivell bàsic fins als del nivell elemental.
 

Aprenents de català i voluntaris del CNL d'Osona cantant cançons populars i corrandes a una botiga de Vic. Foto: Irene Giménez


El cant de la civada Rusticamp, rusticum dels Esquirols i corrandes per posar en relleu la tasca que es du a terme des del CNL d'Osona i dedicades als establiments col·laboradors han estat les cançons escollides en aquesta ocasió.

"Aquestes botigues ajuden als aprenents de català a practicar la llengua", detalla Baqué. A Vic hi ha al voltant d'una quarantena de locals comercials adherits a la iniciativa i "tant comerciants com alumnes estan molt contents".

En aquesta ocasió s'han escollit quatre botigues per anar a cantar –el taller de cuir Nquart, la xarcuteria Solà, la Granja Armengol i Equivalenza- i també la Residència Saits. "És una manera de donar un ús social a la llengua i també de conèixer les realitats de la ciutat", subratlla Baqué.
 

Alumnes de català i voluntaris del CNL d'Osona canten cançons a la Residència Saits de Vic. Foto: Irene Giménez

 

"Aprenent la llengua d'un lloc se t'obren més portes"

L'Agnedy és de Veneçuela i fa prop d'un any i mig que va arribar a Vic. Ja va participar en la cantada de Nadales i ha decidit repetir l'experiència. Va començar a interessar-se per la llengua catalana quan es va adonar que a la ciutat "tothom parla català i volen mantenir la cultura, les tradicions i la seva llengua". Aprendre'l, explica, li ha facilitat integrar-se i remarca que parlar-lo "no és difícil". Amb la cantada de cançons populars i corrandes ha descobert el significat de la paraula rebost: "Encara em costa de pronunciar i de recordar", admet tot rient.

Un cas similar és el d'una noia de Colòmbia que fa 13 mesos va aterrar a la ciutat de Vic. Motivada per conèixer la llengua i la cultura catalana insisteix que "aprenent la llengua d'un lloc també se t'obren més portes". Explica que el fet de cantar en català ajuda a l'hora d'agafar més fluïdesa lingüística i que, a través de les cançons, ha descobert vocabulari "que normalment no utilitzem". Participar en els tallers de cant del CNL d'Osona també porta als aprenents de català a relacionar-se i a compatir experiències fora de l'aula.
Arxivat a