​Les entranyes de la Pietat de Vic, al descobert

Punt final a la segona fase del projecte cultural i turístic Vicpuntzero amb la rehabilitació arquitectònica de l'església, que es tornarà a obrir al públic coincidint amb el Mercat del Ram

Vic culmina la segona fase del Vicpuntzero amb les obres de rehabilitació arquitectònica de la Pietat.
Vic culmina la segona fase del Vicpuntzero amb les obres de rehabilitació arquitectònica de la Pietat. | Oriol Clavera
15 de març del 2024
Actualitzat el 08 d'abril a les 14:47h

Després de mesos amb les portes tancades, l'església de la Pietat de Vic tornarà a obrir-se al públic un cop finalitzades les obres de rehabilitació arquitectònica a diferents zones i nivells de l'espai. Serà el pròxim 23 de març en el marc del Mercat del Ram i amb un concert inaugural en el marc del Festival de Música Religiosa.

Entre altres, ara s'ha instal·lat acuradament un nou enllumenat a més de fer accessible el sostre de la nau central. Un recorregut farcit de sorpreses i misteris que porta els visitants a descobrir les entranyes d'aquesta joia arquitectònica i patrimonial del barroc vigatà.

D'aquesta manera també es posa punt final a la segona fase d'actuacions del Vicpuntzero, el projecte cultural i turístic per descobrir l'origen de la ciutat de Vic, que també ha inclòs excavacions arqueològiques o el mapping del Temple Romà.

El cost total del projecte del Vicpuntzero i rehabilitació de l'illa de la Pietat ha estat d'1,7 milions d'euros, dels quals 700.000 euros han estat subvencionats per un Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), 350.000 euros a través dels Plans de foment territorial del turisme de la Generalitat i 685.000 a càrrec de l'Ajuntament de Vic.

Una joia del barroc vigatà

L'illa de la Pietat és el projecte cultural i turístic que explica l'origen de la ciutat de Vic al voltant de l'experiència Vicpuntzero. S'ha estructurat en dues fases: la primera –amb un cost 1,2 milions d'euros- es va iniciar l'any 2017 i va culminar el 2020 amb la rehabilitació i la intervenció arquitectònica de la capella fonda i la descoberta del jaciment que posa de manifest les tres èpoques de la ciutat –romana, medieval i barroca-, a més de la posada en marxa d'un audiovisual immersiu i l'habilitació de la nau central de l'església de la Pietat com a espai cultural.

La primavera del 2022 va començar la segona etapa –amb una inversió de 533.213 euros- amb les excavacions arqueològiques sota el cor de la Pietat a l'espera d'una altra fase "que pugui culminar els treballs en direcció al Temple Romà", detalla la regidora de Turisme, Anna Alemany.
 

Anna Alemany, regidora de Turisme, detalla la culminació de la segona fase del Vicpuntzero. Foto: Oriol Clavera


Aquest mes de març s'ha finalitzat la rehabilitació arquitectònicade laPietat amb una nova il·luminació de la nau central i una intervenció a les sobre capelles de l'ala est, on s'ha habilitat un nou terra i una nova il·luminació, la construcció d'una escala que permet accedir a l'òcul, un accés al balcó de sobre l'altar lateral oest, el reforç de les baranes del cor, un accés a sotateulada de la nau central i la capella fonda i una nova estructura a la porta d'entrada a l'església. Com a curiositat, també s'han conservat elements que posen de manifest el pas del temps, com unes pintades en una de les sales on s'observa, entre altres, un escut del Barça del 1953.

El projecte arquitectònic ha estat liderat per l'arquitecte Toni Gironès: "Amb petites intervencions es pot veure un gran valor a l'església, ja que amb la il·luminació hem ajudat a potenciar els elements en un edifici clàssic amb un escenari contemporani". "És un projecte sense fi, un niu de sorpreses", insisteix l'arquitecta.
 

L'arquitecta Toni Gironès ha liderat la rehabilitació arquitectònica de la Pietat de Vic. Foto: Oriol Clavera


La Pietat de Vic s'obrirà de nou al públic el 23 de març -coincidint amb el Mercat del Ram- amb un concert inaugural de la Coral Sant Jordi en el marc del Festival de Música Religiosa de Vic. El diumenge 24 de març també es desplegarà una jornada de portes obertes i, a partir d'aquest moment, els dissabtes i diumenges al matí l'església romandrà oberta a la ciutadania amb propostes diverses.

"La nova Pietat completa l'experiència Vicpuntzero podent visitar i descobrir aquesta joia del barroc vigatà", explica Alemany: "És un model de turisme de qualitat, cultural, sostenible i que no és invasiu ni massiu", apunta la regidora.

Arxivat a