​Centelles, capital de la tòfona

El municipi acull, aquest cap de setmana, la 16a edició de la Fira de la Tòfona amb expositors, tallers, degustacions i l'esperat concurs de gossos tofonaires

El concurs de gossos tofonaires, que enguany arriba a la 10a edició, és un dels actes més esperats de la mostra.
El concurs de gossos tofonaires, que enguany arriba a la 10a edició, és un dels actes més esperats de la mostra. | Osona.com
Toni Carrasco
12 de desembre del 2023
Un any més arriba a Centelles la Fira de la Tòfona amb l'objectiu de donar a conèixer el misteriós i màgic món que envolta a aquest preuat diamant culinari. Enguany, la mostra arriba a la 16a edició i tindrà lloc aquest cap de setmana del 16 i 17 de desembre.

A Catalunya, la temporada de cerca i recollida de la tòfona negra comença el 15 de novembre i s'allarga fins al març, encara que, enguany, la sequera no ha beneficiat massa aquest preuat fong i tot apunta al fet que la tòfona silvestre serà escassa i a preus un xic desorbitats.

No obstant això, Centelles continua apostant per aquest esdeveniment convertint-se així en la capital de la tòfona on, fins i tot, anys enrere era a on se'n marcava el preu a escala estatal i d'on han sortit reconeguts experts tofonaires del país.

Consulta la programació de la 16a Fira de la Tòfona de Centelles.
 

Tòfona per a tots els gustos

L'espai firal d'aquesta mostra se situarà al Passeig modernista de Centelles. Aquí és on es podran trobar parades per comprar tòfona així com diferents productes elaborats a partir d'aquest diamant culinari com formatges, begudes o xocolates, entre altres. Tant dissabte com diumenge al matí, a la carpa instal·lada a la plaça Major, els visitants també podran gaudir d'un esmorzar de forquilla amb tòfona elaborat per cuiners del territori.

El dissabte 16 de desembre, als jardins de la Casa Pujol, tindrà lloc un dels actes més multitudinaris i esperats de la fira: el Concurs de gossos tofonaires -el més antic de Catalunya-. En aquest mateix espai i per completar l'esdeveniment, s'oferirà la xerrada i demostració Com iniciar un gos en la detecció de tòfones, a càrrec de Sergi Barrios de Detecció Canina.

Dissabte a la tarda, la carpa de la plaça Major acollirà un taller infantil de com fer crispetes amb tòfona -posterior degustació- i, tot seguit, un taller participatiu per perdre la por a cuinar amb aquest preuat fong a càrrec del cap de cuina i professor de l'Escola d'Hostaleria d'Osona Cesc Molera, el cap de cuina del Càtering Sant Tomàs Jordi Parareda i l'estudiosa de la tòfona Fina Vila.

Tant dissabte com diumenge a l'antiga fusteria Parareda del Passeig es podrà visitar una mostra de les diferents varietats existents de tòfona i una petita exposició de llibres d'arreu del món que parlen d'aquest exquisit fruit de la natura i de diferents receptes, un recull procedent del fons personal del fotoperiodista centellenc Toni Carrasco, qui presentarà i moderarà els diferents actes de la 16a Fira de la Tòfona de Centelles.
Arxivat a