​Tona enceta la Festa Major de Sant Andreu amb protagonisme especial de la Fira Joc-Joc

Durant dues setmanes l'alegria s'instal·la al municipi amb una vintena d'activitats on destaquen la recuperació de la Baixada del Call, el lliurament del Premi Mil·liari 2023 a Montserrat Cabanas o la commemoració del 25-N

La primera tinent d'alcaldia, Judit Sardà, i el regidor Guiu Grau presenten la Festa Major de Sant Andreu i Fira Joc-Joc 2023.
La primera tinent d'alcaldia, Judit Sardà, i el regidor Guiu Grau presenten la Festa Major de Sant Andreu i Fira Joc-Joc 2023. | Ajuntament de Tona
17 de novembre del 2023
Actualitzat el 23 de novembre a les 14:57h
Tona enceta aquest cap de setmana la Festa Major de Sant Andreu, patró del municipi. Durant dues setmanes -del 18 de novembre i al 3 de desembre- la disbauxa s'instal·la als carrers de la localitat amb una vintena de propostes festives, populars i culturals per a tots els públics que situa la Fira Joc-Joc com a acte central de la festivitat.

La Festa Major d'hivern és la celebració per excel·lència d'aquest municipi osonenc, remarca, Guiu Grau, regidor de Participació, Joventut i Cultura, tot destacant la recuperació de la Baixada del Call, el gran premi de carretons, un acte que els darrers quatre anys s'havia deixat de celebrar a conseqüència de la pandèmia i que enguany agafa de nou protagonisme gràcies a una proposta inclosa en els Pressupostos Participatius Joves.

Menció especial pel lliurament del Premi Mil·liari, que aquest 2023 s'entregarà a Montserrat Cabanas, una persona amb una forta vinculació amb el municipi, el voluntariat i els col·lectius més desafavorits.
 

Presentació Festa Major de Sant Andreu de Tona i Fira Joc-Joc 2023. Foto: Ajuntament de Tona


D'altra banda, les activitats culturals i patrimonials jugaran un rol especial a la festivitat tonenca amb una ruta guiada de memòria democràtica al Camp de les Lloses a càrrec de l'historiador Carles Puigferrat o l'espectacle de teatre musical D'estar per casa de Tremendu.

En el marc de la celebració també s'inclou la commemoració del Dia Internacional contra les violències masclistes, el 25-N, amb una performance i la lectura d'un manifest, activitats organitzades pel col·lectiu feminista Donaveu.

Consulta la programació de la Festa Major de Sant Andreu de Tona 2023.
 

Fira Joc-Joc

L'acte central de la Festa Major d'hivern de Tona és, sense dubte, la Fira Joc-Joc, una mostra que pretén demostrar que jugar és possible de moltes maneres i a totes les edats. La primera tinent d'alcaldia i regidora de Desenvolupament Local, Judit Sardà, detalla que és una fira de llarg recorregut, hereva de la Fira de la Pesseta.

En aquest context, la Joc-Joc, que se celebra el 25 de novembre, ha anat guanyant protagonisme i s'ha consolidat en el calendari comptant amb la presència de les editorials més importants d'arreu de l'Estat. Aquest 2023, el certamen es desenvoluparà en diferents espais del municipi i comptarà amb un tren que enllaçarà els dos pols de joc.
 

La Fira Joc-Joc de Tona 2023 se celebra el 25 de novembre. Foto: José M. Gutiérrez


Zona 1: d'una banda, a l'interior de La Canal els visitants hi podran trobar demostracions de jocs, expositors editorials o representació del comerç local, mentre que a l'exterior hi haurà una gran varietat de jocs a l'aire lliure i es recupera la mítica tómbola.

La nova Biblioteca Caterina Figueres se suma a la mostra i acollirà la Ludoteca, un taller per fomentar el joc lliure d'estereotips de gènere i una de les activitats estrelles del dia: el Joc nocturn.

Zona 2: el jaciment arqueològic del Camp de les Lloses acollirà una activitat de soft combat-entrenament de cavallers, jocs romans a l'aire lliure o l'Orkestrònia, una instal·lació interactiva amb instruments musicals fets amb materials recuperats.

Finalment, els visitants trobaran elements del joc tradicional a l'Escola Vedruna, que enguany acull també una novetat de la fira: un espai de demostració i prova de prototips de jocs de taula en procés de creació.

Des de l'Ajuntament volen mantenir el vessant professional de la fira, però remarquen que la intenció és "retornar als orígens i al joc a l'aire lliure".

Consulta la programació de la Fira Joc-Joc de Tona 2023.
Arxivat a