Més de 16.000 persones passen per la Fira de la Muntanya de Vic

La capital d'Osona es torna a convertir en la capital dels esports i la cultura muntanyenca en una 42a edició de rècord

El Recinte Firal del Sucre ha acollit durant tot el cap de setmana una edició de rècord de la Fira de la Muntanya de Vic.
El Recinte Firal del Sucre ha acollit durant tot el cap de setmana una edició de rècord de la Fira de la Muntanya de Vic. | Oriol Clavera
Osona.com
13 de novembre del 2023
Actualitzat el 17 de novembre a les 15:08h
Vic s'ha convertit durant el cap de setmana en l'epicentre de la cultura muntanyenca amb la 42a edició de la Fira de la Muntanya que, enguany, ha acollit més de 16.000 persones –millor xifra d'assistència de la història de la mostra- per gaudir de l'extensa programació al Recinte Firal del Sucre de la capital d'Osona.

Al llarg de tres dies s'han ofert activitats culturals i educatives amb 29 xerrades, taules rodones, debats i conferències sobre alimentació, muntanya inclusiva, accessibilitat a la muntanya, sostenibilitat i medi ambient, tallers tècnics i formatius, el lliurament dels Premis Editorial 2023, així com l'exitós Festival d'Escalada o un farciment d'activitats paral·leles per a tots els públics.

Un 2023 de rècords en què s'han posat a la venda 4.000 articles en el marc del Mercat d'Ocasió, dels quals el 60% dels quals eren procedents de botigues i el 40% de particulars. El dissabte a la tarda, la Fira de la Muntanya va assolir el pic més alt de participació de la seva història així com vendes satisfactòries a l'àrea comercial amb 49 expositors de roba i material esportiu, llibres i guies de muntanya, campers i autocaravanes o serveis i activitats per a tots els públics.

La 9a edició dels Premis Editorial 2023

El dissabte es va fer el lliurament de la 9a edició dels Premis Editorial 2023, que premien la tasca dels autors i les editorials per promocionar i divulgar la cultura de muntanya a través de la literatura.

En aquesta ocasió es van presentar al concurs un total de 91 obres de les quals l'organització ha atorgat el Premi Jacint Verdaguer a Metres Avall: Cròniques de grans caigudes, de Jordi Pina Estany i l'accèssit per a l'obra Relats Muntanyencs de Joventut de Josep Maria Torras Humet; el Premi Cèsar August Torras ha estat per Sant Aniol d'Aguda, valls, cims i gent del Pirineu d'entre el Vallespir i la Garrotxa, d'Ernest Costa Savoia; el Premi Artur Osona s'ha concedit a A un tir de pedra, les més belles sendes de la Safor, d'Òscar Martí, Xavier Cervesa, Vicent Cervera i David Gomar; el Premi Juli Soler ha estat per La Vall de Llémena, Serra de Finestres, Muntanya de Rocacorba de l'equip tècnic editorial Alpina i Mancomunitat de la Vall de Llémena; i el Premi Collsacabra s'ha lliurat al llibre de muntanya en llengua no catalana Paseos y rutes por bosques del Pirineo Oriental, de Marta Montmany Ollé.
 

Espectacle i bon ambient al 2n Festival d'Escalada

El Festival d'Escalada es consolida com a una de les activitats més multitudinàries de la Fira de la Muntanya amb més de 330 esportistes participants -en categoria absoluta i infantil- al Campionat d'Open Bloc celebrat al rocòdrom instal·lat a l'exterior del recinte.

Escaladors i escaladores joves i amb un gran nivell han fet vibrar els assistents en un espectacle emotiu, amb bona ambient, música i molt d'humor. Martí Vidal, Omar Ponts i Aleix Rondon han estat els guanyadors de l'Open Bloc en categoria Sub12 masculí; Bruna Gil, Ivet Clusa i Eva Munill les guanyadores en categoria Sub12 femení; Pep Solé, Bàstian Machuca i Paul Pavillard en categoria Sub15 masculí; Arlet Codina, Àfrica Roman i Júlia Tor en Sub15 femení; Víctor Gil, Bernat Van Drooge i Naïm Rica en categoria Sub18 masculí; Berta Cedillo, Lluna Fernández i Erola Rodríguez en categoria Sub18 femení; Hèctor Bazan, Cedric Milles i Pau Galofré els guanyadors de l'Absolut masculí; i Maria Benach, Èrica Rosell i Rut Casas les guanyadores de l'Absolut femení.
 

Multitudinàries finals de l'Open Bloc d'escalada de la Fira de la Muntanya de Vic. Foto: Vic Fires
 

Una fira per a tots els públics

Al llarg del cap de setmana s'han programat activitats paral·leles a la Fira de la Muntanya pensades per a tots els públics: la Unió Excursionista de Vic ha organitzat la tradicional Matagalls-Vic amb més de 560 participants; la Pedalada Familiar Osoning ha reunit 263 ciclistes batent el rècord de l'any passat; els més menuts també han gaudit de la clàssica i icònica escalada a la Xemeneia del Sucre, els circuits de bicicleta de l'Escola de ciclisme Jufré Vic-ETB o la impressionant tirolina.
Arxivat a