​Centelles, capital de la ratafia

La 14a Fira de la ratafia comptarà amb la participació de 75 productors d'arreu de Catalunya i, fins i tot, de França

Presentació de la Fira de la Ratafia de Centelles.
Presentació de la Fira de la Ratafia de Centelles. | Toni Carrasco
Toni Carrasco
08 de juny del 2023
Actualitzat el 09 de juny a les 18:43h
La 14a edició de la Fira de la Ratafia de Centelles, que se celebra aquest cap de setmana del 10 i 11 de juny, preveu una participació de record i comptarà amb més de 75 ratafies produïdes arreu del país -davant de les 55 que hi van participar l'any passat-, inclosa una de la localitat francesa de Ceret. Així doncs, amb el permís de la capital mundial de la ratafia, Santa Coloma de Farners, Centelles serà el bressol d'aquest licor durant dos dies, una beguda popular al municipi i també en altres indrets de Catalunya com Igualada o Besalú, on també celebren les seves respectives mostres.

Joan Mas i Jaume Guinovart, membres de l'organització, destacaven durant la presentació d'enguany que, aquest 2023, la fira serà molt reeixida amb activitats de tota mena per als amants de la ratafia i dels seus ingredients, com ara són les herbes remeieres. En aquest sentit, la programació de la 14a edició comptarà amb activitats formatives i pedagògiques al voltant d'aquest licor ancestral amb persones expertes de diferents camps. La mostra també inclourà un dinar popular i la possibilitat que els participants en el concurs de ratafia puguin formar part d'un jurat popular.

Per la seva banda, l'alcalde en funcions de Centelles Josep Paré apuntava que la fira és "un bon moment per visitar i conèixer el nostre poble, tot aprofitant una activitat ben arrelada a la vila, i així tastar un producte elaborat de forma artesanal amb ingredients de proximitat i del mateix entorn natural del municipi". Pel regidor de Promoció Econòmica, Josep Arisa, enguany "s'ha fet un esforç important per divulgar la fira de la ratafia i hi trobarem novetats com els remeis amb herbes i la presència d'una persona de Tuixén que explicarà tot allò relacionat amb les trementinaires".

Una vintena de parades es concentraran al recinte firal situat al Passeig modernista de Centelles, de les quals deu seran de ratafies de diferents procedències. Al concurs se seleccionaran prèviament les deu millors i finalment un jurat de sis persones triaran les tres primeres i la millor ratafia local.

Al recinte firal i a la Sagrera tindran lloc les degustacions a un preu de cinc euros que dona dret a tastar-ne cinc de diferents i quedar-se de record el gotet del xarrup. A més, en aquesta ocasió el dissabte allargarà la programació amb l'actuació musical del duet Els Mestizos, format per Miquel Cubero i Pau López.

Amb un esperit etnobotànic i històric hi seran presents Santi Jàvega, Olga Domingo, Andreu Mas i Cisco Aspa. També es portaran a terme tallers per elaborar ratafia pròpia i remeis casolans com l'oli de cop, el xarop de pinya per pal·liar la tos i esperit de romaní per a contusions i dolors musculars. Totes les activitats tenen preus populars i no cal portar els ingredients.

També es va recordar a la roda de premsa feta aquest dimarts a la sala de plens, a Mercè Boix, desapareguda recentment i que any rere any participava en el concurs d'elaboració de ratafies.

Igualment, està previst, fora de programa, que es porti a terme un concurs de ratafies comercials i una activitat prèvia el divendres a càrrec del jovent del poble.
Arxivat a