​La plataforma de defensa de l'R3, sobre l'avaria: «És un maltractament de les institucions cap als treballadors»

Denuncien una "descoordinació absoluta" entre Renfe, Adif i Rodalies després de més 12 hores sense servei de tren

El tren de l'R3 avariat a Torelló abans de ser retirat de la via.
El tren de l'R3 avariat a Torelló abans de ser retirat de la via. | Irene Giménez
Osona.com
07 de juny del 2023
La Plataforma Perquè no ens fotin el tren, formada per usuaris de l'R3, qualifica aquesta última avaria entre Manlleu i Torelló com a un "maltractament de les institucions" cap a les persones treballadores a qui "no garanteixen un servei bàsic en condicions". També denuncien una "descoordinació absoluta" entre Renfe, Adif i Rodalies, que no ha informat els usuaris. Núria Prat, una de les seves membres, en declaracions a l'ACN, es pregunta: "Quantes persones que tenen responsabilitat en la gestió de la línia l'utilitzen diàriament per anar a treballar o a una visita mèdica com fem la resta de treballadors del país?".

Des de la plataforma, tornen a denunciar la falta d'inversió i manteniment en les últimes dècades i assenyalen els polítics i els responsables de les institucions de no fer prou per revertir la situació. "És un maltractament cap a les persones, per la falta de responsabilitat que tenen", remarca Prat, que cada dia agafa el tren per anar a treballar a Vic.

La falta de personal qualificat a la zona d'Osona i Vic i el fet que no tenen encara actiu el taller de reparació de trens a Ripoll són altres causes de la problemàtica. La manca d'informació als usuaris és un altre dels temes que denuncien: "Com pot ser que una incidència de les 20 hores d'ahir no es comuniqui fins a les 8 del matí d'avui, què passa amb els passatgers?". Segons diu, "hi ha una descoordinació absoluta entre Renfe, Adif i Rodalies i, l'un per l'altre, la casa es queda sense escombrar".

L'avaria a la catenària entre Manlleu i Torelló és la cinquena en poc més d'un mes, diu la plataforma. Entre elles, el tall de la línia durant quatre hores entre Planoles i Puigcerdà per l'avaria d'un tren -obligant a desallotjar 80 passatgers- i l'incendi a la catenària a l'estació de Manlleu ara fa un mes. "No és un tema aïllat, el que ha passat avui és gravíssim".

La circulació de trens de l'R3 entre Torelló i Manlleu va quedar interrompuda dimarts al vespre i no s'ha reprès el servei a l'estació de la capital del Ges fins a les 14.30 hores d'aquest dimecres.

Arxivat a