​La UVic-UCC gradua la primera promoció d'estudiants del grau en Medicina

Sis anys després de l'entrada en funcionament de la Facultat de Medicina, un total de 47 alumnes reben el diploma en una cerimònia celebrada aquest dilluns a l'Atlàntida de Vic

Els 47 graduats i graduades de la primera promoció del grau en Medicina de la UVic-UCC.
Els 47 graduats i graduades de la primera promoció del grau en Medicina de la UVic-UCC. | UVic-UCC
06 de juny del 2023
Actualitzat el 19 de juny a les 11:44h
La graduació de la primera promoció del grau en Medicina de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya ja és una realitat. Aquest dilluns 5 de juny, un total de 47 estudiants -30 noies i 17 nois- van rebre els diplomes en un acte institucional i acadèmic a l'Atlàntida de Vic conduït per la periodista de TV3 Cristina Riba.

Unes 800 persones van assistir a la cerimònia de graduació de l'alumnat que iniciava els estudis el curs 2017-2018, amb una posada en escena especial per a l'ocasió i presidida per la consellera de la Presidència de la Generalitat Laura Vilagrà, el director general de Professionals de la Salut de la Generalitat Marc Soler, el president del Col·legi Oficial de Metges de BarcelonaJaume Padrós, l'alcaldessa de Vic en funcions i presidenta de la Fundació Universitària BalmesAnna Erra, l'alcalde de Manresa en funcions Marc Aloy, el rector de la UVic-UCC Josep Eladi Baños, el president de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la SalutJosep Arimany i els degans de la Facultat de MedicinaRamon Pujol i Roberto Elosua.

L'aposta de la UVic-UCC per a la Facultat de Medicina es va fer realitat el 2017 –i va creixent, ja que el pròxim curs el centre oferirà un grau en Odontologia i el grau propi en Audiologia General- convertint-se així en l'únic centre que imparteix els estudis lluny de l'àrea metropolitana de Barcelona i de les capitals de les demarcacions. Un somni fet realitat gràcies a la col·laboració entre la universitat i les institucions sanitàries així com amb tots els agents territorials, el Consorci Hospitalari de Vic i la Santa Creu i la Fundació Altaia de Manresa o els centres d'atenció primària i sociosanitaris, entre altres.

 

"Sou molt grans"

El parlament inaugural va anar a càrrec del degà Ramon Pujol destacant la metodologia d'aprenentatge de la institució i l'etapa acadèmica de la primera promoció del centre, marcada per la irrupció de la Covid-19. El degà descobria que la majoria dels estudiants tenen la intenció de seguir el programa de formació MIR, encara que un petit reducte "més aventures i inconformistes" optaran per altres vies professionals. També instava als estudiants a fer "d'ambaixadors" de la Facultat de Medicina i del territori.

Per la seva banda, el degà Roberto Elosua augurava un futur "ple d'èxits" a la promoció i agraïa el suport dels Ajuntaments de Vic i Manresa, de les entitats sanitàries, al personal universitari, als centres assistencials d'Osona i el Bages, al CHV i a la Fundació Altaia i als docents, entre altres. Tot plegat en un discurs amb missatge final pels graduats: "Sou molt grans".

 

"Sortiu ben formats, el model docent ha estat encertat"

Els dos primers cursos del grau en Medicina de la UVic-UCC s'imparteixen a Can Bauman –la seu de la Facultat de Medicina a Vic- i el tercer curs –coincidint amb l'inici del cicle clínic- els alumnes es divideixen entre la capital d'Osona i el centre de Manresa. És per aquest motiu que els dos padrins de la primera promoció –escollits pels mateixos estudiants- són Joan Carles Trullàs (de la Unitat Docent Territorial de Vic) i Jordi Aligué (de la capital del Bages).

"Sou com els fills grans, us hem consentit una mica però també us heu emportat alguna clatellada" deia el primer, que està segur que els 47 joves surten "ben formats" perquè "el model docent ha estat encertat". Trullàs també creu que el model de pràctiques els ha afavorit, ja que els alumnes han "trepitjat territori" recorrent centres d'atenció primària al costat de professionals que exerceixen "l'ofici de metge".
 

"Un dia ple de felicitat i orgull"

Un dels moments més esperats de la tarda era el discurs dels delegats de classe de 6è curs –Aina Bosch, Maria Nadal, Pablo Cornago i Àlex Boada- que van optar per fer un repàs de la seva trajectòria per les diferents unitats territorials docents, un camí carregat d'anècdotes com l'aterratge a Vic i "la foto a les escales de l'Ajuntament" o passant per les llargues hores d'estudi: "Sis anys molt durs amb els millors i els pitjors moments de les nostres vides". Amb tot, els graduats van voler posar de manifest tot el que han treballat per arribar fins aquí donant valor al seu esforç així com una reflexió crítica: "Un 40% dels estudiants de Medicina tenen algun tipus de simptomatologia depressiva o prop d'un 20% té alts nivells d'ansietat, qui cuida dels sanitaris?".

Seguidament, els 47 graduats van rebre els respectius diplomes de la mà de Josep-Eladi Baños –rector de la UVic-UCC-, Elvira Bisbe- vicepresidenta del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i docent de la facultat-, els degans de la Facultat de Medicina i els padrins de la promoció, tancant un cicle recitant davant els assistents el jurament hipocràtic.
 

Els delegats de 6è curs del grau en Medicina de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. Foto: UVic-UCC

 

Un projecte visionari

El president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, destacava "el somni visionari" del doctor Josep Arimany i altres agents del territori per fer realitat la Facultat de Medicina, un projecte "fora de l'àrea metropolitana" amb una visió "innovadora i de qualitat", destacava. Durant la seva intervenció, Padrós posava en relleu la problemàtica existent a la majoria dels països europeus, la falta de professionals de la salut. D'altra banda, elogiava el centre universitari per haver "sabut donar resposta" a un dels reptes als quals s'enfronta el col·lectiu: el de formar perfils "que s'adeqüin als paradigmes socials actuals". "Necessitem metges compromesos amb la societat a la qual pertanyem i servim, ben formats i competents, altruistes i generosos, honestos i integres", insistia.
 

Un somni fet realitat

El president de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), Josep Arimany, felicitava els "companys" de professió per haver aconseguit la fita després de sis anys "de treball i esforç". Aprofitava per fer una cronologia del projecte de la Facultat de Medicina, un "somni" que va començar el 2010 i que es va fer realitat el 2017, set anys durant els quals "vam teixir moltes complicitats" i "vam tenir moltes dificultats". En aquest sentit, el president de la FESS es dirigia a Anna Erra agraint-li la confiança en el projecte: "La UVic-UCC és un centre amb vocació municipalista on els ajuntaments tenen una gran implicació". "Formar metges i metgesses excel·lents" era un dels principis fonamentals, explicava Arimany, que destacava la "metodologia avançada" del centre universitari, així com construir professionals sobre la base de "l'humanisme mèdic".

En el seu torn, Anna Erra destacava que al llarg dels anys han treballat per fer "créixer amb força" el projecte universitari de Vic expandint-lo a la Catalunya Central amb l'aliança amb Manresa: "Ho hem aconseguit". "Amb l'educació i l'estima a la professió sereu bons metges i metges bons", apuntava l'alcaldessa en funcions, recordant als graduats que "s'emporten l'escalf" de la ciutat.
 

El doctor Josep Arimany i l'alcaldessa de Vic en funcions, Anna Erra. Foto: UVic-UCC

 

"Us necessitem en el sistema sanitari català"

Qui tampoc es va perdre la cerimònia de graduació de la primera promoció de metges i metgesses a Vic va ser la consellera de la Presidència de la Generalitat Laura Vilagrà. "Tot el que hem vist avui és fruit de la feina ben feta als darrers anys", explicava tot remarcant que el pla d'estudis de la Facultat de Medicina "és innovador i interessant" apuntant que podria ser "el mirall de la renovació pedagògica" d'altres centres universitaris. La consellera de la Presidència elogiava el sistema de salut català i celebrava la iniciativa de Vic i Manresa per oferir i ampliar els estudis sanitaris i agraïa l'esforç als 47 alumnes graduats: "Us necessitem".

El rector de la UVic-UCC Josep-Eladi Baños era l'encarregat del tancament de la cerimònia posant de manifest el "valor especial" de l'acte i recordant als estudiants que el seu pas per a la universitat no acaba aquí: "És més que probable que torneu a la institució per actualitzar coneixements, millorar la formació o cercar un nou horitzó professional". El rector feia tocar de peus a terra als estudiants recordant-los que entren "al món real" i l'inici de "l'edat adulta": "La medicina és una de les millors professions que es poden exercir, però no és només una feina, és un model de vida".
Arxivat a