El cinema sud-coreà, protagonista de la vintena edició del Festival Nits de Vic

El certamen, que se celebrarà del 18 al 23 de juliol, avança una nova tanda de títols que formaran part de la programació d'enguany i presenta l'espot oficial

Inauguració del Festival Nits 2022.
Inauguració del Festival Nits 2022. | Adrià Costa
Osona.com
05 de juny del 2023
Actualitzat el 06 de juny a les 15:04h
El passat mes de març, l'Espai ETC acollia la presentació de la 20a edició del Festival Nits de cinema oriental de Vic, que se celebrarà del 18 al 23 de juliol, a on es van donar a conèixer els quatre primers títols de la selecció de projeccions d'enguany –Sakra, Mutant Ghost Wargirl, Harvest Moon i Convenience Story- així com el cartell d'aquest 2023 –fruit de la col·laboració de l'il·lustrador Xevi Domínguez i el dissenyador Jordi Farrés-.

A mesura que avancen les setmanes se'n comencen a conèixer més detalls, com una nova tanda de títols que formen part de la programació, en la qual el cinema coreà tindrà més presència que mai, o l'espot oficial del 2023, dibuixat i animat per l'artista vigatana Júlia Olivella –qui va formar part del jurat del FesNits de l'edició passada- a on apareixen algunes de les icones i personatges cèlebres de la història del festival tot connectant les cultures catalana i oriental.


 

Protagonisme del cinema coreà

Des del fenomen mundial de Paràsits, el cine de Corea del Sud viu un moment dolç, i enguany, arriba al Festival Nits amb sis títols de cinema comercial i apostes d'autor. Una d'elles és Next Sohee, de la cineasta coreana July Jung, un film que arriba a Vic després de ser premiat a diversos festivals internacionals i tancar la Setmana de la Crítica del Festival de Canes 2022. Aquesta pel·lícula de Jung segueix el rastre d'una jove a qui les pressions socials i laborals porten a prendre una decisió extrema i en narra la posterior investigació.

La revolució arriba a la 20a edició amb Thunderbird, el primer film de l'actor Lee Jae-won, una ventura nocturna on tres personatges persegueixen un mateix cotxe ple de diners. L'acció també va implícita a Drive: Yuna és una famosa i arrogant youtuber que, després d'una borratxera, es desperta al maleter d'un cotxe des d'on ha de retransmetre i monetitzar el seu segrest a benefici del raptor. No hi faltarà Special Delivery –amb el protagonista de Paràsits Park So-dam-, la història d'una conductora que transporta tota mena de mercaderies perilloses, incloses persones, amb èxit assegurat, fins que ha de portar un nen que li genera un inesperat mal de cap.

El festival rematarà el menú coreà amb The Killer de Jae-Hoon Choi, una combinació única d'adrenalina i acció on un assassí a sou retirat rep l'encàrrec, aparentment senzill, de cuidar una adolescent que l'arrossega pel camí de la violència. I no hi faltarà el film Mother Land de Park Jae-beom, un conte de fades sobre una nena que ha de trobar una figura mitològica sanadora per curar a la seva mare, una història ambientada en una tundra àrtica animada amb stopmotion i amb un clar missatge ecològic.
 

Més títols

Una de les pel·lícules que entra a la selecció de la programació d'enguany és la japonesa Baby Assassins, dirigida per Yugo Sakamoto i distribuïda per Alfa Pictures, una comèdia negra sobre dues adolescents amb pulsions homicides que no troben el seu lloc al món. També de Japó arriba Super Bath Sentai Junretsuger 2, segona part del musical ple d'humor absurd de Junretsuger (FesNits 2022).

Per la seva banda, el cinema hongkonguès torna a les intrigues criminals i l'acció pirotècnica amb Once Upon a Time in Hong Kong, que reflecteix una època –els anys setanta– marcada per la corrupció policial a aquesta excolònia britànica. I directament des de la Xina arriben dues propostes pel públic infantil i familiar. Gelat de moniato, al voltant d'un nen que passa un estiu molt especial amb la seva àvia i el seu oncle, i un dels films d'animació de l'any que arriba a través del Shanghai Animation Film: els contes populars xinesos de Yao, una selecció d'adaptacions d'obres mil·lenàries de la tradició i filosofia xineses realitzades amb diferents tècniques d'animació.
Arxivat a