Junts aposta per «un pacte ampli» a Manlleu

Arnau Rovira confirma que no es plantegen "governar en solitari" i que estan oberts "a parlar amb tothom"

Arnau Rovira assegura que
Arnau Rovira assegura que | Adrià Costa
30 de maig del 2023
Actualitzat el 13 de juny a les 20:08h

Canvi de cromos al plenari de Manlleu.ERC es desinfla passant de 9 a 4 representants i Junts guanya les eleccions amb 8 regidors -davant dels 5 aconseguits als anteriors comicis-, acabant així amb vint anys de governs republicans a la capital de Ter. Amb tot, si la formació liderada per Arnau Rovira vol una governabilitat sòlida pels pròxims quatre anys –la majoria a Manlleu se situa als 11 regidors-, haurà d'obrir-se a les negociacions amb altres grups amb representació al consistori.

El 28-M ha dibuixat un ajuntament plural amb sis partits polítics diferents entre els quals també hi ha el PSC de Marta Moreta, que se situa com a tercera força amb 4 regidors –el 2019 n'eren 3- i la CUP en quarta posició amb 2 regidors -un menys que a les passades eleccions-. A més, els comicis han obert la Sala de Plens a dues noves formacions: Ara Gent de Manlleu –agrupació de nova creació sota el paraigua del PDeCat- que entra amb 2 regidors i a Aliança Catalana, que irromp al consistori amb 1 regidor.

 

"No ens plantegem governar en solitari"

Arnau Rovira qualifica "d'històric" el resultat i remarca que "és el moment de pensar amb la ciutat" per teixit aliances i "tirar endavant grans projectes". També confirma que no es plantegen governar en solitari i que la intenció de Junts per Manlleu és fer "un pacte el més ampli possible". "Les grans transformacions necessiten grans suports", insisteix, tot i apuntar que "encara és d'hora per parlar de sigles" i que estan "oberts" a dialogar amb tothom.

El 2019, ERC s'imposava a Manlleu i Junts aconseguia la segona posició. En aquells comicis liderava la candidatura republicana Àlex Garrido, qui va haver de forjar aliances per articular un govern pròsper, trobant en Junts un soci de govern fiable per a desplegar programa. Fruit d'aquell pacte s'ha arribat a grans consensos i les dues formacions en destaquen la bona entesa. Aquest 28-M, gir en el guió: Junts guanya la capital del Ter i la lògica postelectoral faria pensar que es revalidaria la confiança entre ambdues formacions, i de fet, en una entrevista en aquest mitjà al mes de març, Eva Font afirmava que si es produïa l'escenari, els republicans allargarien la mà a la formació liderada per Rovira. Amb tot, no és l'única opció per a Junts, ja que el PSC també està ben posicionat per entrar a govern.
 

La baixa participació

La tendència generalitzada a la baixa participació en aquestes eleccions municipals no ha passat de llarg tampoc a Manlleu, a on hi havia cridades a les urnes 12.854 persones de les quals van exercir el dret a vot 6.304 –un 49,04%-. Als anteriors comicis, el cens era de 12.985 manlleuencs i manlleuenques dels quals 8.441 van votar –un 65,01%-. En aquest sentit, Arnau Rovira considera que "s'han ajuntat diversos factors" com que el dilluns era festiu a la ciutat o la desafecció política generalitzada.