Josep Paré (PSC) triomfa a Centelles: consulta els resultats d'Osona

Sant Julià de Vilatorta o Roda de Ter són alguns dels municipis que veuen com el consistori fa un gir en el guió aquest 28-M

Una urna plena de vots.
Una urna plena de vots. | Arxiu
Redacció
29 de maig del 2023
Actualitzat a les 14:01h

Més enllà de la victòria de Junts a Vic –tot i perdre la majoria absoluta- i a Manlleu –prenent l'alcaldia a ERC-, i de la consolidació del projecte de Marçal Ortuño (ERC) a Torelló, la nit electoral del 28-M deixa sorpreses arreu dels municipis osonencs. Un dels resultats més sonats de la jornada és el de Sant Julià de Vilatorta: el 2019 només es presentava una llista, la d'Acord per Vilatorta i Vilalleons (AVV), aconseguint així la majoria absoluta al consistori. Aquest 2023 han aterrat al municipi quatre candidatures i l'ens ha canviat, completament, de color. Compromesos (Junts) ha entrat amb força amb 5 regidors, els mateixos que AVV, mentre que La Veu del Poble ha obtingut 1 representant municipal convertint-se en peça clau per formar un govern sòlid. Als anteriors comicis, a Sant Julià de Vilatorta –tot i només comptar amb una candidatura per escollir- la participació va ser del 75,99%, mentre que aquest 28-M s'ha quedat al 66,17%.

A Calldetenes s'ha donat l'empat entre ERC i Junts amb 4 regidors cadascú, i Compromís ha assolit la xifra dels tres representants. Als passats comicis, Junts aconseguia la majoria absoluta amb set regidors mentre que ERC en treia dos, igual que Poble en Marxa. En aquest municipi la participació també ha estat lleugerament inferior a la del 2019 -74,72%- quedant-se al 57,57%.

A Centelles, triomf indiscutible del PSC (Josep Paré) amb 9 regidors (majoria absoluta) seguits dels 4 d'Impuls. El 2019, l'Ajuntament centellenc es pintava de pluralitat amb el PSC guanyant també les eleccions però amb 6 representants municipals seguits pels 3 d'Ara Junts per Centelles, 1 regidor de Junts per Catalunya-Centelles, 1 de FEM Centelles, 1 de Primàries i 1 de la CUP.

Tona també fa un gir en el dibuix plenari i Josep Salom (Tona Avança-Ara Pacte Local) irromp de nou a la política municipal guanyant les eleccions amb 6 regidors. Aixequem Tona manté representació -4 regidors-, ERC en resta 1 –passa de 3 a 2 regidors- el PSC es queda sense representació al plenari i li cedeix el lloc a Junts que entra amb 1 regidor. La participació ha estat del 56,48% aquest 2023, mentre que en els anteriors comicis es va situar al 69,38%.

Josep Casassas (Units per Gurb) aconsegueix la majoria absoluta a l'Ajuntament de Gurb amb 6 regidors –el 2019 era la segona força amb 4- compartint mandat amb els 5 regidors de Junts per Gurb –als anteriors comicis n'obtenien 5 i guanyaven les eleccions-. A Gurb també ha baixat amb força la participació en les municipals i només ha votat el 66,54% davant del 79,72% de l'electoral del 2019.

Mercè Cabanas revalida la vara d'alcaldessa amb majoria absoluta a Taradell. La republicana liderarà el projecte quatre anys més amb la comoditat de continuar desplegant programa i compartint plenari amb Junts, que també manté els 4 regidors. Descens important de la participació en aquest municipi: del 74,78% dels anteriors comicis al 58,73% d'aquestes municipals.

 

I a la resta de la comarca?

A Balenyà guanya Junts per Balenyà (Carles Valls), Pere Medina (Ara Brull) revalida majoria absoluta al Brull –de fet era l'única candidatura-, a Espinelves aconsegueix la victòria amb 3 representants Joan Montserrat (ERC) però Junts irromp al consistori amb 2 regidors. A l'Esquirol, Àlex Montanyà (ERC) consolida projecte i s'imposa de nou al municipi. Folgueroles té nou alcalde: és Miquel Serra (Junts) i entra a l'Ajuntament amb majoria absoluta. Adjutori Redorta (Units per Malla) assoleix la majoria absoluta a Malla –era l'única candidatura que concorria als comicis-. A Masies de Roda també hi ha majoria i Jordi Vistós n'és l'alcalde (ERC).

A Masies de Voltregà el PSC perd la majoria absoluta i passa de 6 a 5 regidors. A Montesquiu canvia radicalment l'escenari polític: SOM Montesquiu-Alternativa Municipalista assoleix la majoria absoluta prenent-li el títol a ERC, mentre que Junts queda fora del consistori per deixar pas al PSC, que entra amb 1 regidor. Per la seva banda, Carles Morera (ERC) revalida la majoria absoluta a Muntanyola –candidatura única-.

A Roda de Ter el 28-M deixa un consistori plural: guanya les eleccions ERC amb 3 regidors i 600 vots, seguit d'Ara Roda també amb 3 regidors i 474 suports, Independents per al Progrés de Roda se situa com a tercera força amb 2 representants municipals i 345 vots, seguit de Junts amb 2 regidors i 314 vots, PSC també amb 2 representants i 310 suports i Rodem irromp amb 1 regidor.

A Rupit, Albert Marcé (ERC) revalida la majoria absoluta. A Sant Martí de Centelles governaran en solitari Independents amb Núria Roca d'alcaldessa i ERC a l'oposició. ERC continua liderant l'Ajuntament de Sant Pere de Torelló amb majoria absoluta –llista única- amb Jordi Fàbrega d'alcalde. La CUP assalta el consistori de Santa Maria de Besora assolint la majoria absoluta amb 7 regidors. Junts guanya a Sant Sadurní d'Osormort. Enric Mayo (ERC) revalida la majoria absoluta a Sant Vicenç de Torelló.

A Santa Cecília de Voltregà guanya els comicis Junts amb 3 regidors, amb ERC com a segona força -1 regidor- i els independents amb 1 representant municipal. Junts guanya a Santa Eugènia de Berga (Xavier Fernandez) però perd la majoria absoluta. Xevi Rovira (ERC) continuarà al capdavant de l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer quatre anys més  a on entra amb força SER Riuprimer amb 3 regidors. A Seva, ERC revalida la majoria absoluta, igual que a Tavertet, on Junts (Albert Prado) continuarà desplegant en solitari el seu projecte. A Tavèrnoles el dibuix plenari no varia i Junts torna a guanyar –manté 5 regidors- i ERC és segona força –manté els 2 representants-.

A Viladrau,  Margarida Feliu (ERC) aconsegueix majoria absoluta i compartirà mandat amb Independents Viladrau. A Vilanova de Sau els independents perden l'alcaldia en favor del PSC –que assoleix la majoria absoluta amb 4 regidors- aixecant a Jaume Orra com a nou batlle. Junts guanya l'alcaldia d'Orís. A Sora Junts manté l’alcaldia guanyant un regidor –de 3 a 4-, i a Vidrà, el consistori és manté immòbil amb majoria de Junts.

Sant Agustí de Lluçanès manté el lideratge Junts amb Laia Serrat, i a Sant Bartomeu del Grau la formació verd esperança assalta el consistori –llista única-. El mateix passa a Sant Boi de Lluçanès.